Numărul contractelor futures a crescut cu 51%

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 august 2015

Săptămâna trecută a adus un volum total de 415 contracte, lichiditatea Sibex înregistrând o creştere de 51% comparativ cu săptămâna precedentă. Din cele cinci şedinţe ale perioadei 24-28 august, două au contribuit în special la îmbunătăţirea statisticii operatorului: sesiunea de luni 24 august, prin 123 de contracte şi cea de joi 27 august, prin 145 de contracte. De altfel, rezultatul din penultima sesiune a săptămânii a fost şi cel mai bun din 6 iulie încoace. În restul şedinţelor volumele au fost reduse, de ordinul a căteva zeci de contracte, cu un minim de numai 22 chiar în ultima zi a săptămânii, valoarea acestora cifrându-se la 321.055 lei. Aşadar cea mai slabă contribuţie în generarea nivelului menţionat a avut-o şedinţa de vineri în care participanţii la piaţă au tranzacţionat doar două produse: derivatul pe indicele Dow Jones şi derivatul pe euro/dolar.

Pentru derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones, pe scadenţa septembrie au fost încheiate 14 contracte. Simbolul DEDJIA 15F a înregistrat o evoluţie negativă faţă de "start of day price" (1), pierzând 123 de puncte şi închizând la 16.552 de puncte. Şi pe Wall-Street, Dow Jones a închis pe minus cu 12,3 puncte dar evoluţia a fost mai degrabă una "plată", după ce un oficial de rang înalt al Băncii Centrale Americane a sugerat că o majorare a dobânzii de referinţă în luna septembrie este mai probabilă decât s-ar aştepta unii investitori.

Pentru perechea euro/dolar s-au înregistrat doar 8 contracte. Preţul futures al euro s-a depreciat cu 0,92% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, închizând la 1,1170 USD.

Pe piaţa spot, ultima şedinţă a săptămânii nu a adus nicio tranzacţie.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb