Nu contează cum se numeşte directorul BVB - Cionga, Barbu sau Sobolewski

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 martie 2014

Tranzacţiile zilnice de la Bursa de Valori Bucureşti au păstrat un trend constant, în ultimii doi ani, deşi BVB a schimbat mai mulţi directori generali.Venirea lui Ludwik Sobolewski la conducerea Bursei nu a condus la nimic vizibil în schimburile de pe piaţă, linia de trend rămânând paralelă cu abscisa. Cum, de altfel, s-a întâmplat şi în cazul lui Victor Cionga.Faptul că Bursa a rămas pe mâna interimarului Alin Barbu nu a modificat tendinţa tranzacţiilor, ceea ce înseamnă că poate foarte bine să funcţioneze fără director general şi să fie menţinut interimatul, la nesfârşit. Este mai ieftin.

Tranzacţiile zilnice de la Bursa de Valori Bucureşti au păstrat un trend constant, în ultimii doi ani, deşi BVB a schimbat mai mulţi directori generali.Venirea lui Ludwik Sobolewski la conducerea Bursei nu a condus la nimic vizibil în schimburile de pe piaţă, linia de trend rămânând paralelă cu abscisa. Cum, de altfel, s-a întâmplat şi în cazul lui Victor Cionga.Faptul că Bursa a rămas pe mâna interimarului Alin Barbu nu a modificat tendinţa tranzacţiilor, ceea ce înseamnă că poate foarte bine să funcţioneze fără director general şi să fie menţinut interimatul, la nesfârşit. Este mai ieftin.

Performanţele directorilor generali ai Bursei de Valori Bucureşti nu reprezintă un factor de influenţă asupra tranzacţiilor de pe piaţa noastră.

Dacă analizăm ultimii doi ani, valoarea tranzacţiilor zilnice menţine un trend constant, indiferent că la conducerea BVB s-a aflat Victor Cionga, Ludwik Sobolewski sau interimarul Alin Barbu.

Este adevărat că Ludwik Sobolewski a avut noroc cu listările efectuate de stat, chiar în debutul mandatului său.

În primele şase luni (septembrie 2013 - februarie 2014) la conducerea Bursei, două oferte publice - Romgaz şi Nuclearelectrica - i-au fost făcute cadou de statul român, umflând şi valoarea tranzacţiilor. Astfel, tranzacţiile au însumat 1,7 miliarde euro (14,41 milioane euro, medie zilnică), în perioada analizată, fiind duble faţă de perioada similară din anul anterior, care a coincis cu mandatul lui Victor Cionga. Fără cele două oferte, creşterea lichidităţii ar fi fost de 69%, însă, ea se datorează unor schimburi sporadice, de mari dimensiuni.

Astfel, statul l-a menţinut în grafic pe Ludwik Sobolewski în raport de unele dintre obiectivele asumate, ca director general al Bursei de Valori Bucureşti, prin contractul semnat la finalul verii trecute.

Spre deosebire de predecesorul său, Victor Cionga, demis după şase luni de mandat pe motiv că nu ar fi grăbit restructurarea, Ludwik Sobolewski va fi evaluat de Consiliul de Administraţie abia la împlinirea unui an în funcţie.

Contractul lui Sobolewski este confidenţial, însă, potrivit unor surse, acesta şi-ar fi asumat, printre altele, o creştere a afacerilor Bursei cu 50%, în 2014, un număr de cinci emitenţi noi pe BVB, în primele douăsprezece luni şi o îmbunătăţire a free-floatului cu 10%.

La capitolul emitenţi noi, decembrie, ianuarie şi februarie au trecut fără listări, iar directorul BVB mai are ceva vreme să îşi îndeplinească obiectivul de cinci companii cotate.

Dar, dacă se pun la socoteală şi transferurile de pe Rasdaq, acest target nu rămâne decât o glumă proastă - o falsificare la calculul perfomanţei CEO-ului, întrucât acesta are prevăzut în contract, un bonus care depinde de realizarea a 80% din obiectivele asumate.

Într-un interviu acordat ziarului "BURSA", în luna februarie, Ludwik Sobolewski a spus că a realizat toate sarcinile pe care le avea pentru 2013. "Dacă vorbim despre ce cuprinde contractul meu, cred că am realizat chiar puţin mai mult decât am avut stabilit. Unele dintre obiective sunt pentru 2014, iar altele pentru perioada septembrie 2013 - septembrie 2014", ne-a spus domnia sa.

Potrivit unor surse, directorul general al Bursei ar fi încasat bonusul de performanţă pentru anul trecut.

Lucian Anghel, preşedintele BVB, nu a dorit să ofere detalii legate de această primă: "Publicarea salariului şi primei de performanţă a directorului general este opţională conform legislaţiei în vigoare, pentru orice companie listată, inclusiv BVB, şi, datorită faptului că face parte din categoria informaţiilor financiare, dacă este diseminată, atunci aceasta se va realiza doar prin intermediul rapoartelor periodice ale companiei" .

Una dintre sarcinile lui Sobolewski, la începutul mandatului, a fost restructurarea personalului, proces care a produs şi cheltuieli, în special cu salariile compensatorii acordate. Bursa a cheltuit 0,52 milioane lei cu restructurarea personalului, în trimestrul IV din2013.

Sobolewski a venit la BVB pe fondul unui val de simpatie, comunitatea pieţei de capital punându-şi în el ultimele speranţe că piaţa noastră mai poate fi resuscitată.

Deşi Consiliul i-a lăsat polonezului aproape cu totul frâiele BVB, se pare că, în piaţă, au început să se arate nemulţumiţi de activitatea lui Sobolewski, căruia i reproşează că nu a publicat, până acum, nicio strategie a BVB. Un alt reproş este interferarea în procesul de selecţie a unui provider IT la Depozitarul Central.

Un comentariu apărut la articolul din ziarul BURSA "Scântei între Depozitarul Central şi BVB" i se adresează direct domnului Sobolewski, menţionând o serie de detalii care arată că autorul este familiarizat cu problematica: "Domnule Sobolewski, dumneavoatră personal aţi întrerupt proiectul Depozitarului de aderare la T2S (n.r. Target2-Securities - serviciul unic paneuropean de decontare transfrontalieră), pentru motivul de a nu avea noi o realizare care să umbrească activitatea dvs. în România, care este cel puţin superficială. Ne-aţi făcut praf imaginea, inclusiv a Băncii Naţionale care încearcă să dreagă acum prostiile pe care le-aţi provocat.

Un alt motiv al preferinţei dvs. pentru amânarea aderării depozitarului nostru în T2S în prima serie este că vreţi să faceţi chiar dumneavoastră toate cărţile, să controlaţi de unul singur totul, ca în Polonia.

Încă un motiv pentru amânare a aderării la T2S este că vreţi să faceţi această achiziţie în mare stil de deal, benefică numai dumneavoastră personal, cu cei cu care aveţi relaţii apropiate, OMX Nasdaq, despre care ne-aţi spus în acest ziar acum vreo câteva săptămâni că i-aţi ratat la Varşovia.

Credem că a introduce pe ultima sută de metri un furnizor preferat al dvs, într-o licitaţie internaţională condusă la depozitar după toate regulile şi ce se derulează de mai mult de un an, nu este nici corect pentru că ştiaţi preţurile ofertanţilor, nici benefic pentru noi, deoarece aţi aruncat la gunoi munca şi eforturile noastre de un an de zile.

Nu ştim ce calităţi profesionale aveţi dumneavoastră personal de a alege softul depozitarului. Acesta e un lucru prea calificat să-l facă un director de bursă, este un alt domeniu, cu altfel de cerinţe şi specializări. Doamna Tănăsoiu este calificată în acest sens, şi mai este membră chiar în echipa T2S la nivel european. Dvs sunteţi membru în 7 consilii de administraţie în Polonia, bun în general la toate, dar pentru noi, în mod particular, la nimic .

În plus, se observă clar că nu respectaţi independenţa operaţională a depozitarului, inducând riscuri la nivelul stabilităţii financiare a grupului BVB, imixtiuni în managementul riscului, în sistemul de decontare, trecând peste deciziile şi atribuţiile mai multor consilii de administraţie, obligate prin lege să se ocupe de riscuri şi decizii strategice.

Credem că trebuie să vă potoliţi cu excesele de putere, cu orientările concentrate pe dealuri/achiziţii uriaşe pentru avantaje personale şi să vă ocupaţi de bursă, de emitenţi, de bariere, asta dacă puteţi".

Drept reacţie, Ludwik Sobolewski ne-a transmis: "Sunt gata să discut cu oricine despre maniera justă pentru dezvoltarea pieţei de capital româneşti şi despre contribuţia mea la această dezvoltare".

Pe lângă nemulţumirile pieţei, 2014 a început cu câteva ghinioane pentru CEO-ul BVB - revenirea Hidroelectrica în insolvenţă a făcut imposibilă listarea companiei în acest an, iar lichiditatea BVB are zile în care este la cote de avarie. O parte din vină o poartă, potrivit unora, faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară a renunţat, la începutul anului, la unele promoţii tarifare din 2013, ceea ce a îndepărtat investitorii. Recent, la presiunea pieţei, ASF a mai acordat şase luni de reduceri pentru unele comisioane, aşa că rămâne de văzut dacă norocul lui Sobolewski se va schimba, mai ales că tot cu ASF trebuie să lucreze şi la îndepărtarea celor opt bariere, pe care le-a identificat, alături de alţi specialişti ai pieţei, că împiedică dezvoltarea Bursei.

2,7 milioane de euro - lichiditatea BVB, ieri.

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. Parca ziarul dvs a scris anul trecut cate ceva despre cauzele plecarii lui de la WSE. Se pare ca pt noi, pt BVB si pt ASF e foarte bun ce nu mai corespunde afara. Scandalul rcent cu carnea stricata arata ca suntem un popor cu vocatia importurilor de produse expirate,

    1. Se aplica si altui polonez expirat, fost fotbalist, care isi face veacul pe la FP, jucandu-se de-a administratorul. Si altor expirati precum fostul ambasador si alti elioti si templetoni, mobiusi, ursachi, daieni, etc

    Consiliul de administratie nu o controleaza pe Dna Director.....ci invers.

    Din pacate capacitatea lui redusa blocheaza multe dezvoltari.

    Un broker autorizat(harinvest) aflat in dificultate financiara dar nedescoperit de DC, BVB si ASF iti ia actiunile din cont(tu fiind un client de retail cum zice ASF) se intelege cu alti doi brokeri autorizati(BCR si Broker) si legalizeaza furtul prin tranzactii speciale si apoi dupa 3 luni 5 luni de zile apare si reactia ASF fata de investitori. Acestia raman cu paguba pentru ca ASF in loc sa anuleze tranzactiile,i sa dea activele investitorilor de buna credinta care au fost furati si lase intermediarii DC, BVB sa negocieze eventual sa sa acceseze fondul de garantare, hotaraste sa dea cateva amenzi sa invoce o manipulare a pietei si sa dea mai departe cazul catre DIICOT spalanduse pe maini de banii luati(furati) de la investitori.

    Grupul infractional Balteanu-Lakis isi face de cap la SIF1 de 3 ani de zile iar ASF trateaza infractiunile cu o frectie cu apa chioara la picioarele CA. 

    Sau identificat cele zece probleme ale pietei de capital si sau pus pe site-ul BVB ! 

    De cand a venit polonezul CA de BVB a trecut si mai mult pe o linie moarta de unde ridica doar indemnizatiile lunare. 

    Polonezul a venit cu atata faima ca il percep ca un izolat la etajele superioare ale cladirii lui Adamescu de unde poate privi linistit imprejurimile. Cel mai bun DG de la BVB a fost Alin Barbu pentru ca ia inlocuit pe toti cu succes si il va inlocui si pe polonez. 

    Posibil ca in Polonia el sa fi fost dus de val ceea ce in Romania nu se poate pentru ca la caruta asta numita piata de capital toti de la AB, BVB, DC, ASF, Guvern trag in alta directie fiecare vrand sa ia ceva numai pentru el si numai pentru el uitand ca rolul lor este sa vina cu cel putin o caramida de idee la aceasta constructie nu sa plece acasa cu o caramida de bani si un iluzoriu interes de moment. 

    Fiecare caz gen WBS, Harinvest, Cloaca presedintelui, infractorii de la SIF1, etc,etc, etc care putea fi un inceput de redresare, schimbare, asanare, o cotitura de 180 de grade,....a fost administrat si rezolvat jalnic in detrimentul pietei devenind decat niste impotmoliri de incompetenta si subiectivism in mocirla nisipurilor miscatoare in care se scalda si se afunda aceste institutii cu fiecare decizie pe care o iau. 

    Probabil toti asteapta un val care sa ii miste de la tarmul neputintei unde au ancorat de zeci de ani si posibil ca acel val sa nu ajunga niciodata pe varful ignorantei unde sau cocotat .

    Mai bine toti ar lasa locurile libere sa vina alti oameni mai repede si s-ar duce pe o plaja linistita din oceanul Indian sau alta plaja unde sa contemple valurile(ca un celebru scriitor de SF ajuns la aproape de ultima calatorie a vietii) si in mod sigur ar fi mai bine si pentru ei si pentru piata de capital din Romania . 

    1. De obicei, scrieti foarte la obiect. Astazi, insa, ati dat o in bara. A spune ca inlocuitorul a fost ok, este departe de adevar. Il cunosc f bine pe acest individ de peste zece ani In Viata lui nu a luat o hotarare. Face numai ce I se spune. A semna un referat de apa si cafea, poate oricine. Asta stie si stere. Altfel il numea de mult. Stie cat Ii poate omul. Profesional si moral acest om, va rog sa ma credeti nu ati dori sa il cunoasteti. De altfel el a venit de la posturi si drumuri. Este de inteles.

      Pai tocmai asta este paradoxul conducerii BVB nu face performanta, asteapta ...

      M am grabit. Corecta observatie. Executivul nu va mira ca mereu ramane? Scrieti mereu f obiectiv.

    .... CAZINOUL BURSIER adica: 

    ghicitul "norocului" 

    - ca diferenta intre cel mai MARE si cel mai MIC dintre "ghinioane" - 

    in "zatul" investitional !  

    ..... inaintea pietei primare = bancare ! 

    Nu trebuie ca sa ne mire absolut nimic din tot ceea ce se intampla in Romania si in lume, deoarece: 

    "Succesurile" unora, nu sunt nimic altceva decat: 

    esecurile premeditate-intentionate ale altora ! 

    un astfel de articol face o binevenita si extraordinar de exacta radiografie a situatiei pe piata de capital unde se aduc in discutie cel mai important detaliu care il reprezinta raportul financiar. "Publicarea salariului şi primei de performanţă a directorului general este opţională conform legislaţiei în vigoare, pentru orice companie listată, inclusiv BVB, şi, datorită faptului că face parte din categoria informaţiilor financiare, dacă este diseminată, atunci aceasta se va realiza doar prin intermediul rapoartelor periodice ale companie". Desi nu il cunosc personal pe domnul Cionga mi se pare MARSAV faptul ca in decurs de 6 luni de zile sa i se faca o evaluare care ar fi fost nimic altceva decat o perioada de prodba intr-o tara care nu ar fi fost obisnuita cu brutatlitatea, pentru a-l cita pe unul din clasicii lumii financiare mioritice. Cat despre Pan Sobolewski inca nu pot sa cred faptul ca domnia sa ar fi citit vreun raport financiar, altfel nu pot sa inteleg modul impasiv in care priveste in gol atunci cand pe o bursa internationala sunt prezentate datele IFRS , iar la Miorita in ograda RAS (Romanian Accounting Standards). Cat despre comunicatul de ieri al Fondului Proprietatea numai de bine. Nicio semnatura, desi era loc cel putin pentru doua de fiecare varianta lingvistica. Iar faptul ca supunerea spre aprobare Adunarii Generale se va face pentru raportarea in sistem RAS, desi fondul este listat la categoria BURSEI REGLEMENTATE(Regulamentul 1606/2002 UE) nu ar trebui sa ne duca la concluzia decat ca RAS in ESENTA IDENTIC cu IFRS. Pe de alta parte in CORPORATE GOVERNANCE se mentioneaza ca se face raportarea SI (engleza ALSO, germana AUCH , franceza AUSSI) in IFRS. Daca ne gandim ca din 2007 acest lucru era obligatoriu si ca FONDUL PROPRIETATEA inca nu a citit acest regulament, iar firma PETROM numai din anul 2010 a invatat limba germana in departamentul financiar contabil, odata cu revelatia pe care au avut-o ca Petrom nu este regiune , ci doar un lup care se hraneste cu resturile pe care le gaseste pe malul marii la Pitesti, ce ar mai ramane de spus decat ca un Maidanez Consecvent Virtual ar face mai cu folos o simfonie la luna....

    In opinion mea, el poate promite orice. Vinovatii sunt insa numai ca ul. Pe cine reprezinta ei, pe cine reprezinta fs si altii? Cum de a luat polo bonusul si ptr.ce ? C a facut concedieri? Abuzive? Numai ca ul este de vina. Trebuie tras la raspundere in viitoarea Aga urgent. Legat de barbus, teraflu, si metaforic este la pamant. Uns cu toate alifiile, mogul de paie lui fs, este departe si de expert..nu are rost sa discutam. Ce s ar face ele fara munteanu ascuns in birou. Horica este arma secreta. Dar cum in toata romania, se poarta marlania, minciuna, linguseala, pupincurismul, nu ma Mira ca am adus si pus speranta in acest polo. Nimic nu ma Mai Mira Mai adina. Am devenit un mare fan al tau. Scrii frumos si la obiect. Noroc cu voi, noroc cu make, noroc cu bursa.

    nu avem piata pentru ca avem hoarde de infractori ce lucreaza concertat in a jefui actionarii firmelor, clientii caselor de brokeraj, investitorii in general.

    Nu stiu la ce va asteptati de la polonez, sa faca minuni! Vreti lichiditate, puneti calculatoarele in functiune!

    e foarte bun acest articol, romanii vor sa distruga din start orice initiativa care ar putea avea rezultatele

    ne amintim de listarea Adeplast, oare cine a compromis acesta listare, polonezul ? 

    nu ziarele romanesti tipau ca e teapa si ca Barbut nu stiu ce face cu banii, ca e doar o teapa si cate si mai cate ? 

    polonezul e de vina ca parlamentul se misca cum se misca, ca legile se schimba greu pentru ca institutiile sunt intr-o continua schimbare de personal, el este de vina pentru Harinvest si ce se intampla la ASF ? Sobolewski a facut ce nu s-a mai facut pana acum, a promovat bursa si a contruit o comunitate de oameni care sa ajute bursa, a deschis dialogul cu investitorii, a fost invitat si promoveaza Romania la atatea conferinte internationale

    dar rezultatele se vor vedea in timp, nu dupa 6 luni vrem sa avem bursa ca in Polonia, unde dezvoltarea a durat 10 ani  

    1. Is spune tu pe ce criterii a facut concedieri? Si pe ce criterii a pastrat oamenii? Ia Mai spune tu pe ce criterii a facut angajarii? Ma refer la acei straini platiti cu mii de euro cum spun surelle din piata. Ce se afla la originea raului prostia sau reala vointa. S au dat bonusuri ptr.concedieri, de ce? Daca erau facute corect, nu a fi primit ninmeni bonusuri. Plateste cineva ptr.asta? Este intrebat, va fi intrebat el la aga ce salarii ul primes este poloneza?

      ok, am inteles. esti platita sa-l polisezi pe polonez. spune-ne tu dupa cat timp sa-l evaluam si ce turnover va avea bvb atunci. si daca nu-si atinge targetul, va faceti amandoi sepuku? ca sigur nu o sa dati banii inapoi

      asa, asa, hai invrajbiti-va

      deci, unul care e de acord cu Sobolewski e platit si unul care e impotriva lui nu e platit ? invers nu se poate ?

      s-a promovat pe sine si atat

      Dezvoltarea pietei de capital n-are legatura cu BVB, care este doar o platforma tehnica de grupare a cumparatorilor si vanzatorilor de actiuni, prin intermediul brokerilor. Indirect, este si o platforma tehnica prin care vanzatorii de actiuni pot fi emitentii acestora, care daca vor bani pentru dezvoltare, emit actiuni si le vand prin intermediul BVB, in cadrul ofertelor publice. Comisioanele de tranzactionare mai mici nu influenteaza prea mult interesul cumparatorilor. Deci, incurajarea pietei de capital se poate face de catre Guvernul Romaniei in mod exclusiv, prin:

      1. Micsorarea impozitului pe venitul de capital. 

      2. Micsorarea impozitului pe profit pentru societatile emitente care-si obtin resursele financiare prin intermediul pietei de capital, prin oferte publice. 

      3. Eficientizarea si sincronizarea sistemelor de compensare decontare si registru ale BVB cu cele europene si americane, cu orice pret. 

      4. Simplificarea sistemului de control fiscal al investitiilor straine prin responsabilizarea brokerilor in acest sens. 

      5. Simplificarea procedurilor de deschidere de conturi si realizare de tranzactii prin conturi globale, facilitand tranzactiile facute de fondurile de investitii straine. 

      Palavrageala despre calitatea managementului BVB este in van. Sobolewski este important fiind neutru si strain, avand eventual experienta unei dezvoltari asemanatoare in Polonia. In rest, poate ca BVB ar trebui sa-si micsoreze putin numarul membrilor CA, specialistilor, consultantilor si tot felului de experti pe care-i plateste degeaba - vezi cazul Harinvest, in care BVB ar fi trebuit sa opreasca, impreuna cu Depozitarul Central, toate operatiunile brokerilor implicati, pana la deslusirea situatiei vizavi de acordurile false ale clientilor. Supravegherea BVB cu cea a Depozitarului Central ar fi trebuit sa dea in vileag situatia catre Supravegherea CNVM, nelasand efectuarea acestor ticalosii grosiere pe teritoriul lor, permitand astfel compromiterea ideii de investitie prin intermediul pietei de capital/bursei.

      Iar aceste lucruri sunt numai in mana lui Ponta si al ministrilor de finante si al dezvoltarii economice. Daca acesti oameni ar avea gonade sa faca lucrurile de mai inainte, piata de capital s-ar putea dezvolta in maxim 1 an de zile. Mai ales ca au si majoritate parlamentara! 

      Insa sunt oameni platiti sa li se ceara socoteala. Au adus manageri, au demis si ce se intampla? Vine aga. Ce mai stati.. Nu lui sob sa I se ceara socoteala. Celor care l au adus. Eu le as cere indemnizatiile de pana acum.

    nu avea cum sa ia sobo bonus pt 4 luni, in conditiile in care ipo-urile snn si sng s-au datorat celor dinaintea lui. mai ales lui cionga. nici ca-ul bvb nu e asa de fraier, nici polonezul atat de hamesit. dar daca duce rulajul bvb la 50 mil eur pe zi, cum scrie in zf, atunci chiar ca isi merta banii

    1. ai vazut vreodata sa se confirme ce publica zf?

      Cu ce ? 

      Cu "sub_produse derivate" 

      - adica cu active toxico-halucinante - 

      noi ? 

      Si activele vechi = "sub_produsele expirate": 

      1) cine? 

      2) cand? 

      si 

      3) cu cat, 

      le mai ruleaza ? 

      La Bingo se organizeaza dreaq` - saptamanal - cate o TOMBOLA cu biletele = actiunile jucate si ramase ne_castigatoare. 

    Directorul juridic al ASF ar trebui sa avertizeze: 

    1) atat companiile listate si cotate la BVB; 

    2) cat si pe organizatorul cursurilor anatomo_patologo_climatologice in persoana DEALERILOR = AGENTILOR DE PARIURI ai cazinoului BVB, 

    asupra COMPROMITERII INSTITUTIONALE a pietei secundare de capital, dupa modelul COMPROMITERII INSTITUTIONALE a pietei primare de capital.  

    1. .... dobitoci con_genitali in frunte cu Traian Basescu, isi doreau de multa vreme ca: 

      PIATA SECUNDARA DE CAPITAL sa devina, ii citez: 

      1) dintr-un "SPORT DE MASA"; 

      2) un JOC EXCLUSIVIST, destinat unor ELITE SOFISTICATE ............. adica unor academicieni cu boli psihice intentionat-premeditat nediagnosticate. 

      .. MAJOR, ar trebui ca pe langa veniturile salariale, sa poata realiza suplimentar venituri (si asta ar fi fost si un interes FISCAL al statului roman): 

      1) nu doar din DETINERILE - economiile-rezervele - DE ACTIVE BURSIERE precum: actiuni si obligatiuni; 

      2) ci si din TRANZACTIONAREA respectivelor active, 

      la nivel de MARE MASA ! 

      Pentru ca numai astfel s-ar fi putut FORMA cursuri-preturi DE PIATA ADEVARATA, adica: 

      CU UN NIVEL INALT DE REPREZENTATIVITATE PE ANSAMBLUL INTREGII SOCIETATI ROMANESTI ! 

      Ce s-a intamplat in schimb ? 

      Intreaga piata secundara de capital si-a pierdut CREDIBILITATEA, adica si-a castigat REPUTATIA de: 

      escrocheria FNI repetata = pro_ciclica !  

      .... n-aveau nici INAINTE si nu vor avea nici DUPA "privatizare", nevoie de vreo "piata" pe care sa poata fi TRANZATIONATE-IN_STRAINATE, atat timp cat: 

      1) baietii destepti de la guvernare; 

      2) impreuna cu baietii destepti din industria financiar-bancara, 

      isi doareau IMPARTIREA IN EXCLUSIVITATE a profiturilor realizate in cadrul companiilor ASA-ZIS PRIVATIZATE !  

      ......... pietei secundare de capital ? 

      Au procedat la fel cum au procedat INFRACTORII BLATISTI DIN FOTBAL, adica: 

      au jucat mingea - cursul-pretul bursier - numai la firu` ierbii - in pase scurte - adica: 

      1) au renuntat intentionat la CENTRARILE DE PE EXTREME IN MIJLOCUL CAREULUI; 

      2) tocmai pentru a evita SUTURILE PE POARTA DIN VOLEU ! 

      .... Bursieri ai altor piete secundare de capital, si-o sa constatati spre comparatie-deosebire cu-de indicii bursieri romanesti faptul ca: 

      - tocmai pentru ca bursele capitaliste sunt intradevar PIETE DE MASA si nu doar PIETE DE APARTAMENT - 

      1) desi au scazut si ei cu 90% cum au scazut indicii bursieri romanesti; 

      2) si-au revenit - au recuperat integral valorarea "pierduta" - depasind chiar MAXIMELE ISTORICE ANTERIOARE CRIZEI ! 

      ..... de revenire pe crestere", si anume: 

      1) preconizata DEPRECIERE MASIVA A CURSULUI VALUTAR AL LEULUI; 

      si 

      2) previzibila INFLATIE = DEVALORIZARE A LEULUI NOU FATA DE LEUL NOU NOUT !  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb