Noul Guvern a depus jurământul

Andrei Stan
Politică / 29 iunie 2017

Liviu Dragnea şi Mihai Tudose (Sursa foto: captură Youtube)

Liviu Dragnea şi Mihai Tudose (Sursa foto: captură Youtube)

Toţi miniştrii propuşi în Cabinetul Tudose au fost audiaţi şi au fost avizaţi de la comisiile de specialitate

Urmăriţi aici Prezentarea Programului şi a Listei Guvernului

Urmăriţi aici live ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a Executivului Tudose

-----------

Actualizare 20:23 Premierul Tudose a ajuns la Guvern

Premierul Mihai Tudose a ajuns în jurul orei 20:00 la sediul Executivului fiind însoţit de vicepremierul Marcel Ciolacu şi de fostul secretar genaral al guvernului, Mihai Busuioc, transmit surse din presă.

Ei au fost întâmpinaţi la intrarea în sediul Guvernului de un angajat de la protocol, potrivit News.ro.

Ceilalţi miniştri vor veni la Palatul Victoria mâine dimineaţă pentru o şedinţă pregătitoare, urmând ca prima şedinţă oficială la Palatul Victoria să aibă loc prânz, cel mai probabil la ora 13, menţionează agenţia.

--------

Actualizare 19:44 Iohannis: "Fostul guvern va rămâne în istorie pentru OUG13"

Fostul guvern va rămâne în istorie pentru ordonanţa 13, a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis a spus: "Fostul guvern nu va rămâne în istorie pentru scurtimea mandatului. După părerea mea, fostul guvern va rămâne în istorie pentru ordonanţa 13, iar coaliţia PSD-ALDE prin fapta că şi-a demis propriul guvern. Dacă va fi sustenabil? Nu ştim, nu am vazut astfel de calcule, dar stimaţi PSD-işti,ALD-işti, UDMR-işti, în numele românilor vă rog să încheiaţi cu această ţopăială fiscal bugetară. Taxa de solidaritate, domnule premier, fiţi solidari cu românii şi guvernaţi responsabil. Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%. Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încat românii să aibă garanţia că Guvernul apără statul de drept. Nu îmi mai doresc niciodată să mai avem sincope de tipul Ordonanţa 13. Vă rog să faceţi tot ce este necesar ca să arătaţi partenerilor din NATO, din UE, că suntem oameni serioşi, că suntem o ţară serioasă cu toate sincopele politice şi că ştim să ne respectăm angajementele. Dovediţi că ştiti să respectam angajamentul de 2% pentru aparare, că suntem capabili să ţinem deficitul bugetar sub control, să avem în continuare creştere economică aşa cum ne-am angajat faţă de partenerii din Uniunea Europeană. Fie ca această a doua guvernare să aibă mai mult succes decât prima. Eu mi-o doresc, românii şi-o doresc şi pot doar să sper foarte tare că şi dumneavoastră vă doriţi acelaşi lucru. În acest sens vă doresc, încă o dată: Succes!".

-----

Actualizare Iohannis: " O formulă scurtă care ar caracteriza aceste prime şase luni ar putea suna aşa: «Aţi băgat ţara în criză»"

Klaus Iohannis a declarat, la sfârşitul depunerii jurământului, că o formulă scurtă care caracterizează primele şase luni conduse de coaliţia PSD-ALDE suna aşa: "Aţi băgat ţara în criză fiindcă nu aţi ştiut să guvernaţi".

Iohannis a spus: "Domnule prim-ministru, onoraţi miniştri, va doresc mult succes. Noi, românii, şi dumneavoastră, Guvernul, avem mare nevoie de un succes guvernamental. Au trecut abia şase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un Guvern PSD-ALDE după ce au fost câştigate alegerile parlamentare de către această coaliţie. O formulă scurtă, foarte scurtă, care ar caracteriza aceste prime şase luni ar putea suna: «Aţi băgat ţara în criză fiindcă nu aţi ştiut să guvernaţi». Că a fost vina sau că este vina fostului prim-ministru, care nu s-a pus singur acolo, dar din păcate nu a ştiut să plece singur, sau a altcuiva, nu e o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii".

------

Actualizare 19:12 Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretul pentru numirea Guvernului României, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

--------

Actualizare 19:06

Miniştrii din Guvernul Tudose depun jurământul.

-----

Actualizare 18:03 Mihai Tudose: "Votul va fi valorificat printr-o guvernare responsabilă efectiv către interesul cetăţenilor români"

Mihai Tudose a declarat că votul de încredere va fi valorificat printr-o guvernare responsabilă efectiv către interesul cetăţenilor români, transmit surse din media.

Mihai Tudose a declarat, după anunţarea în plen a rezultatului, potrivit News.ro: "Vă asigur că votul dumneavoastră va fi valorificat printr-o guvernare responsabilă efectiv către interesul cetăţenilor români. Aşa să ne ajute Dumnezeu şi Dumnezeu să ajute România!".

--------

Actualizare 17:42 Ceremonia de depunere a jurământului de către Guvernul Tudose va avea loc astăzi, la ora 19.00

Ceremonia de depunere a jurământului de către Guvernul Tudose, la Palatul Cotroceni, va avea loc, astăzi, la ora 19.00, potrivit agendei Preşedintelui publicată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

(M.I.)

--------

Actualizare 17:30

Guvernul condus de Mihai Tudose a fost învestit de către Parlament cu 275 de voturi favorabile, transmit televiziunile de ştiri.

Totodată, au fost 102 de voturi "împotrivă", potrivit Digi24.

(M.I.)

-------

Actualizare 17:26 Opt parlamentari PSD, absenţi de la votul pentru Guvern, printre care Ponta şi Pleşoianu, care au spus că nu-l susţin

Un număr de opt parlamentari PSD nu au fost prezenţi la votul privind învestirea Guvernului Tudose, printre care şi Victor Ponta şi Liviu Pleşoianu, care au anunţat că nu vor susţine acest Executiv, transmit surse din presă.

Potrivit anunţurilor secretarilor celor două Camere, care au făcut numărătoarea şi au împărţit bilele pentru vot parlamentarilor prezenţi, din PSD au lipsit deputaţii Marina Coste, Camelia Gavrilă, Mihaela Huncă, Liviu Pleşoianu şi Victor Ponta, precum şi senatorii Adrian Nicolae Diaconu, Cristian Dumitrescu şi Vasile Ilea, menţionează News.ro.

Victor Ponta şi Liviu Pleşoianu au anunţat că nu vor vota Guvernul Tudose, conform agenţiei.

(M.I.)

---------

Actualizare 17:22 Votul pentru învestirea Guvernului Tudose s-a încheiat

Votul pentru învestirea Guvernului Tudose s-a încheiat în plenul reunit al Parlamentului.

(M.I.)

-------

Actualizare 16:49 Kelemen: "Votul acordat guvernului Tudose nu e un cec în alb"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la şedinţa plenului reunit în care urmează să se acorde votul de încredere guvernului Tudose, că parlamentarii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România vor susţine cabinetul, dar acest vot nu este un cec în alb, în condiţiile în care nu pot fi de acord cu mai multe modifcări din programul de guvernare, precum impozitul pe cifra de afaceri şi cel pe venitul global, transmit surse din presă.

Deputatul UDMR a afirmat, potrivit News.ro: "Azi, pe baza protocolului de colaborare, vom da un vot pozitiv pentru învestirea guvernului condus de Mihai Tudose. Acest vot nu este un cec în alb, am văzut câteva modificări substanţiale ale programului de guvernare, care necesită mai multe explicaţii şi mai multe discuţii".

El a mai spus că parlamentarii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România nu susţin impozitul pe cifra de afaceri şi cel pe venitul global, transmite sursa.

Liderul UDMR a subliniat, informează agenţia: "Vă spun de acum, nu vom putea susţine introducerea impozitului pe cifra de afaceri şi ar trebui să ştim la ce se referă taxa de solidaritate. Cum nici impozitul pe venitul global nu mi se pare o iniţiativă care ar schimba ceva în bine".

În încheiere, Kelemen Hunor a afirmat că parlamentarii UDMR aşteaptă "un dialog din partea guvernului, un dialog sincer pe toate temele care vor intra în circuitul decizional", conform sursei citate.

(M.I.)

-------

Actualizare 16:40 Votul de învestire a guvernului Mihai Tudose a început

Procesul de votare a listei cu componenţa guvernului Tudose şi a programului de guvernare a început.

Primii care votează sunt senatorii.

Pentru învestirea Guvernului Tudose sunt necesare 233 de voturi, a anunţat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Votul e secret, cu bile.

(A.C.)

------

Actualizare 16:30 Vosganian: "ALDE îl sprijină pe Mihai Tudose cu discernământ şi condiţionat de agenda sa privind statul de drept"

Liderul ALDE Varujan Vosganian a spus că formaţiunea sa îl va sprijini pe premierul Mihai Tudose "cu discernământ" şi condiţionat de agenda ALDE privind statul de drept şi respectarea programului de guvernare, precizând că Executivul va fi sub "o monitorizare severă", potrivit surselor din presă.

Vosganian a spus, citat de News.ro: "PSD este partid de stânga şi are agenda sa. ALDE e partid de dreapta şi are agenda sa. Între cele două agende există un element comun: apărarea democraţiei, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, apărarea statului de drept şi echilibrului puterilor în stat".

Deputatul ALDE a spus că prioritatea formaţiunii sale este legată de drepturile cetăţenilor, şi va aştepta măsuri de la Guvern în acest sens, cu "onestitate", conform sursei

Acesta a precizat: "Onestitatea înseamnă însă parteneriat, discernământ. Domnule Tudose, vă încredinţăm că spriijinul nostru va fi cu discernământ, condiţionat de această agendă pe care o avem, statul de drept".

Vosganian s-a referit la modificarea codurilor penale, redefinirea abuzului în serviciu, separarea conflictului de interese de lobby şi statutul funcţionarului public. El a precizat că Executivul va fi "monitorizat sever", potrivit sursei citate.

Deputatul a adăugat că speră în succesului acestui Guvern: "Dacă acest Guvern va performa, va fi argumentul decisiv pentru moţiunea de cenzură".

(A.C.)

-----

Actualizare 16:24 Cristian Seidler intervine din partea USR: "Acum şase luni domnul Dragnea vorbea despre o ţară normală, dar grija sa a fost să facă o ţară îngăduitoare cu hoţii"

Seidler a precizat: "Acum şase luni domnul Dragnea vorbea despre o ţară normală, dar grija sa a fost să facă o ţară îngăduitoare cu hoţii. Domnul Mihai Tudose, puteţi conta pe USR, dacă veţi avea iniţiative similare cu OUG 13 vom fi şi aici în parlament şi acolo la dumneavoastră la guvern. Dacă aveţi intenţii oneste solicitaţi respingerea legii graţierii. Chiar nu aţi găsit o persoană mai competentă decât domnul Bodog la ministerul Sănătăţii? Aveţi ceva în comun, frauda electoratelor. Va uneşte această frăţie a fraudei. Doamnă Olguţa Vasilescu, dacă ştiaţi că fostul guvern e doar pentru şase luni, ar fi bine ca acum să le spuneţi antreprenorilor că se pot aştepta până la finele lui 2017 la investiţii publice zero. Domnule Tudose, v-aţi pierdut legitimitatea de a mai conduce România. Tot ce ne oferiţi este zero competenţă, dar fraudă".

(A.C.)

-------

Actualizare 16:15 Ardelean Benoni intervine din partea PNL: "Ati mintit populatia cu o multime de utopii"

Benoni a declarat: "M-am uitat la feţele parlamentarilor PSD. Se citea pasiune, entuziasm. M-am gândit să vorbesc azi despre valori. Unele fraze celebre precum poporul pierde prin lipsa de viziune nu spune nimic pentru domnul Dragnea iar măruntele aranjamente caracterizează aspiraţiile în care este angrenată. Aţi minţit populaţia cu o mulţime de utopii. Autorul ne spune că programul e inaplicabil şi trebuie revizuit. Aţi promovat premier pe repetentul clasei care a luat fix notă zero la evaluare. Ne aflăm în faţa unui partid îndrăgostit de propriul program de guvernare, inept. Demonstrează că obsesia îndeplinirii planului cincinal nu a dispărut din obsesiile PSD. Acest guvern nu poate fi altceva decât braţul înarmat al unui adevăr strâmb şi incult, pendulând între utopie şi distopie. Nu se poarte vorbi despre democraţie într-un astfel de moment. Zilele trecute am văzut fete îngrozite ale parlamentarilor PSD, care erau obligaţi să îşi arate votul, sunt scene demne de dictatura nord-coreeană. Conduceţi prin frică şi teroare domnule Dragnea şi acest lucru se va întoarce împotriva dumneavoastră. Aţi reuşit să faceţi cele mai mari proteste după 1989 şi o moţiune împotriva propriului guvern. PNL consideră că distrugeţi în acest ritm toată România".

(A.C.)

------

Actualizare 15:55 Liviu Dragnea prezintă punctul de vedere al PSD

Dragnea a precizat: "După şase luni de guvernare, coaliţia vine cu o nouă formulă de guvern şi un nou premier. Este într-adevăr o premieră în politicaromânească ca majoritatea să îşi schimbe premierul premierul învestit. E pentru prima oară când se întâmplă şi spun cu toată convingerea că e un lucru bun. Am văzut toate criticile. Le spun tuturor că azi în urma moţiunii de cenzură adoptată, Parlamentul e mai puternic şi a revenit pe locul pe care îl merită. Mult timp Parlamentul a fost tratat ca o anexă a Guvernului. Lucrurile au început să se schimbe serios în noua legislatură: s-a redus numărul de ordonanţe, au fost dezbateri parlamentare reale şi majoritatea a decis să schimbe guvernul ca urmare a îndepărtării de programul de guvernare pentru care majoritatea a primit votul cetăţenilor. Pentru prima oara guvernul a primit un semnal clar că aici se află puterea politică şi legitimitatea dată prin vot de români. Asta trebuie să ţină minte toţi membrii guvernului şi cei care vor forma guvernele ulterioare. Trebuie să înţelegem care e ordinea constituţională o dată pentru totdeauna: votul cetăţeanului e esenţa suveranităţii statului. Nici guvernul, nici premierul, nici celelalte instituţii nu au voie să ignore acest vot. Majoritatea care exercită puterea are obligaţia de a interveni când guvernul se abate de la programul votat de alegători. Schimbarea guvernului a fost comentată ca o anomalie. Anomalia a fost alta: un premier care a pierdut încrederea partidelor care l-au susţinut refuză să demisioneze. Ce era de preferat: să spun că totul merge bine ? Să ascundem sub preş gunoiul sau să ieşim din această ipocrizie şi să facem necesara curăţenie? Pe cine preferaţi, cei care va mint frumos sau cei care spun adevărul aşa cum e el? Ce aţi fi făcut, ca lideri politici, dacă aţi fi constatat că premierul începe să rateze unul după altul termenele din programul de guvernare şi tratează cu superficialitate actul de guvernare? Nu vom ezita să ne asumăm toate costurile politice şi electorale pentru a face ce e necesar ca lucrurile să meargă bine în ţară. Prefer o guvernare onestă decât una proastă şi mincinoasă. Am spus deschis că sunt întârzieri care riscă să compromită întregul program de guvernare. Asta e ceea ce trebuie să facă o majoritate parlamentară responsabilă. Îi transmit premierului desemnat că vom urmări cu mai multă atenţie că termenele din programul de guvernare să fie respectate. Le mai spun ceva viitorilor miniştri: Să fie mereu atenţi şi să îi respecte pe cei care formează majoritatea parlamentară. Ne-am angajat să creştem veniturile pentru toţi românii, nu doar pentru cei din sectorul public. Atrag atenţia că în următoarele şase luni e importantă să fie luate măsuri pentru creşterea veniturilor pentru sectorul privat. Trebuie să ieşim din paradigmă atragerii investitorilor străini cu salarii mici. O prioritate e înfiinţarea Fondului suveran de investiţii. Avem nevoie urgent de creşterea fondurilor europene. Mihai Tudose e un manager bun. Sper că acest guvern să fie mai performant, mai eficient şi mai determinat să realizeze programul de guvernare. Va îndemn să daţi votul de încredere noului guvern"

-----

Actualizare 15:39 Mihai Tudose îşi prezintă programul de guvernare în faţa Parlamentului.

Tudose a declarat: "Mi s-a încredinţat azi o sarcină grea, să conduc un nou guvern PSD - ALDE. Sunt un om tehnic, al cifrelor, şi pot să spun că România e într-un moment economic bun. Ne lipseşte o creştere viguroasă a investiţiilor şi a veniturilor la buget. Nu există alte obiective în ce mă priveşte decât implementarea programului de guvernare şi recuperarea întârzierilor. Guvernul Grindeanu a dus lucrurile într-o direcţie bună, dar nu e de ajuns

Înţeleg că a existat o frână şi mie mi s-a spus să transform această frână în acceleraţie. Premierul Grindeanu a vorbit la învestire despre o guvernare normală. Azi România are nevoie de un guvern nerelaxat, în stare de alertă, de concentrare, de efort permanent. Dacă vrem ca promisiunile din campanie să devină realitate, trebuie să uităm starea de normalitate. Cine vrea normalitate să îşi ia un loc de muncă cu program fix. În acest guvern se va munci non-stop. Fondul suveran de investiţii este gata de ceva timp. M-am ocupat de construcţia lui şi va deveni operaţional în cel mai scurt timp. Un alt obiectiv important este creşterea încasărilor bugetare. Vor fi luate rapid măsuri pentru creşterea eficienţei ANAF. E nevoie de investiţii în infrastructură şi de investitori străini. Vom avea şi investiţii şi investitori străini. Guvernul va urmări consolidarea parteneriatului strategic cu SUA. Guvernul va respecta toate angajamentele externe ale României care privesc indicatori macroeconomici. Justiţia va fi un domeniu important al guvernării. Totul trebuie să plece de la respectarea legii fundamentale şi ale deciziilor CCR. Legile trebuie să fie clare iar cei care împart dreptatea să fie independenţi. Acest guvern va trebui să aplice legea salarizării unitare. Voi acorda relaţiei cu Parlamentul importanţa cuvenită instituţiei reprezentative a statului român. Partidul care a asumat guvernare, PSD, împreună cu ALDE, au dreptul să controleze de câte ori consideră ritmul de implementare a programului de guvernare. Va solicit votul de încredere".

-------

Actualizare 15:25 PNL a cerut suspendarea învestirii Guvernului până la audierea vicepremierului Ciolacu, care nu a trecut prin comisii

Liderul de grup al deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a solicitat suspendarea plenului privind învestirea Guvernului Tudose până când va fi audiat în comisiile parlamentare şi vicepremierul propus Marcel Ciolacu, pe motiv că acesta nu a fost audiat, ceea ce ar încălca regulamentele.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a replicat la solicitare că regulamentele prevăd audierea în comisiile de specialitate în baza competenţelor pe care le au în portofoliile lor, iar Ciolacu nu are portofoliu, ci este doar vicepremier.

Turcan a spus că atunci Marcel Ciolacu "fie nu are competenţe, fie (PSD-ALDE - n.r.) a eludat comisiile".

"Această încălcare duce, în primul rând, la necunoaşterea exactă a atribuţiilor unui membru al guvernului plătit din bani publici şi aminteşte de o veche practică bolşevică prin care Partidul strecura un comis politic, trimis special să-i controleze pe membrii guvernului", a spus Turcan.

Tăriceanu a insistat că liderul deputaţilor PNL face "confuzii", afirmând că au existat astfel de precedente.

Ordinea de zi a fost votată, până la urmă, cu 328 de voturi "pentru", 104 "împotrivă" şi două abţineri, fiind respinsă solicitarea PNL.

La şedinţă sunt prezenţi 329 din 465 de senatori şi deputaţi.

(A.C.)

------

Actualizare 15:16 A început şedinţa Parlamentului în care va fi validat Guvernul Tudos

Şedinţa de plen reunit al Parlamentului în care urmează să fie validat Guvernul Tudose a început.

Toţi candidaţii pentru funcţiile de miniştri au fost audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate şi au primit aviz favorabil.

(A.C.)

-----

Actualizare 14:46 Olguţa Vasilescu, avizată de comisii pentru funcţia de ministru al Muncii

Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a fost avizată favorabil joi, de comisiile de specialitate, cu 32 de voturi "pentru", 8 "împotrivă" şi o "abţinere", aceasta ţinând să precizeze, în cadrul audierii, că Guvernul nu doreşte să dărâme pilonul de pensii al statului ca să-l ajute pe cel privat, prin măsura prin care le dă posibilitatea persoanelor cu activităţi independente să opteze către ce pilon doresc să cotizeze, potrivit surselor din presă.

Întrebată despre posibilitatea renunţării la obligativitatea contribuţiilor la sistemul de pensii al statului, ministrul desemnat al Muncii a ţinut să precizeze că măsura vizează doar persoanele care au venituri din activităţi independente, conform sursei

Olguţa Vasilescu a explicat, citată de News.ro: "Această măsură se referă doar la cei care au venituri din activităţi independente şi, la ora actuală, trebuie să plătească şi la pilonul I de pensie, care este al statului şi la pilonul III de pensii care este privat. Suma care se colectează de la aceste persoane este în jur de 200 milioane lei, este o sumă aproape nesemnificativă şi prin programul de guvernare i-am lăsat să opteze pentru unul dintre cele două piloane de unde pot să şi primească pensie".

(A.C.)

------

Actualizare 14:41 Toader, avizat din nou ministru al Justiţiei

Ministrul Tudorel Toader a primit un aviz favorabil din partea parlamentarilor din comisiile juridice, cu 53 voturi "pentru", 28 împotriva şi două abţineri, potrivit surselor din presă.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a afirmat, în cadrul audierile din comisiile parlamentare pentru obţinerea avizului necesar unui nou mandat, că justiţia din România "scârţâie" şi nu funcţionează corect, fiind necesar să fie resetată, potrivit HotNews.ro

Conform sursei, întrebat despre întărirea luptei anticorupţie, Toader a afirmat că trebuie să "ne gândim şi la zilele şi nopţile petrecute în penitenciar de un român nevinovat".

Toader a precizat, despre pragul la abuzul în serviciu: "Eu spuneam faptul că eu că ministru al justiţiei nu am un prag în buzunar, nici nu ar fi corect şi nici posibil. Dacă aş avea o convingere un reper un prag ar însemna că dezbaterile pe care le organizăm ar fi fără obiect. Convingerea ţi-o faci pe urmă."

(A.C.)

-----

Actualizare 14:24 Petre Daea, avizat pozitiv în comisiile reunite pentru Agricultură

Petrea Daea a primit aviz pozitiv din partea comisiilor reunite pentru Agricultură din Parlament cu 19 voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi trei abţineri, potrivit surselor din presă.

Ministrul Daea a anunţat în timpul audierilor că are sarcina de la Liviu Dragnea să preia în subordinea Ministerului Agriculturii liceele agricole, subliniind totodată faptul că aceasta este unul dintre priorităţile zero, conform sursei.

Daea a precizat, chestionat cu privire la vârsta tot mai înaintată a agricultorilor, citat de News.ro: "Preşedintele Liviu Dragnea mi-a dat o sarcină pe care trebuie să o duc la îndeplinire şi anume de a prelua la Ministerul Agriculturii liceele agricole, în aşa fel încât să conectăm aceste interese pe canalul acesta de pregătire profesională. ".

Tot în timpul audierilor, care au durat aproximativ o oră, deputatul Costel Şoptică (PNL) i-a sugerat ministrului Daea, "pentru a destinde atmosfera", că "în cazul în care oaia va ajunge totuşi brand de ţară" să se ia în calcul rezultatele cercetării dintr-o localitate din judeţul Botoşani, unde a fost creată o oaie roz, potrivit sursei citate.

Ministrului Agriculturii a răspuns: "Să ştiţi că nu întru în categoria celor care critică oaia seara şi dimineaţamănâncă brânză. Întru în categoria celor care abordez (şic!) serios acest domeniu şi pe care îl gestionez cu echilibru, în aşa fel încât această specie, care a avut o creştere importantă în ultima perioadă, să îşi păstreze ascenciunea efectivului. Astfel putem valorifica cele 4,8 milioane de hectare de fanet din România, care înseamnă deopotrivă Olanda, Belgia şi Elveţia la un loc. (...) "

(A.C.)

-----

Actualizare 14:21 Marius Dunca, ministrul propus pentru Tineret şi Sport în Guvernul Tudose, a primit aviz favorabil

Marius Dunca, ministrul propus pentru Tineret şi Sport în Guvernul Tudose a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport, cu 21 voturi pentru şi 11 împotrivă, potrivit surselor din presă.

Dunca le-a spus membrilor comisiei că organizarea unor meciuri din cadrul Campionatului European de fotbal din 2020 este prioritară pentru guvern, astfel că proiectele privind construirea unor săli polivalente vor fi amânate, se arată în sursă.

Dunca a făcut parte şi din Guvernul Grindeanu, iar la audierea din ianuarie afirma că îşi propune să construiască două săli polivalente, două baze nautice, două pentru canotaj, două hipodromuri şi un velodrom, conform sursei.

Ministrulş propus le-a spus parlamentarilor din Comisie, citat de News.ro: "Avem nevoie de săli de sport ca de aer. Din păcate, nu mai avem timpul necesar, pentru că se apropie Campionatul European de Fotbal. Avem nevoie de cel puţin patru săli polivalente. Din păcate, Campionatul European de fotbal devine prioritar pentru noi prin construirea celor patru stadioane, dar trebuie precizat că nu MTS le finanţează, ci Compania Naţională de Investiţii".

Acesta a precizat că sălile polivalente nu mai sunt o prioritate pentru guvern: "Am avea nevoie de cel puţin patru săli polivalente, în urma analizei pe care am făcut-o. În Bucureşti, în centrul ţării, în Constanţa, după care şi în Moldova. Din păcate, construirea acestor săli nu mai constituie o prioritate, pentru că organziarea CE din 2020 este o prioritate pentru guvern."

Dunca pune pe lipsa de comunicare rezultatul negativ pe care l-a obţinut la evaluarea activităţii Guvernului Grindeanu de către PSD.

Acesta a mai precizat: "Poate am stat mai prost la capitolul comunicare către partid. Mai greşim şi noi, nu ştim foarte bine disciplina de partid, dar apoi am venit cu ceea ce am făcut la minister şi cred că este vizibil. Evident voi încerca să am o comunicare mai bună. Am înţeles mesajul".

În cadrul audierilor, Dunca a transmis că MTS plăteşte 501 rente viagere şi a afirmat că intenţionează să dezvolte un program prin care foştii campioni să promoveze sportul în licee şi şcoli. Dunca a prezentat realizările din prima jumătate a anului în care a ocupat funcţia de ministru, adăugând că până la sfârştitul acestui an vor mai avea loc în România 29 de competiţii internaţionale.

Unul dintre parlamentari i-a spus că ordonanţa de urgenţă prin care autorităţile locale pot finanţa activităţile sportive "a legalizat furtul".

"Cluburile au nevoie de finanţare pentru a supravieţui", a răspuns Dunca.

(A.C.)

-----

Actualizare 13: Lucian Şova, avizat favorabil pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor

Lucian Şova, propus pentru conducerea Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu 13 voturi "pentru" şi şapte voturi "împotrivă", nicio abţinere, potrivit surselor din presă.

Întrebat de jurnalişti, la finalul audierilor, dacă ştia că Boris Golovin, cu era era partener de afaceri, face parte din spionajul armatei ruse, el a răspuns că nu cunoştea acest detaliu în momentul asocierii, conform sursei.

Ministrul desemnat a susţinut că este mai greu să desfiinţezi o firmă decât să o înfiinţezi, întrebat fiind de jurnalişti de companiile la care este acţionar.

Şova a afirmat, la ieşirea de la audierile din comisiile de specialitate reunite din Parlament, citat de News.ro: "Există două firme, aproape că nici nu mai ştiu cum le cheamă, sunt pe Registrul Comerţului. Regional Romlines este una, iar cealaltă nu mai şin minte. Nu am mai putut să le desfiinţez. Sunt mai mulţi asociaţi, una este un SA, cealaltă este un SRL. Fiind mai mulţi asociaţi care la momentul respectiv şi-au dorit să participe la componenta aceasta de activitate economică de transport, au rămas firmele spânzurate acolo. Ştiţi că este mai greu să desfiinţezi o firmă decât să o înfiinţezi".

Acesta susţine că nu a mai vorbit cu Golovin de zece ani.

Ziarul Adevărul a scris în anul 2015 că Şova a fost partener de afaceri cu rusul Boris Golovin în firma Regional Romlines SA Bucureşti, care se ocupă cu transportul rutier, potrivit sursei citate.

"Am aflat în timpul derulării contractului privind colaborarea cu el. Afacerile cu Golovin au început în 2006-2007, înainte ca România să intre în UE", a declarat Şova, întrebat dacă ştia cu ce se ocupă partenerul său rus.

Şova a mai precizat: "Planul său era să înceapă să producă autocare în România, există în presa vremii reflectat momentul, au fost câteva manifestări la Romexpo, în care au prezentat astfel de vehicule. Iar eu, pricepându-mă în domeniul transporturilor rutiere, am fost contactat să asigur promovarea din perspectiva relaţiei cu mediul de afaceri din acest domeniu. Şi am vrut să punem în piaţă aceste vehicule prin intermediul unor firme de proiect. Din păcate, nu au căpătat toate autorizările necesare ca să poată să înceapă producţia în România şi au rămas firmele înregistrate".

Acesta susţine că, dacă era ceva de ascuns, acest lucru ar fi fost descoperit de cei care se ocupă de acest domeniu, se mai arată în sursă.

(A.C.)

------

ACTULIZARE 13:56 Mişa, propus pentru Ministerul Finanţelor: "Doresc să împletesc politica fiscală cu politica monetară, ţinând cont de politica de preţuri şi de schimb"

Ionuţ Mişa, candidatul pentru funcţia de ministru de Finanţe în audierea din comisiile de specialitate reunite din Parlament, a precizat, legat de măsurile pe care doreşte să le aplice, că va împleti politica fiscală cu politica monetară, ţinând cont de politica de preţuri şi de schimb, adăugând că va aborda măsurile de natură legislativă şi cele care pot sprijini bugetul, potrivit surselor din presă.

Ionuţ Mişa a explicat, citat de Hotnews.ro: "Legat de măsurile pe care dorim să le aplicăm la Ministerul Finanţelor aş aborda măsurile de natură legislativă şi cele care pot sprijini bugetul. Doresc să împletesc politica fiscală cu politica monetară, ţinând cont de politica de preţuri şi de schimb. Măsurile pe care intenţionez să la abordez în perioada următoare sunt cele referitoare la componentă de colectare pe care o dorim îmbunătăţită. În 2017 intenţionăm să abordăm un nou sistem de splitare a TVA la plată. Practic, acest sistem va elimina într-o măsură foarte mare evaziunea în sfera TVA".

Mişa a adăugat: "Avem 100.000 de companii cu bilanţ pe zero iar alte 247.000 firme au capitaluri proprii negative. Vrem să introducem o măsură de recapitalizare a capitalului social în paralel cu întărirea disciplinei financiare, îmbunătăţirea legislaţiei privind insolvenţa. 98% din firmele care intră în insolvenţă nu mai reuşesc să iasă din insolvenţă. Dorim să îmbunătăţim legea redevenţelor".

Candidatul pentru funcţia de ministru de Finanţe a mai precizat, întrebat cum va acţiona: "Legat de insolvenţă: Vom reduce numărul de ani în care o firma poate stă în insolvenţă. Dacă în 5 ani nu iese din insolvenţă, firmele să treacă în faliment pentru a nu mai produce hemoragii la buget".

(A.C.)

------

Actualizare 13:40 Sevil Shhaideh: "Programul de guvernare, pe zona de dezvoltare regională, conţine aceleaşi măsuri"

Sevil Shhaideh a declarat , în timpul audierii din comisiile de specialitate reunite din Parlament, că programul de guvernare, pe zona de dezvoltare regională, conţine aceleaşi măsuri, potrivit surselor din presă.

Shhaideh a transmis, citată de Hotnews.ro: "Programul de guvernare, pe zona de dezvoltare regională, conţine aceleaşi măsuri: asigurarea serviciilor de baza, modernizarea satului românesc (apă, canal, drumuri, şcoli), partea de finanţare a autorităţilor locale prin asigurarea echilibrului financiar (minim 750 lei/locuitor) şi partea de fonduri europene".

În primele 6 luni, ministrul spune că a pornit programul PNDL 2, finalizându-se perioada de analiză, în luna mai, iar începând cu 15 iunie s-au dat ordine de începere a lucrărilor. Ministrul spune că este transparenţă în această privinţa, însă nici până acum nu au fost postate pe site obiectivele de investiţii care au primit finanţare, în urma analizei făcute de minister, potrivit sursei citate.

"Am specificat că toate aceste ordine au fost trimise în baza legii. Dacă ar fi apărut pe 10 iunie, se comenta că sunt pentru alegerile locale", a declarat Sevil Shhaideh.

Ministrul desemnat a precizat: "Am elaborat codul administrativ, ultima validare a fost săptămâna trecută cu reprezentanţii Comisiei Europene. Codul va între în procedura de avizare interministerială, astfel, când veţi veni din vacanţă parlamnetara, va fi înaintat proiectul de lege. Se lucrează la codul finanţelor publice locale".

"Nu am renuntat la descentralizare, am adoptat in martie 2017 un HG care reglementeaza procedurile prin care descentralizarea trebuie facuta, strategia si calendarul de descentralizare", a mai susţinut Shhaideh despre centralizare.

Conform sursei, Sevil Shhaideh, ministrul desemnat al Dezvoltării, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a primit aviz favorabil de la comisiile de specialitate de la Camera Deputaţilor şi Senat.

(A.C.)

------

Actualizare 13:15 Marius Alexandru Dunca, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, cu 21 de voturi ''pentru'' şi 11 ''împotrivă''

----------

Actualizare 13:14 Doina Pană, avizată favorabil pentru funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor, cu 17 voturi "pentru" şi şase "împotrivă".

----------

Actualizare 13:12 Aviz pozitiv şi pentru Florian Bodog

Florian Bodog, propus pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

(S.A.)

-----------

Actualizare 12.29 Răzvan Cuc, avizat pentru funcţia de ministru al Transporturilor: "Îmi păstrez estimarea, vom finaliza 90 de kilometri de autostradă"

Răzvan Cuc a fost avizat pentru funcţia de ministru al Transporturilor de comisiile reunite ale Senatului cu 32 de voturi "pentru" şi 12 "împotrivă", potrivit News.ro.

El a subliniat că îşi menţine estimarea iniţială, că vor fi finalizaţi 90 de kilometri de autostradă în acest an, şi a spus că vor fi lansate proiecte pentru circa 600 de kilometri de autostradă şi drumuri naţionale până la finalul anului.

Răzvan Cuc declara, în luna februarie, că firmele de construcţii vor termina în acest an 90,23 kilometri de autostradă. După finalizarea audierilor din Senat, el a subliniat că îşi menţine estimarea pentru acest an: "Rămân la acelaşi rezultat pe care l-am dat prima dată, 90 de kilometri de autostradă finalizaţi în acest an. Un număr de 15 kilometri au fost deja finalizaţi în martie, sectiunile A, B şi C, lotul 2 din Lugoj-Deva. Urmează să fie finalizate loturile 3 şi 4 din Lugoj-Deva, loturile 3 şi 4 din Sebeş-Turda si cei trei kilometri de la intrarea în Bucureşti (parte din autostrada A3 Bucureşti-Ploieşti - n.r.)".

Cuc a precizat: "Până acum am lansat proiecte pentru 93 de kilometri de autostradă şi 121 de kilometri de drumuri de mare viteză: Pitesti-Sibiu, centura de sud a Bucureştiului, drumul de mare viteză Piteşti-Craiova. Urmează să lansăm licitaţii pentru secţiunile Suplacu de Barcău-Borş, Suplacu de Barcău - Mihăieşti pe autostrada Transilvania, secţiunile 2, 3 şi 4 din Sibiu-Piteşti, centura de nord a Capitalei la profil de autostradă, autostrada Târgu Mureş-Ditrău-Iaşi-Ungheni, proiectare şi execuţie, până la sfârşitul anului".

Pe secţiunea 4 din autostrada Sibiu-Piteşti există studiu de fezabilitate finalizat şi va fi lansată procedura de proiectare şi execuţie până la sfârşitul lunii august, potrivit lui Cuc. Totodată, în luna octombrie este data limită pentru aceste proceduri în cazul secţiunilor 2 şi 3.

În plus, în cazul secţiunii din lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva, parte din autostrada A1, unde trebuie construite viaductele pentru mamifere mari, licitaţia va fi reluată în acest an, a adăugat ministrul desemnat.

Cuc a spus că, în prezent, ministerul lucrează la o Ordonanţa de Urgenţă (OUG) care va accelera procedura de implementare a proiectelor, inclusiv prin eliminarea PUZ-urilor (Plan de Urbanism Zonal) pentru proiectele de infrastructură mare.

(S.A.)

-----------

Actualizare 12.24 Lucian Romaşcanu, avizat favorabil pentru funcţia de ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, cu 17 voturi ''pentru'', trei ''împotrivă'' şi trei abţineri

Lucian Georgescu, propus pentru funcţia de ministru al Cercetării şi Inovării, avizat pozitiv cu 21 de voturi "pentru" şi 11 "împotrivă"

(S.A.)

-----------

Actualizare 12.20 Graţiela Gavrilescu, avizată pozitiv pentru funcţia de ministru al Mediului, cu 17 voturi "pentru" şi 6 "împotrivă"

------------

Actualizare 12.15 Liviu Pop, avizat favorabil pentru funcţia de ministru al Educaţiei

Liviu Pop, propus pentru funcţia de ministru al Educaţiei, a fost avizat pozitiv de comisiile de specialitate din Parlament, cu 19 voturi ''pentru'' şi 11 ''împotrivă''.

----------

Actualizare 11:43 Aviz pozitiv şi pentru Adrian Ţuţuianu

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a fost avizat pozitiv, cu 22 de voturi "pentru" (PSD, ALDE, UDMR) şi zece voturi "împotrivă" (PNL, USR), de către comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru a prelua funcţia de ministru al Apărării, el spunând că va fi un ministru serios, care ştie carte şi că vrea să lase urme pe acolo pe unde trece, potrivit News.ro.

Adrian Ţuţuianu a declarat: "În primul rând ne interesează ca în perioada 2017 - 2020 să dezvoltăm capabilităţile de apărare naţională, capabilităţi robuste şi moderne. În al doilea rând, să creştem credibilitatea strategică în cadrul NATO şi al UE, să consolidăm parteneriatele strategice (...), să dezvoltăm relaţiile de cooperare internaţională în plan bilateral, regional şi în cadrul organizaţiilor internaţionale (...) Este extrem de importantă în programul nostru de guvernare sublinierea misiunilor generale ale armatei României".

El a explicat că în prezent se derulează opt programe principale de înzestrare a armatei române, că procedurile de achiziţie publică au fost demarate şi se află în diverse stadii de implementare. Ţuţuianu a afirmat că va fi foarte ferm în a respecta termenele prevăzute de lege în ceea ce priveşte acest subiect şi că va face tot posibilul pentru recuperarea întârzierilor.

"Sunt opt programe principale de înzestrare a armatei: corveta multifuncţională, sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, modernizarea maşinii de luptă MLI 84 M, transportorul blindat pentru trupe 8x8 şi 4x4, sisteme C4 cu capabilităţi de integrare ISTAR, sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare, sistemul integrat de arme SHORAD etapa I şi sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare", a precizat ministrul desemnat al Apărării.

Adrian Ţuţuianu a dat asigurări că cele două procente din PIB alocate Apărării vor fi cheltuite în conformitate cu angajamentele luate.

El a mai susţinut: "Vă asigur că voi fi un ministru foarte serios, foarte aplecat pe subiectele care ţin de activitatea ministerului, prezent de la 7:30 dimineaţa în instituţie şi probabil că undeva la 9:00 - 10:00 seara o să-mi închei programul. Sunt ambiţios şi vreau să las urme pe unde trec. (...) Contează să ştii carte şi eu cred că ştiu".

(S.A.)

----------

Actualizare 11.30 Băsescu: "Ne retragem de la audieri, nu participăm nici la şedinţa de învestire a Guvernului care produce şoc şi groază"

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat astăzi că formaţiunea politică pe care o conduce se retrage de la audierea miniştrilor şi nu va participa nici la şedinţa comună de învestire a Guvernului, motivând că acesta este un Executiv "incompetent" care "produce şoc şi groază".

Fostul şef de stat a afirmat, citat de News.ro: "M-am consultat cu colegii din grupurile parlamentare de la Cameră şi de la Senat şi concluzia noastră a fost că cea mai bună soluţie este să ne retragem de la audieri şi să nu participăm nici la şedinţa comună de învestire a Guvernului. Motivele sunt următoarele: în primul rând este un guvern profund incompetent. Numai dacă ne referim la cultură - este fostul şef de la Cancan -, primviceprim-ministru este omul care mergea la vânătoare cu Omar Haysam, la IMM-uri avem unul căruia i se spune piţiponcul. E un guvern care produce şoc şi groază şi se vede că nu e din filmul unei guvernări".

Train Băsescu a mai spus că audierile sunt "o mascaradă", adăugând: "S-au alocat 30 de minute în care candidatul bate câmpii 10-12 minute, 15 minute uneori, după care se pun întrebări, dar se colectează toate întrebările şi cele mai multe sunt de la PSD exact pentru a bloca răspunsurile pentru cei aflaţi în opoziţie".

De asemenea, el a mai spus că PMP nu vrea să "gireze acest guvern instalat de Iohannis, Dragnea şi Tăriceanu".

"Cei care au năşit acest Guvern, adică domnul preşedinte Iohannis, domnul Dragnea şi domnul Tăriceanu trebuie să poarte integral responsabilitatea a ceea ce va urma", a subliniat Băsescu.

(S.A.)

-----------

Actualizare 11.23 Băsescu: "M-a surprins tupeul lui Iohannis de a minţi în privinţa nominalizării lui Tudose; a avut un aranjament cu Dragnea"

Senatorul PMP Traian Băsescu a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că l-a surprins "tupeul" preşedintelui Klaus Iohannis de a minţi public în privinţa nominalizării lui Mihai Tudose pentru funcţia de premier.

Liderul PMP a afirmat, citat de News.ro: "Domnul preşedinte Iohannis a minţit în interiorul filmului şi aranjamentului pe care l-a avut cu Dragnea să se poată scuza. Dânsul şi-a dorit mult ca nimeni să nu facă nicio altă propunere şi să rămână cu cea a lui Dragnea. Este regretabil că un preşedinte minte public".

Fostul şef de stat a adăugat: "Pe mine m-a..., n-aş spune că m-a şocat, pentru că nu mă mai şochează nimic în politică, dar m-a surprins tupeul unui preşedinte de a minţi public. Iar argumentul pe care vi l-am adus dumneavoastră cu PPE şi USR, vă rog să mă credeţi că l-am adus şi preşedintelui. Mai mult decât atât, l-am avertizat că în cazul în care îl va nominaliza pe Mihai Tudose, poate fi intrarea domniei sale într-o capcană întinsă de Dragnea. Dar se pare că Tudose a fost o opţiune a domnului preşedinte Iohannis şi nu o capcană a lui Dragnea".

PMP a fost singurul partid de opoziţie care a făcut o nominalizarea pentru postul de premier în cadrul consultărilor de la Cotroceni, propunându-l pe europarlamentarul Siegfried Mureşan.

(S.A.)

------------

Actualizare 11.18 Mircea Dobre, aviz favorabil pentru funcţia de ministru desemnat al Turismului

Mircea Dobre, propus pentru funcţia de Ministru al Turismului, a fost şi el avizat pozitiv de comisiile parlamentare, cu 36 de voturi "pentru", zece "împotrivă" şi nicio abţinere.

La ieşirea de la audierea din comisia de specialitate, Mircea Dobre a afirmat că va discuta săptămâna viitoare cu ministrul Finanţelor Publice pentru accelerarea introducerii voucherelor de vacanţă: "La ora actuală este în avizare externă (voucher-ul n.r), a trecut de avizarea de la Ministerul Muncii, se află la Ministerul de Finanţe. Săptămâna viitoare vom discuta cu ministrul de Finanţe ca să accelerăm şi introducerea acestora. Ideea este în felul următor, ele intră în vigoare de la 1 iulie, fără doar şi poate, pentru că prorogarea termenului, pe ordonanţa 8/2009, modificată în 2014, se termină pe 30 iunie 2017. De la 1 iulie, dacă cineva şi-a prevăzut în buget, la începutul anului, fila bugetară vouchere de vacanţă, le poate acorda, are temeiul legal. Ceea ce ne dorim noi să facem este să instituim o anumită obligativitate, în aşa fel încât anul acesta să se dea vouchere de vacanţă. Deci, la rectificarea bugetară, cine poate să îşi introducă voucherele de vacanţă, atunci poate să dea aceste vouchere de vacanţă. Vor fi vouchere de vacanţă, tipărite".

(S.A.)

-----------

Actualizare 11.13 Europarlamentarul Siegfried Mureşan: "E deja dovedit, Guvernul Tudose este guvernul anti-investiţii şi anti-fonduri europene"

Deputatul european Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, consideră că, atâta vreme cât PSD şi ALDE i-au propus în noul guvern pe aproape toţi miniştrii care au guvernat România în ultimele luni, Guvernul Tudose va continua aceleaşi politici care, în cele şase luni de guvernare PSD - ALDE, au dus la "scăderea investiţiilor, la o absorbţie zero a fondurilor europene pentru dezvoltare şi coeziune şi la creşterea datoriei publice", potrivit unui comunicat trimis Redacţiei.

Guvernul Tudose se anunţă a fi deja Guvernul anti-investiţii şi anti-fonduri europene, ceea ce va fi un dezastru pentru România, afirmă deputatul european Siegfried Mureşan, în comunicat.

El mai spune: "În mandatul foştilor miniştri din Guvernul PSD - ALDE care, cu câteva excepţii, sunt propuşi şi în viitorul Guvern Tudose, investiţiile în economie au scăzut, rata de absorbţie a fondurilor europene pentru dezvoltare şi coeziune este zero, iar banul public a fost cheltuit necumpătat şi a dus la acumularea de mai multă datorie publică, aşa cum o arată şi statisticile oficiale. Vă dau câteva exemple de indicatori macroeconomici care, în cele aproape şase luni de guvernare PSD - ALDE, s-au înrăutăţit, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă că politicile aplicate sunt greşite şi că vor duce la destabilizarea echilibrului macroeconomic al României. Investiţiile au scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2017 faţă de aceeaşi perioadă din 2016, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Alt exemplu, avem rata de absorbţie a fondurilor europene pentru dezvoltare regională şi coeziune 0%, deşi ne aflăm deja la jumătatea exerciţiului 2014 - 2020, perioadă în care putem cheltui cele aproape 40 de miliarde de euro fonduri europene alocate României. Aceste fonduri reprezintă banii gratuiţi pe care Uniunea Europeană îi oferă statelor mai sărace tocmai pentru a recupera decalajul de dezvoltare economică faţă de ţările mai bogate. Repet, sunt bani gratuiţi, iar PSD şi ALDE nu au fost capabili să-i absoarbă, avem rată de absorbţie 0%! Mai mult, nici nu vor fi cheltuiţi foarte rapid, deoarece avem în prezent acreditate de Comisia Europeană doar 2 autorităţi de management din 10, acestea fiind instituţiile care gestionează fondurile europene, selectează proiectele şi monitorizează implementarea lor. Până ce aceste instituţii nu vor fi acreditate, România nu poate absorbi fondurile europene despre care vorbim. Or, ne aflăm deja la jumătatea perioadei în care putem să cheltuim din cele aproape 40 de miliarde disponibile. Ca să înţelegeţi diferenţa între cum guvernează PSD şi ALDE şi ce înseamnă guvernarea în alte state chiar din regiunea noastră, Bulgaria are acreditate 10 autorităţi de management din 11 în total, Polonia are acreditate 24 din 25, iar Ungaria are acreditate 9 din 10. Pentru această contraperformanţă, principalii responsabili, viceprim-ministrul şi ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh, şi ministrul delegat al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, sunt propuse din nou pentru aceleaşi funcţii".

Deputatul european precizează: "Am văzut şi că bugetul general consolidat a reintrat în deficit în luna mai şi, după primele cinci luni ale anului, ţara noastră înregistrează un deficit aproape triplu faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta înseamnă că banii sunt cheltuiţi iresponsabil. Totodată, în primele luni din 2017, ne-am îndepărtat şi de ţinta privind rata de ocupare a populaţiei. Pentru această contraperformanţă, principala responsabilă, Lia-Olguţa Vasilescu, este propusă din nou pentru aceeaşi funcţie, ministru al Muncii. Acestea nu sunt singurele domenii importante la care România va avea de suferit din cauza propunerilor făcute de PSD şi ALDE. La Ministerul Educaţiei a fost propus Liviu Pop, cel care i-a luat apărarea lui Victor Ponta în scandalul plagiatului schimbând componenţa a două instituţii responsabile de integritatea educaţiei şi a cercetării. La Ministerul Turismului a fost propus tot Mircea-Titus Dobre, care nu are nicio experienţă în turism. În afară că a fost 4 ani deputat, a mai lucrat într-un singur loc, aşa cum ne anunţă în propriul CV, la brutăria deţinută de tatăl său, Dobre & Fiii SRL, ca director de calitate şi de marketing. Acestea nu au cum să-l califice pentru a conduce Ministerul Turismului. Nu trebuie să ne surprindă de ce turismul românesc nu este astăzi la nivelul de competitivitate pe care îl merită, rezultatele înregistrate fiind, oricum, meritul integral al investitorilor privaţi".

Siegfried Mureşan conchide: "Cu astfel de garnitură de miniştri a căror incompetenţă s-a dovedit deja în lunile de guvernare trecute nu ne putem aştepta în anii următori decât la lucruri rele: economia României să încetinească, să fim tot mai mult ocoliţi de investitorii străini care vor prefera să facă investiţii în state solide din punct de vedere macroeconomic, cu o politică fiscală previzibilă orientată spre încurajarea investiţiilor private şi să pierdem tot mai mult încrederea partenerilor internaţionali.(...) Cu aceste propuneri, România va avea nu numai cel mai slab prim-ministru din Uniunea Europeană, dar şi cea mai slabă garnitură de miniştri".

(S.A.)

----------

Actualizare 11.06 Deputatul minorităţii germane a anunţat că nu va vota pentru învestirea noului guvern

----------

Actualizare 11.04 Aviz favorabil şi pentru Carmen Dan

Carmen Dan, propusă pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, a fost avizată pozitiv de către comisiile de specialitate din Parlament cu 23 de voturi "pentru" şi 10 "împotrivă".

(S.A.)

----------

Actualizare 11.00 Ilan Laufer, avizat pentru funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Ilan Laufer a fost avizat de comisiile reunite ale Senatului pentru funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri cu 35 de voturi "pentru" şi 11 "împotrivă". El a subliniat că vrea ca ministerul pe care îl conduce să fie în topul celor mai bune trei ministere, potrivit News.ro.

Laufer a afirmat: "Targetul meu este ca acest minister să fie în top trei. (...) Ştiu că urmează sacrificii. Îmi setez targeturi mari. (...) Dacă mi se va cere să plec din orice motiv, că nu am şapcă, orice, voi pleca".

Ministrul desemnat a mai declarat că pozele apărute în revista Men's Health au fost realizate în timpul său liber şi le consideră chiar o realizare personală: "Eram în timpul meu liber, era acum cinci ani, nu aveam nicio funcţie publică, mi s-a părut ceva foarte mişto. Nu regret. Sunt demn. (...) Faptul că merg la mare şi fac nişte poze nu văd nimic grav. De când sunt în funcţie, nu am mai făcut astfel de poze. Am făcut-o de plăcere şi cred că este o realizare".

Laufer a mai declarat că a copilărit în Israel, într-o mentalitate de afaceri care l-a ajutat ulterior: "Mi-am dorit foarte de mic să reuşesc. Am crescut în Israel până la 14 ani, am crescut cu o mentalitate de afaceri. Faptul că mi-am dorit foarte mult, am lucrat foarte structurat, asta e cheia succesului meu".

Din declaraţia de avere reiese că Laufer a încasat anul trecut despăgubiri în valoare de 60.000 euro de la compania imobiliară "Pine Invest Corporation" SRL, controlată de fondul olandez "EDR Romania BV". Laufer i-a acordat, totodată, lui Alexandru Pincevschii un împrumut în nume personal în valoare de 61.000 euro. Oficialul deţine în proprietate o casă în Corbeanca, cu o suprafaţă de 803 metri pătraţi, două terenuri intravilane în aceeaşi localitate, în suprafaţă totală de 1.840 mp.

Laufer mai are şapte apartamente în Bucureşti, cu suprafeţe între 77 şi respectiv 105 metri pătraţi. Din închirierea a trei dintre ele, Laufer a încasat anul trecut peste 58.000 lei. Anul trecut, el a vândut un apartament, pentru care a încasat 113.000 euro de la cumpărătorul Silvia Iancovici. Laufer deţine un autoturism "Mercedez Benz" Clasa S şi o motocicletă "Yamaha", precum şi trei ceasuri de lux, mărcile "Hublot" (valoare declarată de 7.000 euro), "Ulysse Nardin" (6.000 euro) şi "Breitling" (4.000 euro).

În timpul audierilor el a subliniat că priorităţile sale sunt programul Start-Up Nation, o lege a parteneriatului public-privat, o lege a lobby-ului şi o lege a prevenirii.

Ilan Laufer, în vârstă de 33 de ani, este absolvent al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport (ANEFS) din Bucureşti (2006) şi a fost cunoscut în trecut mai mult ca personaj monden. Laufer a fost numit secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat pe 18 ianuarie, fiind coordonator al Direcţiei pentru Antreprenoriat şi Programe pentru IMM, inclusiv responsabil pentru Programul "Start-up Nation Romania", o iniţiativă care urmăreşte înfiinţarea a circa 10.000 noi companii şi crearea a 20.000 noi locuri de muncă.

Programul Start-Up Nation, care prevede finanţarea în limita maximă a 200.000 de lei pentru fiecare nouă firmă sau afacere înfiinţată în acest an, are o alocare de 1,7 miliarde lei, din surse bugetare naţionale şi fonduri europene.

(S.A.)

----------

Actualizare 10.28 Carmen Dan, propusă pentru conducerea Ministerului Afacerilor Interne, este audiată în comisii

----------

Actualizare 10.15 Aviv favorabil şi pentru Andreea Păstârnac, propusă pentru funcţia de ministru pentru Românii de Pretutindeni

Ea a primit aviz pozitiv din partea comisiilor, obţinând 24 de voturi "pentru" şi 13 "împotrivă".

(S.A.)

----------

Actualizare 09.55 PMP a părăsit lucrările Comisiilor de politică externă, după ce ministrul Păstârnac a fost întrerupt din lipsă de timp

Parlamentarii PMP au părăsit şedinţa Comisiilor reunite de politică externă, în care era audiat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, după ce ea a fost întreruptă de preşedintele comisiei din expunerea priorităţilor mandatului său pentru a se putea încadra în termenul de 30 de minute alocat de conducerea Parlamentului.

Parlamentarii PMP au acuzat că la audieri are loc "o mascaradă" şi au părăsit lucrările, potrivit News.ro.

Andreea Păstârnac a vorbit aproximativ zece minute, fiind apoi întreruptă de Rozalia Biro (UDMR), preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, pe motiv că trebuie alocat timp şi pentru întrebări.

Anterior, în Comisie a fost audiat Teodor Meleşcanu, el având la dispoziţie tot 30 de minute, astfel încât unii parlamentari nu au putut pune întrebări, iar alte întrebări au rămas fără răspuns de la ministrul desemnat.

Conducerea Parlamentului a decis ca fiecare ministru să fie audiat pentru maximum 30 de minute în Comisii, astfel încât să existe timp şi pentru un vot în plen pentru întregul Cabinet. De obicei, audierile pentru formarea unui nou Guvern durează un minimum de o oră pentru fiecare ministru.

(S.A.)

-----------

Actualizare 09.36 Toma Petcu, propus la portofoliul Energiei, şi Teodor Meleşcanu, propus pentru Ministerul Afacerilor Externe, au primit şi ei aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate

Meleşcanu: "Mă califică faptul că sunt calificat în domeniu"

Toma Petcu a fost avizat favorabil cu 36 de voturi "pentru" şi 16 "împotrivă", în timp ce pentru Meleşcanu s-au consemnat 21 de voturi "pentru", 17 "împotrivă" şi o abţinere.

În cadrul discursului din comisii, Petcu a afirmat: "Am deblocat discuţiile cu partea chineză pentru reactoarele 3 şi 4. Suntem în discuţii avansate cu Ministerul de Finanţe pentru elaborarea unui memorandum care să fie supus dezbaterii şi aprobării în Guvern, pentru că avem nevoie să ştim cât ne permitem şi cât ne putem asuma în negocierea cu partea chineză, din cele 6 miliarde (de euro, cât este estimată investiţia totală - n.r.), care 3 (miliarde de euro - n.r.) ne-ar reveni ca aport din partea statului român. Un miliard ar fi asigurat de infrastructura existentă, plus rezerva de apă grea şi octoxidul de la Rezervele Statului. Pentru restul de două miliarde şi celelalte condiţii în negocierea cu partea chineză trebuie să luăm un mandat foarte clar din partea Guvernului, să ştim foarte clar cât putem negocia şi unde putem ajunge cu partea chineză".

Teodor Meleşcanu le-a explicat parlamentarilor că îl califică pentru acest post "faptul că e calificat în domeniu", iar evaluarea PSD, în care are doar câteva măsuri realizate, nu era o evaluare care se concentra pe măsuri specifice, ci pe "acţiuni strategice", care au fost şi vor fi urmate, potrivit News.ro.

"Am fost întrebat ce mă califică. Mă califică faptul că sunt calificat în acest domeniu", le-a spus Meleşcanu parlamentarilor care l-au întrebat despe evaluarea PSD asupra capitolului politicii externe, unde sunt doar două obiective îndeplinite.

El a spus că există o "specificitate" a politicii externe, unde este greu de făcut evaluări pe măsuri obiective.

Meleşcanu a explicat: "Capitolul politică externă e un capitol care implică direcţii de acţiuni strategice. Nu e vorba de măsuri specifice, într-un fel sau altul, ci direcţii strategice pe care va trebui să le urmăm şi pe care le-am urmat".

În privinţa priorităţilor sale la minister, Meleşcanu a spus că este nevoie de "continuitate", făcând referire la contribuţia României în UE şi NATO, participarea la misuni externe şi parteneriatul cu SUA, "mai ales după vizita preşedintelui Iohannis, prima şi singura vizită de până acum a unui preşedinte din Europa de est", care a deschis "oportunităţi importante".

El a subliniat şi relaţia cu Republica Moldova ca o prioritate, dar şi parteneriatele strategice cu Franţa, Germania, Polonia şi Turcia.

Teodor Meleşcanu urmează să îşi înceapă al patrulea mandat în fruntea MAE.

(S.A.)

-----------

Actualizare 09.33 Ministrul desemnat pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, către jurnalişti: "Cred că arăt îngrozitor. Am dormit foarte puţin".

----------

Actualizare 09.25 Victor Negrescu, propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Europene, a primit aviz favorabil, primind 16 voturi "pentru" şi niciunul "împotrivă"

Mihai Fifor, propus pentru funcţia ministru al Economiei, a fost avizat pozitiv de comisiile de specialitate din Parlament, cu 37 de voturi "pentru" şi 17 "împotrivă"

-----------

Actualizare 09.11 Rovana Plumb, avizată favorabil pentru funcţia de ministru delegat pentru Fonduri Europene

Rovana Plumb a primit aviz pozitiv din partea comisiilor reunite pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi Senat pentru a putea ocupa funcţia de de ministru delegat pentru Fonduri Europene.

În cadrul audierii, Rovana Plumb a declarat: "Principalul nostru obiectiv în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene este acreditarea autorităţilor de management pentru fondurile structurale şi de investiţii. Pe data de 28 aprilie au fost transmise către Autoritatea de Audit toate procedurile necesare pe fiecare autoritate de management care gestionează cele 10 programe operaţionale. Aşteptăm ca într-o perioadă relativ scurtă primele trei autorităţi de management, respectiv pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, PO Capacitate Administrativă şi PO Iniţiativa pentru IMM-uri să fie acreditate şi să putem să transmitem către Comisia Europeană declaraţiile de cheltuieli, la fel şi pentru celelalte programe: Infrastructură Mare, Capital Uman, Competitivitate şi POR".

(S.A.)

-----------

Actualizare 08.08 A început audierea miniştrilor Cabinetului Tudose în Comisiile de specialitate ale Parlamentului

Mihai Fifor, propus pentru Ministerul Economiei, şi Rovana Plumb, propusă pentru Ministerul Fondurilor Europene, sunt audiaţi la acest moment

(S.A.)

-----------

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc în şedinţă comună astăzi, de la ora 15.00, pentru dezbaterea programului de guvernare şi votarea noului Cabinet condus de Mihai Tudose.

Votul din plen va fi precedat de audierea miniştrilor în comisiile de specialitate, începând cu ora 8.00. Fiecare ministru va avea la dispoziţie 30 de minute pentru prezentarea programului său şi pentru întrebări, potrivit programului decis de Birourile Permanente, scrie News.ro.

Primii care vor fi audiaţi sunt Rovana Plumb pentru Ministerul Fondurilor Europene şi Mihai Fifor pentru Ministerul Economiei, iar ultimii, de la 13.30, sunt Gabriel Petrea (Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social) şi Tudorel Toader (Ministerul Justiţiei).

Avizul comisiilor de specialitate este unul consultativ, lista miniştrilor propuşi de Mihai Tudose urmând să fie supusă în bloc votului Parlamentului.

La ora 15.00 este convocat plenul reunit al celor două Camere, unde premierul desemnat Mihai Tudose îşi va prezenta programul de guvernare şi va cere votul de încredere al parlamentarilor. Noul guvern are nevoie de voturile a cel puţin jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.

Pe lângă voturile parlamentarilor PSD şi ALDE, Tudose poate conta şi pe voturile UDMR. Kelemen Hunor a declarat ieri, la finalul unei şedinţe cu parlamentarii formaţiunii: "Posibilitatea de a susţine guvernul mâine a rămas una foarte directă, deschisă. Am votat în unanimitate. Colegii mei au susţinut că, dacă nu apar mâine în comisii surprize neplăcute, atunci vom vota învestirea guvernului, ceea ce nu înseamnă că vom fi de acord cu toate măsurile pe care le va lua guvernul în perioada următoare".

De asemenea, este probabil ca şi parlamentarii minorităţilor naţionale să susţină noul cabinet, în condiţiile în care aceştia susţin în mod tradiţional majoritatea deja constituită, notează sursa citată.

După vot, care este estimat să dureze aproximativ două ore şi jumătate, noul Cabinet va fi aşteptat la Palatul Cotroceni pentru depunerea jurământului. Ora ceremoniei este incertă deocamdată, depinzând atât de durata şedinţei plenului comun, cât şi de programul preşedintelui Iohannis care prevede, de la ora 18.00, participarea la o recepţie organizată de către ambasada Canadei la Bucureşti.

Lista miniştrilor nominalizaţi pentru a face parte Cabinetul condus de Mihai Tudose a fost prezentată ieri de către liderul PSD, Liviu Dragnea.

Prin urmare, alături de Mihai Tudose, astăzi se vor prezenta în faţa Parlamentului:

Sevil Shhaideh - vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale;

Graţiela Gavrilescu - vicepremier, ministrul Mediului;

Rovana Plumb - ministru delegat pentru Fondurile Europene;

Mihai Fifor - ministrul Economiei;

Teodor Meleşcanu - ministrul Afacerilor Externe;

Carmen Dan - ministrul Afacerilor Interne;

Petre Daea - ministrul Agriculturii;

Adrian Ţuţuianu - ministrul Apărării Naţionale;

Lucian Romaşcanu - ministrul Culturii;

Liviu Pop - ministrul Educaţiei;

Lucian Georgescu - ministrul Cercetării;

Toma Petcu - ministrul Energiei;

Ionuţ Mişa - ministrul de Finanţe;

Tudorel Toader - ministrul Justiţiei;

Doina Pană - ministrul Apelor şi Pădurilor;

Lia Olguţa Vasilescu - ministrul Muncii;

Lucian Şova - ministrul Comunicaţiilor;

Florian Bodog - ministrul Sănătăţii;

Răzvan Cuc - ministrul Transporturilor;

Marius Dunca - ministrul Tineretului şi Sportului;

Gabriel Petrea - ministrul delegat pentru Dialog Social;

Viorel Ilie - ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul;

Ilan Laufer - ministrul pentru Mediul de Afaceri;

Marius Dobre - ministrul Turismului;

Andreea Păstârnac - ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni;

Victor Negrescu - ministrul Afacerilor Europene;

Marcel Ciolacu - vicepremier fără portofoliu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb