O fantomă bântuie Europa

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 decembrie 2014

O fantomă bântuie Europa

Numărul europenilor care se alătură grupării Stat Islamic, care luptă în Siria şi Irak, creşte în mod constant. Chiar dacă cifrele sunt relativ mici, este îngrijorător faptul că foarte mulţi tineri rezonează cu ideile acestei grupări teroriste, care nu are nicio problemă în a face un spectacol macabru din asasinarea cu sânge rece a unor civili nevinovaţi. Pe site-ul postului de radio "Europa Liberă", există o hartă interactivă, actualizată zilnic, în care este prezentată situaţia, pe ţări, a celor care decid să se alăture SI, cifrele provenind din mai multe surse, instituţii guvernamentale, institute independente sau agenţii de presă.

Din fericire, deocamdată ţara noastră reprezintă o pată albă pe această hartă, fără niciun combatant. La polul opus se află Marea Britanie, Turcia şi Franţa. În acest moment, SI dispun de de aproximativ 32.000 de luptători, câteva mii dintre aceştia provenind din Europa, America de Nord şi Asia/Pacific. Ţările europene care "oferă" cei mai mulţi combatanţi sunt Marea Britanie - 2000, Turcia - 1000, Franţa - 930, Rusia - 493, Germania - 450, Bosnia - 340, Suedia - 300, Belgia - 300, Olanda - 152, Albania - 140, Spania - 100. Cum cifrele sunt în creştere, şi îngrijorarea guvernelor europene creşte de la o zi la alta.

Oficiali de rang înalt şi-au manifestat public dezaprobarea faţă de felul în care sunt racolaţi combatanţii din rândul populaţiei europene, sub acoperirea unor activităţi religioase desfăşurându-se nenumărate acţiuni ilegale. Luna trecută, şeful serviciilor de informaţii din Suedia, Anders Thornberg, a declarat la postul public de radio că aproximativ 300 de suedezi luptă în rândurile grupării Stat Islamic în Siria şi Irak: "Au fost confirmate peste 100 de cazuri de persoane plecate să lupte alături de SI. De asemenea, există mai multe cazuri care nu au fost înregistrate, numărul total al persoanelor care luptă de partea jihadiştilor ajungând la 300" . Declaraţia a stârnit un val de indignare în rândul populaţiei suedeze, una foarte paşnică. Conform unei ştiri difuzate de Radio România Actualităţi, în Olanda numărul investigaţiilor în cazuri legate de activităţi teroriste a crescut foarte mult, pe 1 decembrie încheindu-se un prim proces împotriva familiei unui jihadist, întoarse din Siria, - un tânăr de 20 de ani şi soţia acestuia din Amsterdam. Bărbatul a fost condamnat la trei ani de închisoare, în schimb soţia acestuia, pentru care se ceruse o condamnare de patru ani, a fost achitată. Serviciile de informaţii şi de securitate din Olanda a avertizat că nu trebuie neglijat rolul femeilor în activităţilor teroriste ale jihadiştilor olandezi: din 160 de cetăţeni olandezi plecaţi să lupte în Siria şi Irak, 30 sunt femei. Reţelele de socializare au devenit şi ele un teritoriu propice pentru recrutarea de noi adepţi pentru această mişcare. Faptul că aceste reţele sunt utilizate în special de tineri, care din teribilism pot îmbrăţişa astfel de curente extremiste, nu face decât să sporească pericolul acestei mişcări.

În ultimele zile, avioanele coaliţiei împotriva grupării Stat Islamic au bombardat zeci de vehicule şi baze ale SI, care ocupă vaste regiuni din vestul Irakului şi din nord-estul Siriei, unde a instituit un Califat Islamic.

"Au fost confirmate peste 100 de cazuri de persoane plecate să lupte alături de SI, potrivit şefului serviciilor de informaţii din Suedia, Anders Thornberg.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum se explica faptul ca statele carora le laudam democratia, nasc asemenea monstrii?. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb