O căsuţă poştală din Cipru a pus mâna pe Tractorul

Ovidiu VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 iulie 2007

O căsuţă poştală din Cipru a pus mâna pe Tractorul

Oamenii de afaceri braşoveni susţin că în spatele afacerii s-ar afla Ion Ţiriac

Licitaţia pentru vânzarea activelor viabile ale societăţii Tractorul SA a fost finalizată foarte rapid. Ea a fost adjudecată de societatea Flavus Investiţii SRL pentru că a fost prima companie care s-a înscris la licitaţie şi care a oferit preţul de strigare, de 77 de milioane de euro plus TVA, acelaşi preţ fiind oferit şi de două companii din cadrul Iulius Group, care au participat la licitaţie ca şi consorţiu. În total au fost patru oferte pentru achiziţia uzinei ca întreg, dar doar aceşti doi ofertanţi au oferit preţul cerut la prima strigare.

Flavus Investiţii SRL este o companie înfiinţată în luna ianuarie a acestui an, având ca unic acţionar o căsuţă poştală din Cipru - Flavus Invest­ments Limited. Capitalul social al firmei este de 200 de lei, iar obiectul principal de activitate este constituit de dezvoltarea (promovarea) imobiliară. Potrivit unor surse din rândul oamenilor de afaceri braşoveni, în spatele off-shore-ului din Cipru nu ar sta nimeni altul decât cel mai bogat om din ţară, Ion Ţiriac. Alţii susţin, însă, că este vorba despre un cunoscut miliardar braşovean, dar nu Ţiriac.

Din şapte ofertanţi, doi s-au retras, iar MYO-O a fost descalificată

Andrei Cionca, asociat în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania Cluj-Napoca, compania care s-a ocupat de lichidarea societăţii Tractorul SA, spune că în preziua licitaţiei un număr de şapte ofertanţi îndeplineau, la prima vedere, cerinţele din caietul de sarcini pentru a intra în faza finală.

"Am avut o surpriză neplăcută, în sensul că doi dintre aceştia - chiar cei care plătiseră cash garanţia de participare, şi-au retras ofertele", spune Cionca. Cei doi ofertanţi sunt Outdoor Extrem SRL şi Neptun SA Câmpina

Ieri dimineaţă, după verificarea certificatelor de atestare fiscală, compania MYO-O a fost descalificată. "Nu ne-au prezentat certificate fiscale care să ateste că nu au datorii către toţi creditorii bugetari, ci doar un certificat de la Administraţia Fiscală a sectorului 6, în care îşi au sediul, care nici acesta nu era chiar curat", a spus Cionca.

În aceste condiţii, la licitaţie s-au prezentat doar patru ofertanţi - Roses Rezidential Park, Flavus Investiţii SRL, Fiertct Siebel SRL şi consorţiul format din Block Buster SRL şi Build Corp SRL (cele două firme făcând parte din Iulius Group). Preţul de strigare de 77,035 milioane de euro plus TVA (care se aplică doar la bunurile mobile, adică la 18% din valoarea totală) - un total de aproximativ 83 de milioane de euro - a fost oferit de Flavus şi de consorţiul format din firmele din Iulius Group. La următorul pas - cu două milioane de euro mai mult, niciunul dintre ofertanţi nu a schiţat vreun gest. "În aceste condiţii, am desemnat adjudecator al licitaţiei firma Flavus Investiţii SRL, deoarece aceasta a finalizat mai repede documentaţia pentru a intra în licitaţie", a mai spus Cionca.

Şi-au adăugat obiecte de activitate secundare

Firma câştigătoare a fost înfiinţată în luna ianuarie a acestui an, iar ultima înregistrare la Registrul Comerţului este 29 iunie, exact cu o săptămână înaintea licitaţiei. Printre obiectele secundare de acticvitate se găsesc "construcţiile de clădiri şi lucrări de geniu", "lucrări de învelitori, şarpante şi terase la construcţii", etc, dar nicidecum construcţii de maşini sau tractoare.

Pentru a participa la această licitaţie, compania a angajat pentru consultanţă corporaţia Price Waterhouse Coopers. Flavus Investiţii are un termen maxim de achitqare a sumei cu care a câştigat licitaţia până pe 15 august. "Îl vom negocia în aceste zile, dar termenul maxima cesta este?, a mai spus Cionca.

Salariile restante - de săptămâna viitoare

Cionca a afimat că salariile restante ale angajaţilor societăţii Tractorul SA vor fi achitate începând de săptămâna viitoare. "Ne surprinde plăcut acest lucru, mai ales că noi ne aşteptam să primim banii abia în septembrie?, a declarat şi Gheorghe Apostu, fostul lider al sindicaliştilor de pe platforma Tractorul. Acesta a demarat discuţiile cu câştigătorul licitaţiei pentru preluarea fostului Constract Colectiv de Muncă şi în noua formă de organizare a societăţii.

Potrivit caietului de sarcini, noii proprietari ai uzinei trebuie să păstreze obiectul de activitate al societăţii pentru cel puţin zece ani şi să reangajeze cu prioritate foştii muncitori ai societăţii care au fost disponibilizaţi în totalitate în luna mai a acestui an.

Apostu a spus că nu regretă faptul că firma care a câştigat licitaţia nu are experienţa în producţia de tractoare. "De zece ani tot aşteptăm privatizarea. Ne-am dorit o firmă mare din afară, dar ei voiau doar piaţa şi să ne închidă. Aşa că este foarte bine că a venit cineva potent financiar care vrea să facă treabă?, a mai spus fostul lider al sindicaliştilor de la Tractorul.

Casa de Insolvenţă Transilvania vrea să lichideze Menarom galaţi şi Rulmentul

Andrei Cionca spune că CITR va participa în curând la alte două licitaţii pentru lichidarea voluntară a unor companii din portofoliul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statuluin - Menarom Galaţi şi Rulmentul Braşov. Comisionul aplicat de lichidatori la Tractorul a fost de 3,5%, obţinând astfel o sumă de peste 3 milioane de euro.

Din banii care vor fi achitaţi de către Flavus Investiţii se vor plăti în principal salariile restante, care se ridică la aproximativ 16 milioane de lei, şi creditorii garantaţi - aproximativ 7 milioane de euro. Bugetelor statului îi vor reveni, astfel, doar 65 de milioane de euro, din datoriile de 243 de milioane de euro pe care societatea Tractorul le acumulase de-a lungul timpului - un randament ceva mai mare de 25%.

Peste două săptămâni se vând utilajele şi creanţele

Potrivit lichidatorilor, într-un termen de 15 zile de la prima licitaţie, se va organiza o a doua în care vor fi scoase la vânzare utilajele casate ale societăţii şi creanţele acesteia, după ce ieri nimeni nu a vrut să le cumpere. Valoarea de pornire a licitaţiei ar fi fost, la prima strigare, de 2,4 milioane de lei pentru utilaje şi 6,18 milioane de lei pentru adjudecarea creanţelor. Peste două săptămâni, însă, valoarea va fi redusă cu 25%, potrivit regulilor din domeniu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb