Noul cod fiscal împinge la speculaţii financiare

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 august 2004

Dividendele se vor impozita cu 10%, iar cîştigurile din tranzacţii cu acţiuni cu doar 1%

Analiştii spun că investitorii vor fi tentaţi să facă speculaţii şi pentru că se vor putea asigura împotriva riscului

Dublarea impozitului pe dividende începînd de anul viitor, după cum prevede noul cod fiscal care va intra în vigoare în ianuarie 2005, ar putea influenţa strategiile de investiţii ale persoanelor fizice. Investitorii care urmăreau să aibă în portofolii acţiuni ale companiilor despre care ştiau că plătesc dividende an de an vor fi tentaţi să nu mai aştepte să-şi încaseze dividendele, ci să îşi valorifice acţiunile.

Dacă aleg să facă acest pas în perioada datelor de referinţă, cînd de regulă preţurile acţiunilor sînt foarte ridicate, investitorii îşi vor marca profiturile care le vor fi impozitate cu 1%, iar nu cu 10% ca în cazul dividendelor. Ar fi de înţeles renunţarea la dividende în favoarea cîştigului din variaţia de preţ a acţiunilor, cu atît mai mult cu cît, în ultimii ani, cu excepţia societăţilor financiare (SIF-uri şi bănci), randamentul obţinut exclusiv din dividend a fost relativ nesemnificativ în comparaţie cu cîştigul adus din creşterea de preţ a acţiunilor.

De aceea, unii analişti recomandă investitorilor care nu mai sînt interesaţi de dividende, ci doar din cîştigurile speculative, să aibă în vedere această perioadă de vară, cînd preţurile acţiunilor s-au redus destul de mult. Acţiunile companiilor despre care se ştie că vor plăti dividende la anul, dacă sînt cumpărate acum, ar putea aduce cîştiguri substanţiale în primăvara anului viitor, în preajma datelor de referinţă, mai spun unii analişti. Alţii au o părere contrară. Iulian Panait, director general al societăţii de consultanţă KTD Invest, crede că dublarea impozitului pe dividende pentru persoanele fizice şi tendinţa acestora să îşi materializeze cîştigul vînzînd acţiunile înainte de data de referinţă vor conduce la scăderi ale preţurilor.

"Pentru micii investitori, la fel ca şi pentru cei instituţionali, va fi tot mai profitabil să achiziţioneze acţiuni cu potenţial ridicat de creştere, deoarece cîştigul din operaţiuni de cumpărare/ vînzare de acţiuni va fi în continuare impozitat cu 1%", mai spune Iulian Panait.

Marius Plugaru, director general al societăţii de brokeraj Ieba Trust, crede că operaţiunile speculative vor fi încurajate şi de faptul că investitorii vor putea să folosească şi instrumente de asigurare a riscului, cum sînt contractele futures care vor fi introduse şi la Bursa de Valori, cel mai probabil începînd cu anul următor.

Pentru evitarea impozitării dividendelor, investitorii se pot orienta către acele companii care se află în plină ascensiune şi care urmăresc capitalizarea profiturilor, aşa cum au făcut-o pînă acum Banca Transilvania, Banca Carpatica, Impact şi probabil că vor mai urma şi altele. În aceste cazuri, societăţile plătesc impozitul pe profit, iar ce rămîne este inclus integral în capitalul social urmînd să emită pentru acţionarii lor acţiuni cu titlu gratuit. Analiştii spun însă că trebuie analizate cu maximă atenţie care sînt perspectivele de dezvoltare ale societăţilor care preferă să îşi capitalizeze profiturile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb