Numerotarea acţiunilor cotate la Bursă nu se va mai realiza

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 mai 2005

Pragul de deţinere a acţiunilor SIF va fi majorat pînă la sfîrşitul lunii iunie

Impozitul pe tranzacţiile bursiere va fi aplicat pe cîştigul net

La sfîrşitul anului vor fi listate companii noi la Bursă

Decizia Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind înserierea şi numerotarea acţiunilor, care a stîrnit aprigi controverse din partea brokerilor, nu poate fi realizată.

Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei pentru Buget, Finanţe - Bănci din Senat a precizat că nu se va mai recurge la înserierea acţiunilor. Domnia sa consideră că "este practic imposibil de realizat, iar singura prevedere care se referă la înserierea acţiunilor este cea pentru societăţile de investiţii financiare din Legea pieţei de capital, care va fi revocată". Domnia sa a adăugat că a avut o întîlnire cu CNVM, Ionuţ Popescu, Ministrul Finanţelor şi cu actorii pieţei de capital şi s-a ajuns la concluzia că instrucţiunea nu este necesară, iar din acest motiv va fi scoasă.

Instrucţiunea CNVM a fost aprig contestată de reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Societăţilor de Valori Mobiliare, Bursei Electronice Rasdaq şi Bursei de Valori Bucureşti. În opinia preşedintelui ANSVM, Siminel Andrei, măsura de înseriere şi numerotare a acţiunilor este una total ineficientă care implică un progres tehnic fabulos fără nici un randament. Referitor la legătura dintre înserierea şi numerotarea acţiunilor impusă de CNVM şi "cusip number" folosit în Statele Unite, domnia sa ne-a precizat că acesta nu identifică fiecare acţiune (precum numărul pe bancnote), ci precum seria de pe bancnote (clasele de emisiuni). Însă, CNVM vrea ca fiecare acţiune să poarte un număr şi nu doar clasele de acţiuni, lucru anormal în opinia reprezentanţilor pieţei de capital. Aceeaşi părere este împărţită şi de analistul Vergil Popescu care ne-a declarat: "În acest caz CNVM a aplicat codul comercial vechi, cînd acţiunile erau numerotate, însă acţiunile sînt fungibile, nu identificabile". În fond, domnia sa constată "metoda adoptată de CNVM este o introducere a birocraţiei comuniste în piaţa de capital".

Managerul Departamentului Emitenţi, Adrian Resmeriţă, ne-a declarat: "În condiţiile actuale, cînd volumele de tranzacţionare ale BVB şi BER s-au redus drastic, înserierea acţiunilor nu a reprezentat decît o marotă care a condus la cheltuirea inutilă a resurselor. Continuarea priectului ar fi dus la pierderi mai mari pentru toate entităţile implicate : burse, regis-tru, brokeri şi în cele din urmă investitori".

Pragul de deţinere la SIF va fi majorat pînă la sfîrşitul lunii iunie

Pragul de deţinere a acţiunilor la SIF-uri este de 0,1% din capitalul social, prag care va fi majorat pînă la sfîrşitul lunii iunie printr-un proiect legislativ, depus în prezent la Senat.

Consiliile de Administraţie ale SIF-urilor vor modifica actele constitutive fără să mai fie necesară convocarea Adunărilor Generale Extraordinare ale Acţionarilor.

Impozitul din tranzacţii bursiere va fi aplicat pe cîştigul net. Investitorii la bursă vor depune la sfîrşitul fiecărui an o declaraţie pe proprie răspundere referitoare la cîştigurile realizate din piaţa de capital.

De asemenea, Varujan Vosganian a precizat că va fi menţinută facilitatea acordată inves-titorilor care ţin acţiunile pe o perioadă mai mare de un an, cîştigurile urmînd să fie impozitate doar cu 1%.

Comisiile de specialitate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor lucrează, în prezent, la pro-iectul legii creditului ipotecar, care ar urma să fie aprobat pînă la sfîrşitul actualei sesiuni parlamentare, a precizat Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei Buget, Finanţe - Bănci din Senat.

În opinia domniei sale în trimestrul IV din acest an, vor fi lis-tate la Bursă toate societăţile la care statul deţine încă o participare majoritară şi anume Transelectrica, Distrigaz, Aeroportul Internaţional Bucureşti Henri Conadă, Portul Constanţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb