Gabriela Antoniu revendică o suprafaţă de 691 mp din terenul afectat lucrărilor la Ansamblul "Palas", toate solicitările sale fiind respinse până acum. Ea încearcă încă din 1990 să reintre în posesia drepturilor care sus-ţine că i se cuvin, dar primele tentative au fost sortite eşecului, deoarece terenul făcea parte din domeniul public. După modificarea legilor de restituire a proprietăţilor, demersurile au fost reluate, dar primăria i-a respins din nou cererile.
Doamna Antoniu a atacat în justiţie hotărârea primăriei, dar a pierdut primul proces pe motiv că a depus acţiunea prea târziu. În tot acest timp, municipalitatea ieşeană s-a asociat cu "Iulius Group" SRL, în vederea construirii Ansamblului "Palas", participând la această asociere cu 12 hectare de teren din care face parte şi suprafaţa solicitată de Gabriela Antoniu. Lucrările la Ansamblul "Palas" au început în vara acestui an, iar Gabriela Antoniu a cerut instanţei oprirea execuţiei cons-trucţiilor, considerând că prin continuarea lucrărilor ar suferi o pagubă care nu s-ar putea repara. "Solicit sistarea imediată a lucrărilor începute la Proiectul Palas, beneficiar fiind SC Iulius Group SRL. Potrivit Legii 10/2001, în cazul terenurilor preluate abuziv şi ale căror construcţii edificate pe acestea au fost demolate total sau parţial, restituirea în natură se dispune pentru terenul liber şi pentru cons-trucţiile rămase nedemolate, iar pentru construcţiile demolate şi terenurile ocupate se stabilesc măsuri reparatorii prin echivalent, lucru care în cazul meu nu s-a întâmplat", arată Gabriela Antoniu în actele depuse la dosar. Ieşeanca speră fie să reintre în posesia terenului, fie să primească despăgubiri, care s-ar ridica la sume consistente dat fiind amplasamentul.
În opinia municipalităţii ieşene, în cazul în care Gabriela Antoniu, va obţine o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care trebuie să i se retrocedeze terenul solicitat. Responsabilitatea rezolvării situaţiei revine firmei "Iulius Group", căreia primăria i-a concesionat terenul. La rândul lor, reprezentanţii "Iulius Group" susţin că petenta nu şi-a justificat în niciun fel dreptul de proprietate asupra terenului revendicat şi au solicitat respingerea acţiunii iniţiate de Antoniu, considerând că cererea formulată nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate ale ordonanţei prezindenţiale, care impun aparenţa dreptului, urgenţa, caracterul vremelnic şi neprejudicierea fondului. Cazul se află în prezent pe rolul Judecătoriei Iaşi.
Proiectul Palas reprezintă un ansamblu urbanistic şi arhitectural care se realizează pe o suprafaţă de 119.392 mp, cuprinsă între străzile Palat, Sf. Constantin şi Sf. Lazăr, teren construit şi neconstruit. Investiţia vizează regenerarea şi activarea zonei şi concentrarea unor activităţi specifice centrului oraşului: centru de afaceri (birouri, comerţ, locuinţe), amenajări peisagistice, trasee pietonale, parcare subterană etc. Proiectul are o suprafaţă cons-truită totală de 249.884 mp (parcaje subterane - 38%, zona rezidenţială - 28%, zona comercială - 17%, birouri - 6%, hoteluri - 7%, alte funcţiuni - 4%). De asemenea, partea de petrecere a timpului liber a proiectului conţine un parc de 50.000 mp, un teatru de vară, un patinoar, o pistă de role şi zone de apă special amenajate.
Acest proiect, ale cărui lucrări au debutat în luna iulie a acestui an şi sunt programate să se finalizeze în 2010, este realizat de către "Iulius Group", în asociere cu Consiliul Local Municipal Iaşi, care a pus la dispoziţie terenul necesar. La rândul său, investitorul privat se obligă, prin contract, să efectueze lucrări de inves-tiţii, realizate din surse proprii sau atrase, în valoare estimată la circa 187 milioane de euro, din care 56 milioane de euro în lucrări publice.