O instanţă din Haga obligă Rusia să despăgubească acţionarii "Iukos"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 iulie 2014

Mihail Hodorkovski, odinioară cel mai mare bogătaş din Rusia, deţinea o avere de 15 miliarde dolari la momentul confiscării companiei sale "Iukos".

Mihail Hodorkovski, odinioară cel mai mare bogătaş din Rusia, deţinea o avere de 15 miliarde dolari la momentul confiscării companiei sale "Iukos".

Curtea Permanentă de Arbitraj a stabilit despăgubiri de 50 miliarde dolari

Moscova va ataca hotărârea

Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga obligă statul rus să plătească despăgubiri de aproximativ 50 de miliarde de dolari acţionarilor fostului gigant petrolier "Iukos Oil" Co. pentru exproprierea activelor acestuia.

Decizia vine la aproape zece ani de la căderea gigantului "Iukos", care, la momentul respectiv, era principala companie petrolieră din Rusia.

"Curtea a decis că Rusia este obligată să plătească aproape jumătate din suma de 103 miliarde de dolari plus dobânzi solicitate de foştii acţionari ai companiei", a declarat Tim Osborne, director al acţionariatului GML Ltd. GML este holdingul lui Mihail Hodorkovski, fost oligarh critic la adresa Kremlinului şi ex-proprietar al "Iukos", care a fost închis timp de zece ani. Hodorkovski a fost amnistiat la data de 20 decembrie, de preşedintele rus Vladimir Putin.

Hodorkovski, care locuieşte în Elveţia, susţine că nu are dreptul la nicio despăgubire întrucât el şi-a transferat deţinerea la "Iukos" către partenerul său Leonid Nevzlin, ca să protejeze compania la momentul la care a devenit ţinta instanţelor din Rusia.

Nevzlin este proprietarul a peste 70% din GML, iar patru alţi parteneri - Platon Lebedev, Mihail Brudno, Vladimir Dubov şi Vasili Şahnovski - au, fiecare, mai puţin de 7,5%. GML a controlat 60% din "Iukos".

"Atacul împotriva Iukos a fost motivat politic", a mai afirmat Tim Osborne, subliniind că decizia Curţii de la Haga este fără precedent în istoria justiţiei comerciale internaţionale.

La rândul său, Emmannuel Gaillard, unul dintre avocaţii GML şi ai celorlalţi acţionari care au depus plângerea, a spus: "Curtea de Arbitraj a dat un verdict istoric şi unanim, după zece ani de luptă".

Curtea de la Haga a precizat: "Instanţele ruseşti au răspuns voinţei autorităţilor executive din Rusia de a falimenta Iukos, de a-i ceda activele sale unei companii controlate de stat şi de a trimite la închisoare un om care dădea semne că devine un competitor politic".

Decizia vine într-un moment în care relaţiile dintre Rusia şi Olanda sunt tensionate din cauza doborârii unui avion de linie operat de "Malaysia Airlines" în estul separatist al Ucrainei şi a decesului celor 298 de persoane aflate la bord, dintre care 194 erau cetăţeni olandezi.

Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia are oportunitatea să atace cu apel sentinţa. "Rusia va utiliza toate mijloacele legale pe care le are la dispoziţie ca să-şi apere poziţia", a spus Lavrov.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deja se pregateste BUK-ul pentru atacarea hotararii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb