Numărul deceselor în urma incendiului din clubul Colectiv a ajuns la 30

A.C.
Miscellanea / 1 noiembrie 2015

Numărul deceselor în urma incendiului din clubul Colectiv a ajuns la 30

Firma care a făcut antifonarea în Colectiv: "Patronii au refuzat să cumpere material ignifug"

-------------

Actualizare 18:16 Parchet: "29 de persoane rămân neidentificate"

Parchetul General, care anchetează împrejurările în care a avut loc incendiul de vineri seară din clubul Clectiv din Capitală, a transmis că 38 de persoane internate au fost identificate, fiind continuate activităţile specifice pentru stabilirea identităţii unui număr de 29 persoane, conform unui comunicat remis azi redacţiei.

Procurorii transmit că "au fost desfăşurate activităţi complexe pentru lămurirea împrejurărilor în care a avut loc evenimentul din data de 30.10.2015".

Astfel, activităţile de identificare a persoanelor decedate şi transportate la Institutul Naţional de Medicină Legală ,,Mina Minovici'' au fost finalizate, toate cele 26 de persoane fiind identificate. Au fost efectuate, de asemenea, autopsiile medico-legale dispuse de procuror.

"Cu privire la persoanele internate în cele 12 unităţi sanitare, s-a stabilit cu certitudine identitatea a 38 de persoane, fiind continuate activităţile specifice pentru stabilirea identităţii unui număr de 29 persoane", conform sursei.

S-a continuat cercetarea la faţa locului de către o echipă constituită din procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul Omoruri, Inspectoratul General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigaţii Criminale, experţi criminalişti ai Institutului Naţional de Criminalistică - I.G.P.R., precum şi ai Serviciului Criminalistic din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. La această activitate au participat, totodată, şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, ENEL România şi specialişti pirotehnişti, cu precizarea că această activitate va continua şi în zilele următoare.

În cadrul activităţilor desfăşurate au fost ridicate noi mijloace materiale de probă ce urmează să fie folosite pentru lămurirea împrejurărilor în care a avut loc evenimentul din data de 30.10.2015.

De asemenea, în baza delegării, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti ridică de la sediile mai multor instituţii publice şi private documentele apreciate ca fiind utile soluţionării cauzei.

La sediul Poliţiei Capitalei, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, poliţiştii Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei şi ai Direcţiei Investigaţii Criminale din cadrul I.G.P.R. continuă audierile de martori.

În continuare se verifică starea de sănătate a persoanelor internate în unităţile spitaliceşti, pentru a se stabili care dintre acestea pot fi audiate.

(A.C.)

---------------------------

Actualizare 18:00 MAE transmite misiunilor diplomatice ale României să deschidă Cărţi de Condoleanţe

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, într-un comunicat de presă, instrucţiuni către toate misiunile diplomatice ale ţării noastre să deschidă Cărţi de Condoleanţe în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul care a avut loc vineri seară în clubul din Bucureşti.

"În urma tragicului incident care a avut loc în data de 30 octombrie 2015, în Bucureşti, Centrala Ministerului Afacerilor Externe a transmis instrucţiuni către toate misiunile diplomatice ale României să deschidă Cărţi de Condoleanţe în memoria celor care şi-au pierdut viaţa", precizează MAE.

De asemenea, Ministerul de Externe mulţumeşte tuturor demnitarilor străini şi şefilor de misiuni diplomatice acreditaţi la Bucureşti care au transmis condoleanţe familiilor îndoliate şi poporului român.

(S.A.)

--------------

Actualizare 17:45 Încă o victimă a incendiului a decedat

Încă o victimă a incendiului de la clubul Colectiv, o tânără de 26 de ani, a murit, la Spitalul Bagdasar, numărul celor care şi-au pierdut viaţa în incendiu ajungând la 30, conform televiziunilor de ştiri.

Tânăra, care a decedat în această seară, la Spitalul Bagdasar - Arseni, avea arsuri grave pe căile respiratorii.

(S.A.)

--------------

Actualizare 17:28 Ministerul Muncii: "Cei patru minori ai femeii de serviciu decedate, luaţi în îngrijire de mătuşa lor"

Cei patru minori rămaşi orfani după decesul mamei lor în tragedia de vineri seară de la Clubul Colectiv vor fi preluaţi în îngrijire de către mătuşa acestora, în timp ce fiecare copil va primi câte 600 de lei/lună ca urmare stabilirii măsurii de protecţie socială, informează, printr-un comunicat de presă, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

"În urma anchetei sociale desfăşurate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi de Direcţia de Asistenţă Socială a Sectorului 3 în cazul celor patru copii minori rămaşi orfani după tragedia de vineri, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice anunţă următoarele măsuri: măsura plasamentului celor patru minori. Aceştia vor fi preluaţi în îngrijire de către mătuşa lor; acordarea a 600 lei lunar pentru fiecare copil, ca urmare a stabilirii măsurii de protecţie specială; acordarea unui ajutor de urgenţă familiei, în cuantum de 5.000 lei de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice", arată Ministerul Muncii în comunicat.

De asemenea, ministerul precizează că "instituţiile şi autorităţile cu atribuţii vor acorda în continuare asistenţă şi sprijin celor patru copii minori, precum şi surorii acestora, care a depăşit vârsta majoratului".

Presa a informat că o femeie de serviciu, în vârstă de 38 de ani, care lucra "la negru" în clubul Colectiv, se numără printre cele 29 de victime ale incendiului.

"Fără forme legale lucra. Nu a fost tura ei, dar o colegă a rugat-o să vină în locul ei, pentru că ea se simţea foarte rău. Avea cinci copii şi un tată paralizat. Ea îi îngrijea pe toţi. De nevoie trebuia să muncească", a declarat o apropiată a femeii de serviciu, în faţa Institutului Naţional de Medicină Legală.

(S.A.)

--------------

Actualizare 17:15 Ponta: "Vom face un program special pentru recuperarea răniţilor în incendiul din clubul Colectiv"

Premierul Victor Ponta a anunţat că până la sfârşitul anului aşteaptă din partea ministrului Sănătăţii un proiect al unui program de recuperare destinat răniţilor în incendiul din clubul Colectiv.

"O să facem un program special. Va costa cât e nevoie. După ce ies din spital, după 2-3 luni, oamenii aceştia au nevoie de recuperare", a spus premierul astăzi la Palatul Victoria.

Acesta a adăugat că a aflat de la specialiştii pe care i-a convocat la Guvern în cadrul unui grup de lucru că tratamentul în cazul arsurilor atât de grave este foarte scump, că pentru un singur pacient costurile sunt cuprinse pe perioada internării între 500.000 şi un milion de euro.

Ponta a mai menţionat că în prezent medicii au la dispoziţie toate medicamentele şi resursele necesare, iar dacă va fi nevoie de ceva în plus, se va apela la Fondul de rezervă al Guvernului.

Din grupul de lucru convocat la Palatul Victoria fac parte premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării, Mircea Duşa, comandantul Spitalului Militar, Florentina Ioniţă Radu, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

(A.L.)

-----------

Actualizare 16:00 Grupul de lucru de la Palatul Victoria: "Numărul deceselor în urma incendiului de la Colectiv va creşte semnificativ"

Concluzia grupului de lucru convocat de premierul Victor Ponta astăzi la Palatul Victoria este că numărul deceselor în urma incendiului de la clubul Colectiv va creşte semnificativ în următoarea perioadă, existând posibilitatea ca acesta să se dubleze, conform unor surse din presă.

Din acest grup fac parte premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, Ministrul Apărării, Mircea Duşa, comandantul Spitalului Militar, Florentina Ioniţă Radu, prof. dr. Ioan Lascăr, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

"Din păcate, tragedia nu s-a încheiat vineri seară", au declarat la întâlnire majoritatea celor prezenţi.

S-a stabilit ca luni dimineaţă să se facă o comisie de medici, din care vor face parte atât ministrul Bănicioiu, cât şi dr. Ioan Lascăr, care vor merge la toate spitalele pentru a evalua starea pacienţilor, urmând să prezinte concluziile grupului de lucru ce se va reuni din nou la Palatul Victoria.

Acestei comisii i se vor alătura doi medici francezi, consideraţi a fi cei mai buni specialişti în arsuri.

Totodată, Executivul va decide până la finalul acestui an înfiinţarea sau funcţionarea unui program special destinat recuperării de care au nevoie persoanele rănite.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, la Guvern, că este posibil să mai fie înregistrate încă aproximativ 20 de decese în "următoarea perioadă" în rândul celor răniţilor în urma incendiului izbucnit vineri seară în clubul Colectiv.

"Riscăm să mai avem încă decese, şi chiar un număr semnificativ din cei internaţi, având în vedere că un număr este încă critic. Sunt 90 în stare gravă şi critică. Sunt unii foarte grav şi unii grav. Asta nu înseamnă că ne aşteptăm să avem, Doamne fereşte, 90 de decese. Din aceste cazuri, statistic vorbind, un procent poate să fie cu riscul de a sucomba în timpul tratamentului", a afirmat secretarul de stat.

Întrebat dacă procentul celor care ar putea să moară se apropie de 50%, Raed Arafat a răspuns că e posibilă o dublare a numărului actual al deceselor. "Cel puţin din ce s-a vorbit în cadrul discuţiei este posibil încă să se dubleze numărul actual al deceselor, adică să mai avem încă vreo 20 de decese în următoarea perioadă, este posibil, dar aceasta este o cifră care este foarte orientativă, asta nu înseamnă că aşa va fi", a precizat Arafat.

(S.A.)

---------------

Actualizare 15:07 Rovana Plumb a anunţat un ajutor de urgenţă pentru familia femeii de serviciu decedată în incendiu

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat că familia femeii de serviciu de la clubul Colectiv, decedată în urma incendiului de vineri seară, va primit un ajutor de urgenţă de 5.000 de lei, având în vedere că aceasta avea cinci copii, potrivit unor surse din presă.

"Ne-am autosesizat imediat în situaţia tragică a familiei cu cei cinci copii. Am trimis o echipă mobilă de la Primăria sectorului 3, care a fost coordonată de doamna preşedinte a Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţii, Gabriela Coman, care a fost la faţa locului. Ca măsuri pe care le-am dispus: se instituie plasamentul, în sensul că cei patru copii minori vor fi preluaţi de sora doamnei care a decedat, ceea ce înseamnă 600 de lei pe lună pentru fiecare dintre copiii minori, pentru cei patru. De asemenea, în urma anchetei sociale, se va da un ajutor de urgenţă acestei familii de la Ministerul Muncii în sumă de 5.000 de lei", a declarat Rovana Plumb la un post de televiziune.

Plumb a menţionat că inspectori de la Inspecţia Muncii au ajuns la locul unde a avut loc tragedia.

"Nu avem date despre câte persoane lucrau la negru. Avem datele persoanelor angajate pe contract de muncă. Firma a fost controlată de patru ori în doi ani. Era nevoie ca organizatorul de evenimente să anunţe complexitatea desfăşurării şi a condiţiilor pe care le presupunea o astfel de manifestare", a mai afirmat Rovana Plumb.

Presa a relatat faptul că o femeie de serviciu, în vârstă de 38 de ani, care lucra "la negru" în clubul Colectiv, se numără printre cele 29 de victime ale incendiului.

"Fără forme legale lucra. Nu a fost tura ei, dar o colegă a rugat-o să vină în locul ei, pentru că ea se simţea foarte rău. Avea cinci copii şi un tată paralizat. Ea îi îngrijea pe toţi. De nevoie trebuia să muncească", a declarat o apropiată a femeii de serviciu, în faţa INML.

(A.L.)

----------

Actualizare 15:00 7.000 de oameni, la marşul de solidaritate

Aproximativ 7.000 de oameni de toate vârstele s-au adunat la marşul dedicat victimelor incendiului, transmit televiziunile de ştiri.

Actualizare 13:50 Marş dedicat victimelor din clubul Colectiv, organizat astăzi în Capitală

Câteva sute de persoane s-au adunat astăzi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, pentru participa la un marş dedicat victimelor incendiului din clubul Colectiv.

"Marşul Tăcerii" este organizat prin intermediul reţelelor de socializare şi are ca punct de pornire Piaţa Universităţii, începând cu ora 14,00, urmând a se încheia la locul tragediei, clubul Colectiv, de pe strada Tăbăcarilor, sector 4.

"Duminică, ne vedem la Universitate, la ora 14.00! Anunţaţi-i şi pe ceilalţi! Toţi sunt bineveniţi. Copiaţi mesajul şi publicaţi-l pe pagina voastră, pentru a fi văzut de mai multă lume", scriu mai mulţi utilizatori pe Facebook.

(A.L.)

-------------

Actualizare 13:35 Audieri la Poliţiei Capitalei în dosarul incendiului de la Colectiv

Trei persoane s-au prezentat astăzi la sediul Poliţiei Capitalei pentru a fi audiate în calitate de martori în dosarul incendiului de la clubul Colectiv, informează surse din presă.

Dimineaţă, două fete, între care una era bandajată, au fost aduse cu o maşină a poliţiei. De asemenea, un tânăr care avea un bandaj la urechea dreaptă a venit la Poliţia Capitalei, însă acesta a refuzat să discute cu jurnaliştii.

(S.A.)

--------------

Actualizare 13:05 Ambasadorul SUA a adus flori la locul incendiului

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a mers astăzi la locul tragediei produse vineri seară în clubul Colectiv, unde a adus flori şi a aprins lumânări, transmit televiziunile de ştiri.

Diplomatul a arătat că este profund impresionat de ceea ce s-a întâmplat şi a amintit de o tragedie similară petrecută în SUA, soldată cu 100 de victime.

(S.A.)

--------------

Actualizare 12:53 Bănicioiu: "Trei pacienţi au fost externaţi de la Universitar"

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a afirmat că trei pacienţi răniţi în incendiul de la clubul Colectiv au fost externaţi de la Spitalul Universitar, transmit surse din presă.

"Probabil câţiva, dacă situaţia rămâne ca azi, vor fi externaţi zilele următoare, ceea ce este o veste bună. Rămân în continuare - mă refer la nivelul tuturor spitalelor - mulţi în stare critică", a precizat Bănicioiu, prezent la Spitalul Universitar.

Ministrul a adăugat că o echipă de medici din Israel operează deja la Spitalul "Bagdasar".

"Vor veni şi la Universitar în cursul zilei de astăzi. S-au oferit ei. Avem o relaţie foarte bună cu Ministerul Sănătăţii de acolo. Este un ajutor primit de la ei, în baza relaţiilor bune pe care le avem. Nu au fost singurii. M-a sunat şi doamna ministru din Moldova, dar i-am comunicat că nu avem nevoie de nimic. Au fost şi alte situaţii - din Franţa, din Germania", a afirmat Bănicioiu.

Potrivit ministrului, medicii români pot face, în prezent, faţă situaţiei.

(S.A.)

---------------

Actualizare 11:49 Duşa: "Legislaţia privind autorizarea funcţionării spaţiilor publice trebuie să fie mai dură"

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că legislaţia privind autorizarea funcţionării spaţiilor publice trebuie modificată astfel încât aceasta să fie mai dură, transmit surse din presă.

"Va trebui ca organele statului şi în Parlament urgent legislaţia care reglementează acest domeniu al autorizărilor să fie modificată, să fie mult mai dură şi controalele să fie intensificate astfel încât spaţiile de alimentaţie publică, spaţiile publice să respecte toate normele de securitate în domeniul incendiilor", a spus Duşa astăzi înainte de a-i vizita pe pacienţii internaţi la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar "Dr. Carol Davila" în urma incendiului de vineri din Bucureşti.

Acesta a transmis că două avioane echipate medical şi două elicoptere sunt pregătite să transporte, dacă va fi cazul, pacienţii la alte spitale.

(S.A.)

--------------

Actualizare 11:38 Bănicioiu: "80 - 90 dintre victimele incendiului de la Colectiv, în stare critică sau gravă"

Între 80 şi 90 dintre victimele spitalizate ale incendiului din clubul Colectiv din Capitală sunt în stare gravă sau critică, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

"Ieri vorbeam de 35 de pacienţi în continuare în stare critică, din cei 146 de internaţi. Dar numărul pacineţilor în stare critică şi foarte gravă se apropie de 80 - 90", a mai spus ministrul Bănicioiu, prezent la Spitalul de Urgenţă Floreasca, precizând că un singur pacient din Spitalul de Arşi nu a fost încă identificat.

Ministrul a mai spus că de la Spitalul de Urgenţă Floreasca veştile sunt bune, menţionând că starea celor 15 pacienţi internaţi în această unitate este staţionară.

(S.A.)

--------------

Actualizare 11:00 Primele autopsii vor fi făcute astăzi, procurorii încep audierile

Legiştii vor face astăzi primele autopsii, pe aproximativ 20 dintre trupurile neînfleţite ale victimelor incendiului din clubul Colectiv, dintre cele care au fost identificate, şi, odată încheiată cercetarea la faţa locului, procurorii vor începe audierile. O altă victimă a incendiului din clubul Colectiv a decedat astăzi, la Spitalul de Arşi, numărul morţilor ajungând astfel la 29, conform lui Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI a precizat că, în cazul deceselor survenite în această dimineaţă, este vorba despre două femei, care erau în stare critică, transmit surse din presă.

(S.A.)

-------------

Actualizare 10:45 Un rănit în incendiul din club a decedat în această dimineaţă

Un pacient rănit în incendiul de la clubul Colectiv din Bucureşti a decedat în această dimineaţă la Spitalul "Bagdasar Arseni", conform purtătorului de cuvânt al spitalului, dr. Florin Bica, citat de surse din presă.

Este vorba despre o femeie, care s-a aflat în stare critică din cauza rănilor.

"În urmă cu o oră a decedat unul dintre pacienţi. Mai sunt pacienţi în stare critică, dar sunt la sala de operaţie, la pansamente. Sunt internaţi în total în spital 23 de pacienţi", a afirmat medicul.

(S.A.)

--------------

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era "prea scump", el susţinând că o astfel de lucrare se face în mod normal "pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect", care însă nu a existat.

"Materialul (pentru antifonare, n.r.) este materialul din care se face buretele cofrat, piramidal, care este în toate studiourile posibile din România, numai că e plan, că a fost mai ieftin. Fâşia nu e cofrajul ăla de ou, e un material plan, pur şi simplu", a declarat, ieri, pentru Digi24, reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în clubul Colectiv.

El a precizat că tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la căldură, nu şi la foc.

"Ulterior, au pus ei, nu ştiu de unde, pe stâlpi. Am văzut nişte piramidal. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură - motoare, calorifere -, nu să îi dai foc. Şi cui îi dai varianta RF, aia ignifugată, este prea scumpă", a mai spus el, precizând că materialul ignifug este mai scump cu aproape 35%.

De asemenea, el a precizat că antifonarea unei încăperi se face în baza unui proiect întocmit de pompieri, de un arhitect.

"Normal se face pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect, dar nu au fost cerinţe în momentul în care s-a pus materialul. Deci acolo putea să vină orice firmă de construcţii să pună polistiren, care şi ăla e mai nenorocit", a spus reprezentantul firmei.

