Numărul întârzierilor la plată al companiilor s-a dublat în noiembrie

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 decembrie 2008

Coface: "Aproximativ 60% dintre întâryierile la plată provin din sectorul construcţiilor.

Coface: "Aproximativ 60% dintre întâryierile la plată provin din sectorul construcţiilor.

Numărul de întârzieri la plată raportate de către Asiguraţii din portofoliul Coface s-a dublat în luna noiembrie, potrivit analiştilor Coface România, companie specializată în managementul riscului de credit. Ei pun această situaţie pe seama dificultăţii (şi în multe cazuri a imposibilităţii) companiilor de a-şi finanţa pe termen scurt plăţile către furnizori. Astfel, aproximativ 60% dintre aceste incidente provin din sectorul construcţiilor, abia la mare distanţă venind sectoare ca distribuţia bunurilor de larg consum sau IT. Ei precizează că primul semnal al unui relativ blocaj financiar a existat încă din lunile iunie-iulie, când procesul de colectare a sumelor cu scadenţă depaşită raportate de Asiguraţii din portofoliul Coface România se desfăşura cu greutate din cauza unor probleme de lichiditate a debitorilor şi totodată a dificultăţilor întâmpinate în accesarea finanţărilor bancare.

Criza de lichidităţi a companiilor din ţara noastră este confirmată şi de creşterea numărului de companii ale căror instrumente de plată sunt refuzate de bănci din cauza lipsei fondurilor din conturi, precizează analiştii Coface. De exemplu, din 3.500 de companii verificate în ultimele 2 luni în baza de date a Coface, 5% dintre acestea au fost găsite cu incidente de plată înregistrate, iar 2/3 dintre ele având incidente noi (din ultima lună), în multe cazuri înregistrându-se deja incidente multiple, potrivit raportului Coface România. Analiştii au mai precizat: "Deşi numărul de incidente în sine este unul îngrijorător (în cazul nostru discutăm de o creştere a numărului cu 30% faţă de verificările din prima jumătate a anului) şi mai îngrijorător este că, în foarte multe cazuri, incidentele sunt înregistrate de companii care în anul 2007 prezentau situaţii financiare bune".

Conform datelor publicate de Buletinul Insolvenţelor, numai în lunile octombrie şi noiembrie s-au deschis aproape 2000 de noi proceduri de insolvenţă, informează compania. Evoluţiile observate în cadrul procedurilor de colectare a debitelor, Coface evidenţiază faptul că procedura insolvenţei este din ce în ce mai des utilizată şi a devenit o măsură de recuperare a restanţelor chiar şi în cazul în care debitorul este o companie mare şi aparent solvabilă.

Analiştii precizează că gradul de îndatorare ridicat al companiilor româneşti şi criza de lichidităţi determină ca procedura insolvenţei să nu reprezinte în toate cazurile o măsură eficace: lipsa lichidităţilor impiedică companiile să îşi plătească creditorii aflaţi chiar sub ameninţarea insolvenţei, iar îndatorarea face ca în proporţie de peste 90% activele firmelor să fie gajate către bănci.

"Încă nu am văzut nivelul cel mai de jos al acestei crize, ne aflăm abia la început. 2009 va fi un an de sacrificiu, în care toate sectoarele şi companiile vor suferi. Vor rezista acele firme care vor implementa corect programe de restructurare şi gestionare a riscurilor, şi al căror management va putea anticipa şi contracara principalele pericole ce vor impacta compania în următoarele 12 luni. Aşteptăm falimente ale unor firme care arătau bine în 2007, dar care vor cădea din cauza impactului defavorabil al crizei asupra sectorului în care activează", a declarat Cristian Ionescu, director general, Coface România.

Coface recomandă companiilor să manifeste o mai mare prudenţă în relaţiile cu partenerii de afaceri: decizia de acordare a unui credit comercial trebuie să fie bazată pe informaţii la zi despre comportamentul de plată al partenerului (incidente de plată, datorii la bugetul de stat, datorii mari către furnizori, etc) sau apelarea la opiniile specializate ale unor furnizori de informaţii privind calitatea partenerilor de afaceri. Totodată, Coface susţine diversificarea portofoliului de clienţi pentru diminuarea riscului întâmpinat în relaţiile comerciale, regândirea termenelor de plată acordate sau regândirea gradului de risc al partenerilor pentru a nu genera probleme. Coface mai informează că există, de asemenea, posibilitatea de a transfera riscul, atât pentru partenerii vechi cât şi pentru clienţii noi, către asiguratorii de credite comerciale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb