O cremă tartinabilă din fructe de jir a câştigat Marele Premiu Ştiinţific INOVALIMENT 2022

F.D.
Miscellanea / 25 noiembrie 2022

O cremă tartinabilă din fructe de jir a câştigat Marele Premiu Ştiinţific INOVALIMENT 2022

Astăzi a avut loc ceremonia de închidere a primei ediţii a Târgului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii "INOVALIMENT", care s-a desfăşurat online, în perioada 21-22 noiembrie, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Conform sursei citate în acest an Marele Premiu Ştiinţific "INOVALIMENT" i-a fost acordat unui proiect înscris în categoria alimentelor sustenabile, BEECHNUTELA - Crema tartinabilă din seminte de jir (seminţe de fag).

Invenţia se referă la o nouă compoziţie a unui produs de tip cremă tartinabilă, recomandat pentru persoanele care au o dietă săracă în grăsimi saturate, fără substanţe energizante, lactoză sau fără zahăr. Aceata este formată din miez de seminţe de jir (Fagus sylvatica, Fagus orientalis), miez de seminţe floarea soarelui, grăsime vegetală, zahăr sau substituenţi ai acestuia, lecitină, emulgatori de tipul mono şi digliceridelor şi substanţe cu rol antioxidant.Autori: Andreea Puscas si Prof Dr Vlad Muresan USAMV CLUJ. Produsul de aflăîn curs de brevetare.

"Crema tartinabilă din jir este un produs inovator ce ar putea fi o bună alternativă pentru cremele deja existente pe piaţă.Seminţele de jir au fost alese datorită substanţelor benefice pe care acestea le pot furniza organismului, dar şi pentru că reprezintă o materie primă ce se poate obţine de pe teritoriul ţării noastre, nefiind necesar importul care determină creşterea amprentei de carbon", a declarat Ing. Andreea Puşcaş, autoarea acestei lucrări ştiinţifice, prezentate în ediţia din acest an a Târgului INOVALIMENT.

Printre lucrările ştiinţifice premiate la INOVALIMENT 2022 se mai numărăberea cu adaos de struguri roşii, apa îmbogăţită cu proteine din insecte sau ambalajele inteligente din tescovină de mere, care ajută la eliminarea pasticului şi la îmbunătăţirea calităţilor nutriţionale ale alimentelor.

În cadrul târgului de invenţii şi inovaţii au fost prezentate peste 40 de lucrări ştiinţifice, din categorii precum:Biotehnologii, Alimente sustenabile, Alimente funcţionale, Ingrediente inovatoare, Securitate alimentară, Aplicaţii tehnologice avansate.

Pe lângă Marele Premiu Ştiinţific INOVALIMENT, au mai fost acordate 4 premiiI, înscrise în cele 4 categoriişi Marele Premiu pentru INOVAŢIE:

-Marele Premiu pentru INOVATIE

Valorificarea integrată a fructelor de măceşe (Rosa canina) în produse alimentare şi bioingrediente cu funcţionalitate demonstrate. Autor: Adina Teodorescu, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi.

-Categoria ALIMENTELE VIITORULUI

Premiul I - Valorificarea sucului de struguri din soiul Băbească neagră la obţinerea de produse gelificate (Jeleuri din suc de struguri din soiul Babeasca Neagra). Autor Oana Nistor, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi.

-Categoria BIOTEHNOLOGII

Premiul I - Ingredient tribiotic obţinut prin co-fermentare cu consorţii de microorganisme din culturi artizanale (kombucha şi granule de chefir de lapte). Autor: Marina Pihurov, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi.

-Categorie TEHNOLOGII ALIMENTARE

Premiul I- Paine funcţionala cu adaos de pudră obţinută în urma valorificării subproduselor rezultate de la procesarea cătinei. Mona Popa, USAMV Bucureşti.

-Categoria INOVAŢIE

Premiul I - ActiFishPack-Sistem de ambalare activă a peştelui proaspăt, Autor Socaciu Maria Ioana, USAMV Cluj.

Toate lucrările premiate vor fi promovate şi evaluate, în vederea transferului tehnologic, deoarece unul dintre obiectivele târgului este acela de a conecta cercetarea ştiinţifică cu mediul de business, se mai arată în comunicat.

"Concluziile cercetătorilor prezenţi la Conferinţele Ştiinţifice INOVALIMENTmerg într-o singură direcţie în care sistemul alimentar va suporta transformări majore, în viitor, iar factorii cheie sunt educaţia şi inovarea", a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, Manager de Proiect, Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb