Novo Nordisk, cea mai valoroasă companie din UE

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 mai 2024

Novo Nordisk, cea mai valoroasă companie din UE

English Version

Societatea daneză Novo Nordisk are o capitalizare de piaţă de peste 560 de miliarde de dolari, fiind cea mai valoroasă companie din Uniunea Europeană, potrivit datelor companiesmarketcap.com, preluate de visualcapitalist.com.

Gigantul farmaceutic este specializat în diabet şi medicamente pentru slăbire. Cererea pentru două dintre produsele sale, Ozempic şi Wegovy, a crescut datorită eficienţei pe care acestea le-au demonstrat în procesul de slăbire, fiind observată chiar o penurie la nivelul Statelor Unite.

Datele prezentate de companiesmarketcap.com sunt rotunjite şi actualizate la data de 15 aprilie 2024. Clasamentul include companii de top cotate la bursă, cu o valoare de piaţă de minimum 4 miliarde de dolari.

Sursa menţionată plasează pe locul secund gigantul francez de lux LVMH Moet Hennessy $ Louis Vuitton SA, care deţine mărci precum Tiffany, Christian Dior şi TAG Heuer. Astfel, LVMH este a doua cea mai mare companie din UE după capitalizarea de piaţă, cu 422 de miliarde de dolari.

Pe a treia poziţie apare ASML Olanda, care produce echipamente esenţiale pentru producătorii de cipuri, cu o valoare de 382 de miliarde de dolari.

Sursa citată menţionează că în regiune există o mare diferenţă între statele membre ale UE şi cele mai valoroase companii ale acestora. De exemplu, Novo Nordisk din Danemarca şi LVMH din Franţa valorează fiecare peste 420, respectiv peste 550 de miliarde de dolari. În acelaşi timp, însă, unele ţări nu au nici măcar o companie cotată la bursă care să aibă o valoare de peste un miliard de dolari.

De fapt, numai 12 ţări din UE (mai puţin de jumătate din total) găzduiesc primele 100 cele mai valoroase companii din blocul comunitar.

Producătorul de software pentru afaceri SAP din Germania urmează în clasamentul menţionat, cu o valoare de piaţă de 214 miliarde de dolari, apoi grupul IT Accenture din Irlanda - cu 197 de miliarde de dolari, compania de retail Inditex din Spania, care deţine brandul Zara, cu 147 miliarde de dolari, producătorul de bere Anheuser-Busch InBev din Belgia, cu 116  miliarde de dolari, fabricantul de echipamente industriale Atlas Copco din Suedia, 80 de miliarde de dolari, compania auto italiană Ferrari, cu 76 de miliarde de dolari, Nordea Bank din Finlanda, cu 40 de miliarde de dolari.mai găsim în acest top Verbund AG, companie de energie din Austria, cu 26 de miliarde de dolari; Tenaris, fabricant de echipamente pentru sectorul de petrol şi gaze din Luxemburg, cu 22 de miliarde de dolari; CEZ Group din Republica Cehă, companie de energie, cu 20 de miliarde de dolari; PKN Orlen, societate de energie din Polonia, cu 20 de miliarde de dolari; EDP Group, companie de energie din Portugalia, cu 16 miliarde de dolari; Hidroelectrica, societate de energie din România, cu 13 miliarde de dolari; Eurobank din Grecia, cu 7 miliarde de dolari; MOL Group Ungaria, companie de energie, cu 7 miliarde de dolari; Zagrebacka Banka Croaţia, cu 6 miliarde de dolari; şi Krka, societate farmaceutică din Slovenia, cu 4 miliarde de dolari.

În Marea Britanie, ţară care a părăsit Uniunea Europeană, cea mai valoroasă companie este gigantul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell Plc (232 miliarde de dolari).

-----------------

Un clasament Forbes realizat pentru anul acesta arată că cele mai valoroase companii din întreaga lume erau, la data de 19 martie: Microsoft (tehnologie, 3,1 trilioane de dolari), Apple (tehnologie, 2,68 trilioane de dolari), Nvidia (tehnologie, 2,21 trilioane de dolari), Saudi Aramco (petrol, 2,01 trilioane de dolari), Alphabet (tehnologie, deţinătorul Google, 1,84 trilioane de dolari), Amazon (e-commerce, 1,81 trilioane de dolari), Meta Platforms (deţinătorul Facebook, 1,26 trilioane de dolari), Berkshire Hathaway (investiţii, 883,7 miliarde de dolari), Eli Lilly (farmaceutică, 724,6 miliarde de dolari), TSMC (semiconductori, 708,75 miliarde de dolari).

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb