Numărul băncilor europene aflate în pericol a crescut puternic în 2016

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 septembrie 2017

Numărul băncilor europene aflate în pericol a crescut puternic în 2016
CĂLIN RECHEA

Relaxarea cantitativă şi dobânzile aflate la minime istorice nu au reuşit să stabilizeze sistemul bancar european.

Un studiu recent al companiei de consultanţă Bain&Company arată că numărul băncilor europene aflate în pericol a crescut accelerat anul trecut şi a ajuns la nivelul anului 2013, după cum se arată într-un articol de la Financial Times.

Analiza de la Bain include 111 bănci, care sunt clasificate în funcţie de profitabilitate, calitatea activelor bilanţiere şi stabilitatea mediului operaţional.

La sfârşitul anului 2016, numărul băncilor aflate în cea mai slabă categorie a crescut până la 31, de la 23 în anul precedent, în condiţiile în care 35 de bănci se aflau în categoria respectivă în 2013 (n.a. studiul de la Bain clasifică băncile în 4 categorii).

"Băncile fragile care nu au acţionat eficient sau au întârziat măsurile de redresare se găsesc acum într-o poziţie extrem de dificilă", a declarat Joao Soares, partener la Bain & Company şi autorul raportului, pentru FT.

În opinia sa, băncile care au prezentat iniţial doar probleme la nivelul profitabilităţii, s-au confruntat ulterior cu deteriorarea bilanţurilor, odată cu creşterea pierderilor din creditare.

Joao Soares a mai declarat că majorările de capital cerute de instituţiile de reglementare nu au fost suficiente, în condiţiile persistenţei volumului mare de credite neperformante.

Conform datelor din analiza de la Bain & Company, 11 bănci din Italia se aflau în cea mai slabă categorie la sfârşitul anului trecut.

Circa 38% dintre bănci se află în cea mai bună categorie, iar aici cel mai bine sunt reprezentate sistemele bancare din Scandinavia, Olanda şi Belgia.

Dintre băncile analizate, circa 28% se confruntă cu riscuri majore conform studiului de la Bain, în creştere de la 26% în 2013, iar cele mai multe sunt din Italia, Grecia, Portugalia şi Spania.

În cea mai slabă categorie de clasificare se regăsesc, alături de cele 11 bănci din Italia, şase bănci din Spania, cinci din Germania şi două din Grecia.

Cea mai bună categorie include câte 5 bănci din Germania, Franţa şi Olanda şi 4 bănci din Suedia. Din eşantionul analizat fac parte şi 4 bănci din Marea Britanie, dintre care una a fost inclusă în cea mai bună categorie, iar celelalte trei în categoriile intermediare.

Pentru circa 17% dintre băncile europene este prioritară restructurarea bilanţieră, după cum mai arată studiul companiei de consultanţă, în timp ce un număr similar de instituţii financiare trebuie să-şi îmbunătăţească modelul de afaceri.

O concluzie surprinzătoare a analiştilor de la Bain este aceea că "toate marile bănci din Germania intră în categoria unui model de afaceri mai slab, în condiţiile în care profitabilitatea şi eficienţa lor se află la un nivel similar cu al instituţiilor financiare comparabile din Grecia".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dobinzile scăzute nu au cum sa stabilizeze sectorul bancar. Băncile prospera intodeauna in condițiile de dobinzi ridicate.dobinzile scăzute nu acoperă nici macar costurile de operare. Și apoi ne întrebăm de ce băncile se apuca de trading?

    1. pare cat a primit Bain pentru studiul acesta sensational. Bancile din Germania sunt neptofitabile nu pare din cauza dobanzii refuse acordate creditelor si a Concurentei intre cele 3 sisteme: pro at, CEC SI cooperatiste....Zic si EU nu sau cu presupusu:-)

    Niste firme care nu se adreseaza nimanui si care incet incet o sa fie istorie.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb