O absenţă asurzitoare: Mugur Isărescu

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 ianuarie 2019

O absenţă asurzitoare: Mugur Isărescu
  • document ataşat Documente prezentate de senatorul Daniel Zamfir
    apasă aici pentru a descărca.

    Absenţa de ieri a Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu în Comisia Economică din Senat a atras o serie de reacţii aprige din partea reprezentanţilor celor mai multe partide.

    Convocat de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir să discute despre modul de calcul al indicelui ROBOR şi pe marginea raportului BNR de anul trecut, şeful băncii centrale nu a răspuns invitaţiei parlamentarului.

    Purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu a transmis agenţiilor de presă că Banca Naţională a României este deschisă la dialog şi nu refuză o invitaţie asumată de Parlamentul României în ansamblul său. Dan Suciu a declarat: "Consiliul de Administraţie al BNR a fost numit de Parlament prin votul în plen şi, în consecinţă, o discuţie în Parlament se poate face cu reprezentarea şi acordul tuturor forţelor politice, cu implicarea Comisiilor de Finanţe - Bănci. Cadrul de aşa zisă discuţie pe care l-a pregătit domnul senator Zamfir nu a arătat reprezentativitatea parlamentară ca atare de vreme ce un alt senator a contestat invitaţia adresată BNR. A fost demersul unui politician care, din păcate, mizează pe un şir de false probleme cum ar fi manipulare dobânzilor, neprobată nici acum, şi nu o invitaţie onestă la discuţii".

    În acest context, preşedintele Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, a spus că va solicita Biroului permanent, la începutul săptămânii viitoare, să-l invite pe guvernatorul BNR la audieri în comisiile de specialitate: "Invitaţia către guvernatorul BNR o voi trimite către Biroul permanent al Senatului, să decidă Biroul permanent dacă guvernatorul BNR are obligaţia să vină în faţa Comisiei economice. Chemăm şi Comisia de buget-finanţe. (...) Am convingerea că domnul guvernator va fi aici săptămâna viitoare şi va da explicaţii senatorilor din cele două comisii".

    Parlamentarul a reiterat că ROBOR este manipulat de bănci, sub supravegherea BNR, prezentând încă o dată unele documente reprezentând, conform domniei sale, email-uri transmise între băncile participante la calculul ROBOR.

    Senatorul ALDE a subliniat: "Lipsa domnului Isărescu era de aşteptat având în vedere lucrurile pe care ştia că trebuie să le discutăm la Comisia economică şi care îi creează mari probleme. Am avut indicii clare că BNR s-a implicat în manipularea ROBOR, dovezi evidente. Domnul Isărescu nu a vrut să se confrunte cu aceste lucruri, dar nu va putea fugi la infinit de această discuţie, pentru că sunt foarte mulţi ani în care ROBOR a fost manipulat de bănci sub protecţia şi cu implicarea BNR".

    Tăriceanu, ALDE: "Un dialog între BNR şi Guvern este obligatoriu şi Banca Naţională ar trebui să accepte invitaţia Parlamentului"

    Călin Popescu Tăriceanu, şeful ALDE şi preşedintele Senatului, este de părere că un dialog între BNR şi Guvern este obligatoriu, iar Banca Naţională ar trebui să accepte invitaţia Parlamentului pentru a răspunde la suspiciunile privind manipularea ROBOR.

    Călin Popescu Tăriceanu a menţionat, conform Agerpres: "Am o experienţă de lucru cu BNR şi am trecut şi prin perioade de vreme liniştită, şi de furtună, la finalul anului 2008. Cred că un dialog între Guvern şi Banca Naţională este fără doar şi poate obligatoriu. Nu ştiu în ce măsură acest dialog a avut loc. Cred că este normal ca BNR să răspundă pozitiv şi invitaţiei care a fost făcută la nivelul Parlamentului pentru discuţii pe câteva subiecte care nu pot fi trecute cu vederea. Există anumite suspiciuni sau temeri că ROBOR ar putea fi manipulat. Poate nişte semne de întrebare e normal să am atunci când mă uit şi văd că LIBOR, care este acelaşi lucru, dar la nivel european, a fost manevrat de o serie de bănci care au fost prinse cu mâţa în sac şi amendate cu nişte sume fabuloase. Cel puţin din responsabilitate nu pot sa trec uşor de acest subiect".

    Serban Nicolae, PSD: "BNR şi alte instituţii din sistemul financiar-bancar nu trebuie să aibă doar rol contemplativ, de agent constatator"

    Şerban Nicolae, liderul grupului PSD din Senat, i-a solicitat ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici ca, împreună cu Parlamentul, să găsească o soluţie legislativă prin care BNR şi alte instituţii din sistemul financiar-bancar să nu aibă doar "rol contemplativ", "de agent constatator".

    Şerban Nicolae a subliniat: "Indiferent cât de aprofundată ar fi analiza tuturor aspectelor legate de sistemul financiar-bancar, de aspectele legate de supraveghere macroprudenţială, în România soluţiile la nivelul Parlamentului sunt cele legislative. (...) Eu aş vrea, în cadrul analizei pe care o faceţi şi pentru viitorul dialog cu comisiile parlamentare, să luaţi în calcul şi eventuale modificări legislative, astfel încât să evităm ca BNR sau alte autorităţi cu atribuţii în aceste chestiuni să dea impresia unor autorităţi cu rol contemplativ, cu rol de agent constatator, cu rol de eseist pe teme economico-financiare. Poate noi am greşit, Parlamentul, (...) în ultimii 30 de ani la nivelul soluţiilor normative cu putere de lege, în sensul în care BNR şi alte autorităţi publice au căpătat doar rol de observaţie, de constatare, de contemplare şi de analiză de tip eseu a unor aspecte practice".

    El şi-a exprimat speranţa că "viitorul guvernator al BNR va avea mai clar în vedere" atribuţiile Băncii centrale: "Poate e nevoie de ceva mai mult. Poate că viitorul CA al BNR, viitorul guvernator al BNR va avea mai clar în vedere atribuţiile concrete pe care banca le aştepată de la BNR. Poate că am greşit când am acordat încredere actualului CA al BNR sau am greşit în soluţiile legislative. Pentru o viitoare analiză, aş vrea să luaţi în calcul şi acest aspect. Aş vrea să evităm pentru viitor şi dialogul dintre comisiile Parlamentului şi diverşi consilieri ai guvernatorului Băncii, purtători de cuvânt, părerişti şi alţi dătători cu presupusul, pentru că, din punctul meu de vedere, autorităţile publice nu sunt cele reprezentate de purtătorii de cuvânt, de consilierii matusalemici sau de alte persoane cu rol de observatori avizaţi sau neavizaţi".

    Prezent în comisia de specialitate, şi ministrul Teodorovici a subliniat că prezenţa BNR la discuţii ar fi fost importantă. Oficialul a precizat: "Ministerul Finanţelor a avut o invitaţie transmisă guvernatorului BNR Mugur Isărescu şi preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor (n.r. Sergiu Oprescu) tocmai pentru a găsi un mod cât mai eficient de a discuta despre cum politica fiscală şi cea bugetară trebuie să producă efecte în economie pentru binele persoanelor fizice şi juridice. (...) Din păcate, invitaţia noastră nu s-a soldat cu un răspuns favorabil, cel puţin din partea BNR". Teodorovici a mai spus că urmează să discute cu reprezentanţii BNR în 4 februarie, în cadrul Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

    Dan Barna, USR: "Vâlcov şi Teodorovici vor să îi forţeze mâna lui Mugur Isărescu să plece de la şefia BNR"

    Vâlcov şi Teodorovici vor să îi forţeze mâna lui Mugur Isărescu să plece de la şefia BNR, este de părere Dan Barna, preşedintele USR. Acesta a postat, pe pagina sa de Facebook: "Lui Vâlcov, Teodorovici şi Dragnea nu le ajunge că fac praf economia din România şi că ne sfidează cu bugetul, aruncând în spaţiul public cifre mincinoase şi amânând la nesfârşit prezentarea variantei oficiale, deşi anunţă că îl vor adopta în şedinţa de Guvern joi, pe 31 inauarie. Acum vor să îi forţeze mâna lui Mugur Isărescu să plece de la şefia BNR pentru a se cocoţa şi peste Banca Naţională şi să controleze total banii românilor.

    OUG 114 a speriat investitorii care au început să retragă banii, iar leul e în cădere liberă şi astăzi, concomitent cu prăbuşirea bursei. Cu iluzia că PSD-ALDE vor controla rezerva valutară de 33 de miliarde de euro şi că pot controla şi dobânzile şi cursul de schimb, Darius Vâlcov îl ameninţă voalat pe Mugur Isărescu să facă un pas în spate pentru a se impune chiar el.

    PSD şi ALDE nu doar că nu vor să îşi asume efectele dezastruoase ale guvernării şi să corecteze măcar acum, în ultimul ceas, drumul spre prăpastie pe care au împins România, dar îi dau înainte cu singurul lor obiectiv: acapararea totală a României şi a românilor şi trecerea întregii ţări pe persoană fizică.

    USR susţine în continuare că singura soluţia este depolitizarea instituţiilor acaparate de vasalii PSD-ALDE şi aducerea unor oameni competenţi şi integri în locul lor".

    Opinia Cititorului ( 31 )

    1. Șerban Nicolae, știe el ce tebw să facă bnr ul.

      Asta e esență articolului.

      Prostul satului a ajuns primar. 

      1. Da, și traducătorul comunist Mugurel Isărescu a ajuns guvernator BNR 30 de ani. :))))))))

        Serban Nicolae sa puna manuta sa citeasca putin ce scrie in Tratatul de aderarare la UE despre rolul si independenta BNR. Romania a garantat independenta BNR.

        Traducătorul comunist Mugurel Isărescu să pună mânuța pe pampers și să ne lase.

      "Supravegetorul macrostabil" probabil a considerat că, primind o astfel de funcție, nu îi vor mai fi solicitate răspunsuri la întrebări, pentru că, nici în comisiile de supraveghere din școli, supraveghetorii nu au voie să dea "indicații", în timpul examenelor ?

      Corectură.

      Opinați că,”Supravegetorul macroprudențial” probabil consideră că, primind o astfel de funcție, nu îi vor mai fi solicitate răspunsuri la întrebări, pentru că, nici în comisiile de supraveghere din școli, supraveghetorii nu au voie să dea “indicații”, în timpul examenelor ? 

      1. La SRI tot 2, 10 aveți la examen? 2,10,2,10?

      Ați zice și că politica lui Tăriceanu a devenit una minimalistă, limitându-se la ROBOR ?

      Considerați că Tăriceanu justifică poziția pe care o ocupă la Senat cu atfel de discursuri publice, nesusținute de prezentări concludente referitor la afirmațiile făcute ?

      "Absenţa de ieri a Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu în Comisia Economică din Senat a atras o serie de reacţii aprige din partea reprezentanţilor celor mai multe partide." Alea cele multe partde sunt in mod normal doua: partidele de hoti pesede+alde. Nici nu este nevoie sa-i bage Isarescu in seama

      1. Isărescu e dumnezeu pe Pământ. :))))))

        In comparatie cu cine il cheama la raport e Dumnezeu versus Bacterie....

        Au ajuns toti agramatii la masa cu desteptii si nu stiu sa foloseasca cutitul si furculita!!

        Mananca cum s-au obisnuit ... ca animalele... 

        Probabil esti banker....cum sa spui asa ceva , omul asta se crede dumnezeu..nu raspunde in fata nimanui...el a dus aceasta tara unde este acum in 2009 tara s a imprumuta sa bage banii in banci in societati straine...suntem datori vanduti...a ti uitat...sa plece ca ne a distrus

        Sistemul bancar românesc a fost devalizat sub atenta supraveghere a SRI și BNR. :)))))))))))

        Băncile conduse de securiștii din subordinea lui Isărescu acordau credite nerambursabile securiștilor desemnați de SRI, iar la final ne-am trezit cu afaceriști gen Păunescu și Bebe Ionescu și bănci străine pe teren fertil. :))))))))

        Totul sub îndrumarea guvernatorului cu decenii de experiență. 

        Confirm.

        daca tot vorbim de sri, interesant ar fi sa ne spuna zamfir, cum membri din familie au reusit sa aiba acces la creditele alea... sau parte din cei care lucreaza in presa cum au avut acces la credite cu dobinda de 1,5-2%

        Sa plece Isarescu su sa vina Valcov la BNR! Ala care e condamnat la 8 ani cu executare (prima ibstanta) , ala...bugetarul fără card, prins cu lingouri de aur si tablouri ascunse prin cimitire.

        Daca Valcov avea tablouri celalalt a incercat cu dividende fiind mai elegant.

        Draga Gaby, "aprig" nu inseamna "advers", ci, eventual, "impetuos, puternic".

        Dan Barna are o reactie apriga, dar el nu este membru nici al ALDE, nici al PSD.

        Iti recomand sa inveti limba romana, inainte sa te apuci de comentarii idioate, draga Gaby. 

        Instinctele-i sunt primare, dar vă bucurați de aceeași tabără. :)

        Sub lozinca Libertate si economie libera Smecherii din SRI si acoperitii asociati din KGB CIA si serviciile prietene au vandut si distrus tot in Romania facand loc multinationalelor din vest si deschizandu-ne ca piata pt resursele estului.

      numai capete luminate pe probleme economice si-au dat cu opinia: Zamfir, Tariceanu (normal, nu putea sa nu isi sustina omul din partid) si... surpriza: Serban Nicolae. Cum i-a zis Basescu? soferul infractorului Catalin Voicu parca

      Hoțu de Isărescu e mai presus de lege?Nu răspunde în fața nimănui? Să răspundă penal.

      In atentia lui MAKE si a Emiliei Olescu: De ce nu scrieti nimic de Consiliul de Administratie al BNR si va referiti doar la Mugur Isarescu cand criticati masurile BNR? Ce fac Florin Georgescu, Liviu Voinea si Gh. Gherghina, trimisi de PSD in Consiliul de Administratie al BNR? De ce nu le cereti celor 3 PSD-sti sa spuna si parerea lor despre masurile BNR (sau ale lui Isarescu, cum lasati dvs sa se inteleaga)? Un inginer, care nu are habar de piata financiara si monetara, senatorul Zamfir scrie ce vrea in ziarul BURSA. Sa-I cheme Zamfir la Comisia economica pe Florin Georgescu, Liviu Voinea si Gh. Gnerghina. Astept punctul de vedere al dlui MAKE.

      dan barna este un mincinos notoriu, pinochio si noul ponta

      Opinați că ASF, Consiliul Fiscal, probabil și alte câteva instituții ce supraveghează economic și fiscal ar putea fi înlocuite, ca activitate, de o astfel de “metodă de supraveghere macroprudențială” ?

      ,,CNSM este o entitate fără personalitate juridică, din care fac parte reprezentanți ai Băncii Naționale a României, Autorității de Supraveghere Financiară, Guvernului (Ministerului Finanțelor Publice), precum și ai Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare.” 

      Remarcați și faptul că CNSM nu are personalitate juridică, deci nu ar putea beneficia de buget propriu sau alte bunuri proprii, activitatea guvernatorului Isărescu și a celorlați membri ai CNSM fiind deci onorifică, componenta de secret profesional din funcționarea CNSM neputând avea alte standarde pentru documentele folosite decât acelea de la instituțiile implicate în funcționarea CNSM, care totuși nu ar putea atribui “confidențialitate documentelor” realizate ca entitate fără personalitate juridică ce își desfășoară activitatea cu informații publice, “comitete” fără personalitate juridică neavând acces la alte informații decât cele cu caracter public? 

      Opinați că formele de organizare fără personalitate juridică ar implica răspundere juridică pentru activitatea lor și pentru folosirea de informații , eventual cu caracter nepublic, de la instituțiile unde au atribuții ?

      Remarcați și că protocoalele referitoare la schimburile de informații dintre instituții au fost intens criticate ? 

      1. ..... o entitate fără personalitate juridică este alcatuita din oameni fara personalitate? atunci ce pretentii sa avem.

      Cum se vaita unii ca BNR are rol contemplativ in timp ce Psd chiar asta doreste :) Pai daca fixeaza Psd Robor la 2% prin ordonanta ce sa mai faca BNR ? Sa contemple :) Practic au sechestrat mecanismul de reglaj prin care BNR mai atenua din inflatie.Greu pricep unii .Sau se fac ca nu pricep mai degraba.

      Nu mai dorm bietii de ei noaptea de grija celor cu credite .Aloooo! La marja trebuia umblat nu la Robor daca aveati grija creditacilor.E asa greu de inteles ? Dati fortat Robor in jos cu 1 punct si banca pune diferenta la marja plus pierderea din taxa pe active si Gigel se trezeste ca DAE a lui nu mai e 10% cat era la Robor 3% ci poate fi 12-13% desi Robor e 2% .Greu de inteles , nu ?

      Talpa iadului alcoolist zbircit de toată tara urat nu vezi citi romani ți au scris de ce ii ignori fugi de judecata oamenilor dar de ai lui Dumnezeu nu scapi Primești un loc foarte bun în cazanul cu smoala Lucifer te așteaptă cu furca în mâini

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    19 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9749
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
    Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb