Numărul monedelor euro falsificate retrase din circulaţie a crescut, anul trecut, cu 17%, la 184.000 unităţi, potrivit datelor Comisiei Europene.
Executivul Uniunii Europene a precizat: "Dat fiind că în prezent există 16,5 miliarde de monede euro autentice în circulaţie, raportul este de o monedă falsificată la 100.000 de monede autentice. Moneda de 2 euro rămâne de departe cea mai afectată de această activitate infracţională, reprezentând aproape 2 din 3 monede euro falsificate identificate".
În privinţa bancnotelor euro falsificate, anul trecut, au fost retrase din circulaţie aproximativ 531.000 de bancnote, conform cifrelor Băncii Centrale Europene, responsabilă cu protejarea bancnotelor împotriva falsificării.
Comisia a adoptat, pe 5 februarie, o propunere de directivă care stabileşte reguli minime privind sancţiunile. Aceasta va introduce instrumente de anchetă şi va consolida măsurile preventive, permiţând analizarea falsurilor de către autorităţile competente, cu scopul de a creşte protecţia euro şi a altor monede prin intermediul măsurilor penale.
Intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2012, a regulamentului privind autentificarea monedelor euro, care stabileşte normele aplicabile instituţiilor financiare pentru a se asigura că toate monedele euro pe care acestea le repun în circulaţie sunt autentice este, de asemenea, un instrument de protejare a monedei euro împotriva falsificării.