Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga obligă statul rus să plătească despăgubiri de aproximativ 50 de miliarde de dolari acţionarilor fostului gigant petrolier "Iukos Oil" Co. pentru exproprierea activelor acestuia.
Decizia vine la aproape zece ani de la căderea gigantului "Iukos", care, la momentul respectiv, era principala companie petrolieră din Rusia.
"Curtea a decis că Rusia este obligată să plătească aproape jumătate din suma de 103 miliarde de dolari plus dobânzi solicitate de foştii acţionari ai companiei", a declarat Tim Osborne, director al acţionariatului GML Ltd. GML este holdingul lui Mihail Hodorkovski, fost oligarh critic la adresa Kremlinului şi ex-proprietar al "Iukos", care a fost închis timp de zece ani. Hodorkovski a fost amnistiat la data de 20 decembrie, de preşedintele rus Vladimir Putin.
Hodorkovski, care locuieşte în Elveţia, susţine că nu are dreptul la nicio despăgubire întrucât el şi-a transferat deţinerea la "Iukos" către partenerul său Leonid Nevzlin, ca să protejeze compania la momentul la care a devenit ţinta instanţelor din Rusia.
Nevzlin este proprietarul a peste 70% din GML, iar patru alţi parteneri - Platon Lebedev, Mihail Brudno, Vladimir Dubov şi Vasili Şahnovski - au, fiecare, mai puţin de 7,5%. GML a controlat 60% din "Iukos".
"Atacul împotriva Iukos a fost motivat politic", a mai afirmat Tim Osborne, subliniind că decizia Curţii de la Haga este fără precedent în istoria justiţiei comerciale internaţionale.
La rândul său, Emmannuel Gaillard, unul dintre avocaţii GML şi ai celorlalţi acţionari care au depus plângerea, a spus: "Curtea de Arbitraj a dat un verdict istoric şi unanim, după zece ani de luptă".
Curtea de la Haga a precizat: "Instanţele ruseşti au răspuns voinţei autorităţilor executive din Rusia de a falimenta Iukos, de a-i ceda activele sale unei companii controlate de stat şi de a trimite la închisoare un om care dădea semne că devine un competitor politic".
Decizia vine într-un moment în care relaţiile dintre Rusia şi Olanda sunt tensionate din cauza doborârii unui avion de linie operat de "Malaysia Airlines" în estul separatist al Ucrainei şi a decesului celor 298 de persoane aflate la bord, dintre care 194 erau cetăţeni olandezi.
Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia are oportunitatea să atace cu apel sentinţa. "Rusia va utiliza toate mijloacele legale pe care le are la dispoziţie ca să-şi apere poziţia", a spus Lavrov.
1. Atacarea hotararii
(mesaj trimis de Dumi în data de 29.07.2014, 09:02)
Deja se pregateste BUK-ul pentru atacarea hotararii.