Întrebat dacă reprezentanţii clubului nu au cerut sau nu au vrut să folosească un material mai scump, acesta a răspuns afirmativ.

"În spaţii publice noi propunem spre exemplu pluta expandată care se aprinde în 30 de minute sau nu arde. Pe vremea respectivă erau doi proprietari, acum nu ştiu care cum mai sunt!", a precizat bărbatul, care a adăugat că patronii clubului i-au spus că "au ales preţul".

El a mai spus că după lucrările de antifonare a fost realizat un tavan din lemn: "Celebrul gard pe tavan. Şi acolo tot vorba de preţ a fost. Ăla e lemn de brad, cel mai ieftin, şi vopsit cu lavabilă. Am înţeles că acum o lună şi jumătate, două, au dat jos tot tavanul acela de lemn şi au spălat buretele de sus că era plin de fum. Nu am văzut până acum să speli buretele de pe tavan. Şi cu ce se spală? (...) Dar nu se spală! Sper că nu l-au spălat cu solvent sau ceva că...", a adăugat bărbatul.

Clubul avea autorizaţie de funcţionare de la Primăria Sectorului 4 din 14 ianuarie 2015, potrivit reprezentanţilor primăriei. Ultimul control făcut de Poliţia Locală la club a avut loc pe 21 octombrie, ocazie cu care agenţii au întocmit un proces-verbal pentru lipsă calificare personal.

Clubul Colectiv se află în subsolul fostei fabrici Pionierul, o clădire de patru etaje, de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7.

Ultimul bilanţ al incendiului de vineri seară din Club Colectiv arată 27 de persoane decedate şi alte 146 de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitală, a anunţat, ieri dimineaţă, secretarul de stat Raed Arafat.

Martori aflaţi în club au declarat pentru Mediafax că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la declanşarea incendiului.

Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta "ieşind în valuri" pe uşa de la intrare.

Potrivit unui comunicat de presă, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, ieri, preluarea dosarului de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului instanţei supreme de la Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat în faţa clubului Colectiv, că ancheta în acest caz este pentru omor calificat.

"Pot fi pelevate probe, specialiştii criminalişti sunt pregătiţi şi ştiu să ridice probe şi în astfel de situaţii. Vorbim despre o începere de urmărire penală cu privire la faptă. În momentul în care se va putea dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale cu privire la o persoană se vor stabili toate elementele, inclusiv poziţia subiectivă a acelor persoane cu privire la care se va dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale şi se va stabili forma de vinovăţie. Nu vreau să spun de pe acum că va fi cineva acuzat de omor calificat sau ucidere din culpă", a mai spus Niţu.

Primarul Sectorului 4 Piedone spune că nu are ce să-şi reproşeze: "Clubul funcţiona legal"

Primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, spune că nu are ce să-şi reproşeze şi că, din punctul de vedere al primăriei, Clubul Colectiv a funcţionat legal, controalele inspectorilor săi desfăşurându-se înainte de ora 16:30, în cadrul programului de lucru, nu seara şi noaptea, când clubul are activitate.

Primarul a declarat, ieri, în faţa clubului Colectiv, că localul nu are autorizaţii de la ISU pentru că aveau o declaraţie pe propria răspundere, care este cuprinsă într-un acord de funcţionare.

"Avem la dosar toate actele, am îndeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de funcţionare. Legea Poliţiei locale spune că pentru eliberarea acordului de funcţionare trebuie să avem acordul locatarului, contractul de închiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la Registrul Comerţului. Locatarul dă declaraţie pe proprie răspundere despre activitatea pe care trebuie să o desfăşoare. Acordul de funcţionare însumează toate acordurile de la toate instituţiile", a susţinut primarul Sectorului 4, unde se află Clubul Colectiv.

Piedone a precizat că va pune la dispoziţie documentele în legătură cu acest club şi că nu există un act pentru activităţi pirotehnice. "În contractul de locaţie, semnat între societatea comercială Pionierul şi Colective Club SRL, la obiectul contractului se specifică clar, semnarea procesului verbal de predare-primire certifică predarea de către locatar şi preluare de către locatar a spaţiului. Locatarul va folosi exclusiv spaţiul cu destinaţie, sediu social, cu punct de lucru şi va desfăşura activităţile de club, discotecă, bar, alimentaţie publică. Din punct de vedere şi atribuţiile pe care le are Primăria Sectorului 4, pentru emiterea acordului de funcţionare avem la dosar şi avem îndeplinite toate normele legale de eliberare a acestui certificat" a spus primarul sectorului 4.

Întrebat dacă are ceva să îşi repoşeze, edilul a răspuns că nu, dar a completat că pe viitor verificarea ar trebui să se facă la faţa locului de către inspectorii de specialitate şi după aceea să se elibereze certificat pentru activităţi pirotehnice.

Chestionat dacă mai sunt şi alte cluburi în sector în aceeaşi situaţie, edilul a spus că sunt doar două, Colectiv şi Fabrica. "Ulterior, inspectorii mei, în raza de activitate şi competenţă îşi verifică. Eu nu pot să verific, de exemplu, dacă există extinctoare, nu pot să verific dacă îndeplineşte normele igienico-sanitare sau dacă are acest acord de funcţionare sau este înregistrat la Registrul Comerţului cu declaraţia pe proprie răspundere sau dacă are muncă la negru, noi putem sesiza ulterior organele abilitate. Cum am fost, de exemplu, şi noi am găsit cu 10 zile în urmă activitate cu personal necalificat", a afirmat Piedone. El nu a putut preciza cuantumul amenzii date de inspectorii Primăriei sectorului 4 la ultimul control la Clubul Colectiv.

În opinia sa, o problemă ar fi "programul inspectorilor", pentru că aceste cluburi au activităţi pe timp de noapte, iar multe instituţii de control, printre care şi primăria "îşi închid porţile la orele 16:30".

"Noi, primăria, la controlul pe care l-am efectuat, l-am făcut până în orele 16:30, unde noi am verificat efectiv actele, într-o încăpere goală şi ni s-au pus la dispoziţie documentele", a spus primarul.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, ieri dimineaţă, că la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu există niciun document de autorizare pentru activităţile din Clubul Colectiv.

Clubul Colectiv era autorizat să funcţioneze din ianuarie, iar ultimul control la local a avut loc pe 21 octombrie, ocazie cu care s-a constatat lipsa personalului calificat, transmite Mediafax.

Clubul avea autorizaţie de funcţionare de la Primăria Sectorului 4 din 14 ianuarie 2015, potrivit reprezentanţilor primăriei, iar Poliţia Locală a efectuat ultima oară un control la local pe 21 octombrie, ocazie cu care agenţii au întocmit un proces-verbal pentru lipsă calificare personal.

Acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv din Capitală este Alin Anăstăsescu, acesta mai având alţi doi asociaţi.

Vineri seară, clubul găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". Intrarea la acest concert a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30.

Trupa Goodbye To Gravity care a concertat în clubul Colectiv este formată din cinci tineri, evenimentul fiind anunţat pe pagina de Facebook a localului drept "un show de lumini customizat, precum şi de efecte pirotehnice".

Potrivit martorilor, primele ambulanţe au sosit după aproximativ un sfert de oră. La faţa locului au venit ulterior zeci de ambulanţe, unii dintre răniţi fiind preluaţi şi duşi la mai multe spitale din Bucureşti. Intervenţia a fost îngreunată de accesul dificil al ambulanţelor în curtea clubului.

Nicuşor Dan: "Incendiul arată deficienţele majore ale sistemului de control în construcţii"

Incendiul izbucnit în clubul Colectiv arată pe de o parte deficienţele majore ale sistemului de control în construcţii, pe de altă parte deficienţele în sistemul de intervenţie în caz de urgenţă, transmite Nicuşor Dan, preşedintele Uniunii Salvaţi Bucureştiul, într-un comunicat remis ieri redacţiei. În ceea ce priveşte controlul în construcţii, materialele de protecţie fonică de la care a pornit incendiu trebuiau cenzurate fie la momentul autorizaţiei de construire prin avizul PSI fie, dacă nu erau cuprinse în autorizaţia de construire, prin autorizaţia de funcţionare, spune acesta.

"Moartea a zeci de oameni confirmă din păcate iresponsabilitatea sistemului de control în construcţii. Fisurarea autostrăzii Orăştie - Sibiu recent construite, prăbuşirea tavanului mall-ului din Târgu Mureş, incendiul din complexul Confort City sunt alte manifestări ale aceluiaşi fenomen. În cazul de faţă responsabilitatea revine Primăriei Sector 4, în timp ce pentru contextul general creat, responsabilitatea revine Ministerului Dezvoltării", a declarat Nicuşor Dan.

În ceea ce priveşte sistemul de intervenţie în caz de urgenţă, declaraţiile martorilor arată inexistenţa unor proceduri în baza cărora intervenţia ar fi urmat să se desfăşoare, potrivit sursei. "Intervenţiile la accidentul din Apuseni şi la accidentul din lacul Siutghiol arătaseră deja absenţa unor proceduri clare de intervenţie. Declaraţiile publice făcute de autorităţi privitoare la capacitatea spitalelor de a primi un număr de răniţi sunt de asemenea inacceptabile", spune preşedintele USB.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Sa fie luate masuri si impotriva celor care au dat avizul de functionare si a celor care nu au facut controale.

    1. acest derbedeu cu ifose,atanasescu trebuia arestat de ieri dimineata.

      restul, compasiune 

    Umflatul ala de Piedone trebuie sa-si dea demisia deindata!

    Sa susții cu nonșalanță ca localul îndeplinea toate condițiile de functionare si după aceasta tragedie, este o ticăloșie si o nerușinare fără margini! 

    Proprietarul localului este foarte vinovat ca nu s-a ingrijit sa ia cele mai bune masuri de siguranta, dar el poate ca nu stie, pate ca nu are bani, etc. 

    Autorizatiile se dau de primarie, care este platita de proprietar pentru asta, dupa ce se verifica locatia din toate punctele de vedere.  

    Ar trebui ca. in urma acestei tragedii sa se ia la puricat felul in care s-au autorizat toate localurile publice.

    Ma apuca groaza cand ma gandesc ce s-ar putea intampla in Centrul Vechi in cazul unui cutremur mai maricel. Ar fi un adevarat carnagiu, cu mii de morti! 

    1. Gros sorici are Piedone. Mai gros ca al lui Oprea.

    Sanatate si putere de lupta tuturor ranitilor!. Nu este momentul sa culpabilizam pe cineva si cine arunca judecati greseste. Nimeni nu a vrut sa genereze o asemenea drama, nimani nu a prevazut o astfel de desfasurare, cei din formatie nu cred ca au vrut sa se sinucida cand au dat foc la artificii. Discutia ar trebui facuta despre lipsa de discernamant cu care noile generatii intreprind tot ce intreprind. Cei mai batrani crescuti in spiritul "substance over form" nu inteleg generatiile noi pentru care forma este totul. Teama imi este ca lemnul o sa dispara din interioare si ar fi pacat.

    1. Adică ce ai vrea ?

      Să scape niște criminali, vinovați de moartea a 30 de copii, (până acum) ?! 

      Cum nu e momentul sa culpabilizam? 

      TREBUIE TRAȘI LA RĂSPUNDERE IMEDIAT CEI VINOVAȚI!!! 

      Altfel se ajunge ca in celelalte cazuri in care s-au mușamalizat cuplele, fiind scoși vinovați morții.

      Dacă vrem să-i ajutam pe rudele celor morți ăsta e cel mai bun mijloc. 

      ARAFAT: Nu exista lipsuri, singura problema este sa reziste pacientii....No comments

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb