Adrian Năstase, fost premier şi preşedinte al PSD în perioada 2000-2004, a anunţat că a decis constituirea unui Grup de sprijin pentru PSD împreună cu Octav Cozmâncă şi cu alţi foşti şi actuali lideri ai Partidului Social Democrat. El a scris pe blogul său personal: "Împreună cu Octav Coz-mâncă şi cu alţi foşti şi actuali lideri ai PSD, am decis să constituim Grupul de sprijin pentru actualul PSD, ţinând seama de situaţia dificilă a partidului după alegerile euro-parlamentare".
Octav Cozmâncă (72 de ani) a fost, în perioada comunistă, şef al sectorului coordonare (cancelarie, pregătire acte normative) în cadrul Consiliului de Miniştri (1983-1989), şef de cadre al Comitetului Central al PCR. În perioada 1992 - 1996 a fost secretar de stat, şef al Departamentului Adminis-traţiei Publice Locale din cadrul Guvernului României, iar în perioada 2000 - 2003 a fost ministrul adminis-traţiei publice locale în Guvernul Năs-tase. Este văzut ca un pesedist devotat fostului preşedinte Ion Iliescu, un birocrat format la şcoala comunistă.
Adrian Năstase a fost primul premier al României condamnat în două dosare pentru fapte de corupţie la nivel înalt. Acesta a condus guvernul între anii 2000 şi 2004, perioadă cunoscută ca fiind una dintre cele mai negre de după decembrie 1989 pentru libertarea presei şi independenţa sistemului judiciar.
Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv şi irevocabil la doi ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi timp de doi ani, printre care interzicerea dreptului de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice. Faptele din dosarul "Trofeul Calităţii" s-au petrecut în 2004, când Năstase a camuflat strângerea de fonduri pentru campania sa electorală pentru alegerile prezidenţiale prin iniţierea unui simpozion. Manifestarea "Trofeul calităţii în construcţii" a fost organizată de către Inspectoratul de Stat în Construcţii, iar taxele de participare încasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiaţii familiei Năstase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firmă care a prestat diverse servicii în campania prezidenţială a liderului social-democrat.
A doua condamnare a fost în dosarul "Zambaccian", pe 6 ianuarie 2014, la 4 ani cu executare. Adrian Năstase a fost acuzat că a primit diverse obiecte şi contravaloarea unor lucrări de construcţie în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Jianu, în funcţia de director al Inspectoratului de Stat în Construcţii.