Numele vehiculate pentru noul Guvern Cioloş

A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 12 noiembrie 2015

Numele vehiculate pentru noul Guvern Cioloş

Actualizare 18:20 Premierul desemnat: "Lucrez la o echipă solidă, voi prezenta lista miniştrilor la sfârşitul săptămânii"

Premierul desemnat Dacian Cioloş a scris în această seară, pe Facebook, că lucrează la "o echipă solidă", procesul de selectare a miniştrilor este încă în desfăşurare, iar lista miniştrilor va fi prezentată la sfârşitul acestei săptămâni, mulţumind pentru "sutele de mesaje de susţinere".

"Vă mulţumesc tuturor pentru sutele de mesaje şi pentru susţinere. Zilele acestea am avut discuţii consultative cu partidele politice. Lucrez la o echipă solidă, iar procesul de selecţie a miniştrilor este în plină desfăşurare. La sfârşitul acestei săptămâni intenţionez să prezint lista miniştrilor, în vederea audierilor în comisiile parlamentare", a scris Cioloş pe pagina sa de Facebook.

(S.A.)

-------------

Actualizare 17:35 Ambasada Franţei: "Informaţia că Dacian Cioloş ar avea cetăţenia franceză este eronată"

Ambasada Franţei în România transmite, prin intermediul unui comunciat de presă remis redacţiei, că informaţia potrivit căreia premierul desemnat, Dacian Cioloş, ar avea cetăţenia franceză este eronată.

"În ultimele zile au circulat comentarii potrivit cărora domnul Dacian Cioloş, prim-ministru desemnat, ar avea cetăţenia franceză. Se pare că aceste comentarii se bazează pe textul unui discurs publicat pe site-ul Ambasadei Franţei cu ocazia unei recepţii, care a avut loc pe 5 martie 2015. Această recepţie nu a avut legătură cu domnul Dacian Cioloş, care de altfel nici nu a asistat la ea. În textul publicat pe site-ul Ambasadei, s-a menţionat, printre altele, în versiunea în limba franceză că domnul Dacian Cioloş este «cetăţean româno-francez» iar în versiunea în limba română că domnia sa are dublă cetăţenie. Această informaţie a fost eronată. Domnul Dacian Cioloş nu are cetăţenie franceză", precizează comunicatul.

Potrivit sursei citate, ambasadorul Franţei regretă difuzarea unei informaţii inexacte şi utilizarea acesteia cu scopul de a crea controversă şi îşi prezintă scuzele premierului desemnat.

(S.A.)

--------------

Actualizare 17:34 Parlamentarii PSRO vor vota în favoarea învestirii Executivului Cioloş

Parlamentarii PSRO vor vota, săptămâna viitoare, în favoarea învestirii Cabinetului Cioloş, a anunţat preşedintele partidului, senatorul Mircea Geoană, transmit surse din presă.

Acesta a declarat astăzi, după întrevederea avută cu premierul desemnat Dacian Coloş, că, în opinia sa, o "precondiţie" pentru succesul Cabinetului Cioloş este obţinerea sprijinului unei majorităţi explicite în Parlament.

"Există, în acest moment, premise ca în programul de guvernare şi în proiectul de buget sugestiile PSRO să fie reţinute şi reflectate. În aceste condiţii, grupul nostru parlamentar, marţea viitoare, va vota în favoarea învestirii Guvernului Cioloş. (...) Acest Guvern, tehnocrat fiind, va avea nevoie de o majoritate explicită de susţinere în Parlament şi va trebui să fie pus la adăpostul tentaţiei unora, unor pseudo-parteneri, care vor încerca să negocieze fiecare vot în Parlament şi, de ce nu, să şantajeze Guvernul cu privire la interese pe care domniile lor le au de adăpostit", a susţinut Geoană.

Potrivit acestuia, în discuţia purtată cu Cioloş, nu au fost amintite nume de persoane care ar putea face parte din echipa de guvernare. El a adăugat că premierul desemnat va trebui să facă cunoscută lista viitorilor miniştri astfel încât să fie respectat calendarul stabilit în Parlament pentru audieri şi pentru acordarea votul de încredere.

"Nu am intrat pe persoane absolut deloc. Cred că nici nu este relevant în acest moment. Ne interesează mai mult dacă vom avea în România o revoluţie a bunei guvernări. (...) Conform calendarului deja stabilit de către Parlament, dacă luni avem audierea miniştrilor, înseamnă că programul de guvernare şi lista miniştrilor trebuie să fie deja făcute publice pentru ca (...) marţi să se voteze", a explicat Geoană.

Preşedintele PSRO a spus că desemnarea lui Dacian Cioloş în funcţia de prim-ministru reprezintă "un salt în calitatea actului de guvernare".

"Este vorba de un salt în calitatea actului guvernării. Mi se pare un om sobru şi un om care crede că România poate fi mai bine administrată. (...) Experienţa domnului Cioloş la Comisia Europeană este un element de sprijin (...) şi sunt convins că aceste 12 luni nu vor fi doar un simplu episod între două Guverne politice, ci vor putea într-adevăr să pună fundaţia unei transformări profunde a modului în care România este administrată", a mai declarat Mircea Geoană.

(S.A.)

-------------

Actualizare 17:27 Băsescu: "Cu certitudine vom fi un partid de opoziţie, dar suntem interesaţi de stabilitatea politică a României"

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a declarat, după întâlnirea cu premierul desemnat Dacian Cioloş, că PMP va fi "cu certitudine un partid de opoziţie", dar că momentan este interesat de asigurarea stabilităţii politice a ţării.

Băsescu a mai declarat: "L-am atenţionat (pe Dacian Cioloş, n.r.) asupra priorităţilor noastre: legea Sănătăţii, modificarea legii electorale, respectarea tratatului financiar".

Fostul şef de stat a ţinut să sublinieze: "Cu certitudine vom fi un partid de opoziţie, dar acum suntem interesaţi de stabilitatea politică a României".

"Acum vrem să contribuim la stoparea crizei politice şi România să aibă un Guvern", a adăugat Băsescu, precizând că premierul desemnat Dacian Cioloş nu i-a prezentat nicio listă de miniştri.

(S.A.)

------------

Actualizare 17:15 Premierul desemnat s-a întâlnit cu Traian Băsescu

Dacian Cioloş s-a întâlnit astăzi cu liderul Mişcării Populare, Traian Băsescu, fostul preşedinte însoţindu-l pe premierul desemnat la ieşirea din sediul formaţiunii şi urându-i "mult noroc", transmit surse din presă.

Dacian Cioloş a stat la sediul PMP aproximativ o jumătate de oră.

La plecare, fostul preşedinte l-a condus pe premierul desemnat, au dat mâna şi i-a urat "mult noroc".

Premierul desemnat urmează să aibă o întâlnire, în cursul serii, cu liderul Partidului Naţional Democrat, Daniel Fenechiu.

(S.A.)

--------------

Actualizare 16:50 Dacian Cioloş va prezenta la sfârşitul săptămânii lista miniştrilor

Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat astăzi la finalul unei întâlniri cu Mircea Geoană, liderul PSRO, că va prezenta la sfârşitul săptămânii componenţa cabinetului pe care îl propune, precizând că va avea sâmbătă o nouă serie de discuţii cu partidele politice, potrivit unor surse din presă.

Întrebat, la plecarea de la sediul PSRO, când va prezenta lista de miniştri, premierul desemnat a precizat că ar urma să facă publice aceste nume la sfârşitul săptămânii.

Dacian Cioloş a mai spus că va urma o nouă rundă de consultări cu partidele politice, sâmbătă.

Joi, după întâlnirea cu PSRO, Dacian Cioloş a mers la sediul Mişcării Populare, unde se află şi liderul acestei formaţiuni, Traian Băsescu.

(S.A.)

------------------

Actualizare 12:40 Alte nume vehiculate: Mihail Dumitru (Agricultură), Marius Nica (Fonduri Europene), Daniela Gheorghe (Finanţe)

Mai multe variante de propuneri pentru funcţiile de miniştri circulă în presă, unele bazându-se pe surse politice. Printre acestea se mai numără: Mihail Dumitru - Ministerul Agriculturii, Marius Nica - Ministerul Fondurilor Europene, Daniela Gheorghe - Ministerul Finanţelor, Dan Dungaciu - Ministerul Afacerilor Interne.

(A.C.)

---------------------

Premierul desemnat Dacian Cioloş ar urma să prezinte sâmbătă lista miniştrilor din Cabinetul său, ne-au declarat surse politice, care ne-au precizat că audierile în comisiile parlamentare ar putea să aibă loc luni, iar marţi să fie votul de învestitură în plenul reunit.

Numele vehiculate ieri pentru posturile de miniştri seamănă foarte mult cu membrii guvernului din umbră, de acum ceva timp, pe care şi l-ar fi dorit Traian Băsescu, ne-au mai spus sursele.

Numele consilierului prezidenţial pe probleme economice, Cosmin Marinescu, era vehiculat ieri pentru Ministerul Finanţelor, iar Laura Ştefan, o apropiată a Monicăi Macovei şi expert anticorupţie din cadrul unui ONG, ar fi vizată pentru Ministerul Justiţiei.

Sursele politice ne-au declarat că Ministerul Energiei s-ar putea uni cu Ministerul Economiei, variantele pentru ministru fiind Sorin Mândruţescu, şef la Oracle România, şi Tudor Constantinescu, consilier principal la Comisia Europeană, la Directoratul General pe Energie. Este posibil şi ca Ministerul Energiei să fie comasat cu Ministerul Mediului, ne-au mai spus sursele.

Doi dintre actualii miniştri s-ar putea regăsi în viitorul cabinet Cioloş. Este vorba de Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, şi de Bogdan Aurescu, şeful Ministerului Afacerilor Externe.

Mai mult, Sorin Cîmpeanu ar putea primi chiar funcţia de vicepremier în Guvernul Cioloş, potrivit Mediafax.

Pentru Ministerul Apărării, Dacian Cioloş ar intenţiona să îl propună pe ambasadorul României în Marea Britanie, Mihnea Motoc, şi fost ambasador la ONU, căsătorit cu Iulia Motoc, magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Potrivit unor surse social-democrate, la întâlnirea dintre Dacian Cioloş şi liderii PSD s-ar fi discutat şi posibilitatea ca un ministru susţinut de social-democraţi să facă parte din Guvern, în schimbul sprijinului PSD. Numele vehiculat în acest moment este cel al sociologului Vasile Dâncu, variantă discutată în partid anterior pentru postul de prim-ministru, fără asociere cu un portofoliu.

Fostul ministru al Internelor Constantin Dudu Ionescu, în prezent consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, este o variantă luată în calcul de premierul desemnat, Dacian Cioloş, pentru portofoliul de la Interne.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu stiu ce o sa faca Ciolos cu "porci" astia de parlamentari carte acum inainte de instalarea d-lui fac si aproba tot felul de pomeni electorale.... Am auzit ca pe "sub mana " sa trecut o lege privind acordarea de pensii speciale pentru primari si consilierii din teritoriu. Eu sa fiu in locul primului ministru in primul rand asi fi foarte deschis cu BUGETUL pe anul 2016. Deasemeni asi face toate dezvaluirile ce sa intamplat cu Bugetul anului 2015. ,care au fost prevederile la adoptarea lui si pe ce sau cheltuit bani pana acum. Totul sa fie f.f.f.transparent privind Bugetul atat cel realizat pe anul 2015 si ce a mai ramas re realizat,iar pentru Bugetul pe 2016... Uitati d-lor parlamentari ACESTEA SUNT VENITURILE p[rognozate pe 2016, impartirea si defalcarea cheltuielilor sa fie f.transparenta ...si in final se merge sau nu pe un deficit bugetar de ....%. In concluzie trebuie sa fie o prezentare a bugetului f.clara si fara "ascunzisuri" asa cum sa intamplat pana acum.... Va mai aduceti aminte cand Ponta la una din emisiunile de la Antena 3 cand a marit acciza la carburanti a zis ca toti acesti bani se vor strange intr-un cont separat si vor fi folositi numai pentru autostrazi... Vrem sa stim acel cont ..cati bani sau strans si unde sau folosit...Deci d-le Ciolos un inventar corect si prezentatil populatiei deroarece numai asa puteti iesi cu aceasta guvernare corect fata de acesti mitocani parlamentari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb