Deputaţii au adoptat, ieri, un proiect de lege iniţiat de senatorul Şerban Nicolae (PSD) privind interceptările suspecţilor din dosarele penale. Actul normativ care a trecut de Camera Deputaţilor, care este for decizional, instituie restricţii masive referitoare la interceptările efectuate de parchete şi de Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul Ministerului de Interne.
Textul de lege prevede că operatorii sunt obligaţi să comunice persoanelor sus-pecte, în termen de maximum 60 de zile de la începerea interceptării, faptul că sunt interceptate, de către cine şi în ce scop.
În lege, la art. 15 şi art. 16 este menţionat că operatorul poate, nefiind obligat, să amâne, să restricţioneze sau să omită, pentru o perioadă de maximum un an, furnizarea informaţiilor referitoare la interceptări persoanei solicitante pentru cazuri precum evitarea obstrucţionării bunei desfăşurări a procesului penal sau a cercetării şi urmăririi penale, pentru protejarea ordinii şi siguranţei publice, protejarea securităţii naţionale şi protejarea drepturilor şi libertăţilor celorlalţi. La împlinirea termenului de un an, operatorul este obligat să transmită informaţiile prevăzute de lege.
Legea a fost adoptată cu 178 de voturi "pentru" (PSD, ALDE, UDMR, minorităţi), 84 de voturi "împotrivă" (PNL, USR) şi 16 abţineri (PMP, neafiliaţi).
Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, susţine că legea este de fapt un protocol între operatorii de date personale şi inculpaţii sau suspecţii din dosarele de corupţie:
"Aţi dat votul pe un proiect de lege în care apar următoarele lucruri: orice persoană care ştie că a încălcat legea şi bănuieşte că ar putea fi interceptată face solicitare în scris la operatorul de date personale şi acesta este obligat să îi răspundă. Oare în favoarea cui este un astfel de text de lege?".
În schimb, senatorul Şerban Nicolae susţine că noua lege transpune în legislaţia internă norme din Directiva europeană privind GDPR.