O delegaţie a Parlamentului European vrea întărirea contactelor Taiwan-UE

G.B
Internaţional / 5 noiembrie 2021

Raphael Glucksmann (sursa foto: Twitter)

Raphael Glucksmann (sursa foto: Twitter)

Intensificarea ''interacţiunilor'' dintre Taiwan şi restul lumii, în special cu Uniunea Europeană, ar permite ''dezamorsarea'' riscurilor unui conflict între Taipei şi Beijing, a declarat astăzi, la Taipei, Raphael Glucksmann, care conduce o primă delegaţie a Parlamentului European în insulă, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Cu cât există mai multe interacţiuni între comunitatea internaţională şi Taiwan, cu atât se reduce pericolul (în relaţia dintre Taipei şi Beijing). Nu considerăm că o întâlnire cu oficiali taiwanezi aruncă paie pe foc, ci dimpotrivă", a explicat eurodeputatul francez, într-o conferinţă de presă.

Glucksmann a fost sancţionat de Beijing în martie alături de alţi patru eurodeputaţi, ca represalii la sancţiuni ale UE împotriva Chinei pentru persecuţia la care îi supune pe etnicii musulmani uiguri în regiunea Xinjiang.

"Cu cât arătăm mai mult că ne pasă de relaţia noastră cu Taiwan, cu atât se reduc riscurile izbucnirii unui conflict (...), deoarece s-ar transmite (Beijingului) mesajul că atacarea democraţiei taiwaneze ar avea un cost", a explicat el.

"Izolarea alimentează riscul de conflict. Prin urmare, integrarea Taiwanului în dezbaterile noastre dezamorsează îngrijorările privind securitatea" insulei, a mai spus eurodeputatul.

Beijingul, care îşi revendică suveranitatea asupra insulei, şi-a intensificat acţiunile pentru izolarea Taiwanului pe scena internaţională şi împiedică orice tentativă de recunoaştere ca stat independent a acestui teritoriu care are propriul guvern.

Din cauza principiului "O singură Chină" impus de Beijing, Taiwanul nu este reprezentant în organizaţiile internaţionale, cum ar fi ONU sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar regimul comunist se opune ferm oricărui contact oficial între oficiali străini şi oficiali taiwanezi.

UE este "principala putere economică a lumii. Nu trebuie să ne temem de nimic (...) Ca democraţi, interacţionăm cu prietenii noştri democraţi din Taiwan, indiferent ce consideră unele regimuri autocrate", a declarat Glucksmann.

El a mai spus că democraţia taiwaneză, "una dintre cele mai vibrante" din Asia, este "o comoară ce trebuie preţuită şi protejată".

La sfârşitul lunii octombrie, Washingtonul a făcut apel la restul lumii "să susţină o participare semnificativă şi robustă" a Taipeiului în sistemul Naţiunilor Unite, ceea ce a stârnit furia Beijingului.

La rândul său, Parlamentul European a făcut apel în octombrie la lansarea "urgentă" a unui studiu în vederea unui acord bilateral de investiţii între UE şi Taiwan.

Un acord similar între UE şi China este în prezent îngheţat, din cauza unor critici, în special ale unor eurodeputaţi, în legătură cu încălcări ale drepturilor sociale şi ale drepturilor omului de către Beijing.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb