Conducerea Nuclearelectrica estimează că impozitul pe construcţii speciale pe care îl va datora anul viitor va fi de aproximativ 100 de milioane lei (în jur de 22 milioane de euro). Reprezentanţii Nuclearelectrica ne-au declarat că plata acestor taxe va diminua rezultatul financiar al companiei, într-o perioadă în care toate eforturile societăţii sunt direcţionate către o creştere susţinută a indicatorilor financiari, în contextul listării la Bursa de Valori Bucureşti.
Oficialii Nuclearelectrica au subliniat că preţul energiei pe care societatea o va vinde pe piaţa liberă va suporta influenţa noii taxe numai prin mecanismul cerere-ofertă. Preţul reglementat al energiei pe care Nuclearelectrica o va furniza populaţiei anul viitor urmează să fie stabilit de ANRE (reglementatorul pieţei), în perioada următoare.
"Nuclearelectrica nu poate confirma, până la comunicarea oficială a ANRE, care este influenţa impozitului de 1,5% asupra preţului reglementat şi nici majorarea preţului pe acest segment de piaţă", ne-au mai spus sursele citate.
În primele nouă luni ale anului 2013, Nuclearelectrica SA a înregistrat un profit net de 331,2 milioane lei faţă de perioada precedentă a anului 2012, când a raportat pierdere. Cifra de afaceri şi profitul operaţional au crescut în primele nouă luni ale anului 2013 de 1,2 ori, respectiv de 3,2 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica ne-a declarat, recent: "Scopul meu este să poziţionez compania pe piaţa de capital în aşa fel încât să devină un partener de afaceri atractiv, cu o prognoză de creştere progresivă, orientat către dezvoltare în vederea garantării siguranţei profiturilor investitorilor. Asta înseamnă, în esenţă, să creştem financiar şi să livrăm valoare acţionarilor".
Producţia vândută de Nuclearelectrica a crescut, pe primele nouă luni, cu 12,7%, la 1,348 miliarde lei (305,8 milioane euro), de la 1,195 miliarde lei în primele nouă luni ale anului trecut.
Veniturile totale au crescut cu 21,2%, la 1,651 miliarde lei (374,6 milioane euro), iar cheltuielile totale au scăzut cu 10,2%, la 1,252 miliarde lei (284,2 milioane euro).
Creşterea veniturilor din primele nouă luni se datorează faptului că a crescut cota din producţie livrată pe piaţa concurenţială la 50% în anul 2013. De asemenea, a crescut preţul la energia electrică vândută pe piaţa reglementată cu circa 15% faţă de preţul practicat în 2012. Pe de altă parte, a fost produsă şi livrată o cantitate mai mare de energie la 30 septembrie 2013, faţă de perioada similară a anului anterior.
1. Din taxa-n taxa...
(mesaj trimis de Patriotu' în data de 09.12.2013, 19:20)
...spre victoria finala (=falimentul fraierilor platitori de taxe)!!
Radeti tot, dom' Poanta!