O NOUĂ TRAGERE LA SORŢI LA ÎNALTA CURTE Conducerea ÎCCJ, acuzată de neaplicarea legii

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 4 ianuarie 2019

Conducerea ÎCCJ, acuzată de neaplicarea legii

Completurile de 5 judecători pentru anul 2019 au fost trase, ieri, la sorţi, de conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Este a treia tragere la sorţi din ultimele două luni, în urma deciziei Curţii Constituţionale din 7 noiembrie 2018, care a stabilit că Înalta Curte trebuie să aplice de îndată dispoziţiile noii legi de organizare judecătorească. Mai mult, în motivarea deciziei CCR se arată că membrii Colegiului de conducere al Înaltei Curţi nu au respectat dispoziţiile legii 255/2013, prin care se stabilea că inclusiv prezenţa şefilor ÎCCJ în completurile de 5 judecători trebuie trasă la sorţi.

De altfel, textul legii respective este clar, fără echivoc. Conform acestuia, "(1)La începutul fiecărui an, în materie penală se stabilesc complete de 5 judecători formate numai din judecători din cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. (...)

(4) Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie aprobă numărul şi compunerea completelor de 5 judecători, la propunerea preşedintelui Secţiei penale. Judecătorii care fac parte din aceste complete sunt desemnaţi, prin tragere la sorţi, în sedinţă publică, de preşedintele sau, în lipsa aces-tuia, de vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Schimbarea membrilor completelor se face în mod excepţional, pe baza criteriilor obiective stabilite de Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

(5) Completul de 5 judecători este prezidat de preşedintele sau vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, atunci când acesta face parte din complet, potrivit alin. (4), de preşedintele Secţiei penale sau de decanul de vârstă, după caz".

Cu toate acestea, preşedintele ÎCCJ, judecătorul Cristina Tarcea, deşi dispoziţiile legii 255/2013 trebuiau aplicate din anul 2014, nu a pus în aplicare, nici măcar la începutul anului trecut aceste norme imperative prin care era obligatoriu ca şefii instanţei supreme să fie traşi la sorţi în completurile de 5 judecători şi nu să ocupe de drept un loc în acestea.

Neaplicarea respectivelor texte de lege este inadmisibilă în acest caz, ţinând cont de faptul că vorbim despre preşedintele Înaltei Curţi, adică despre un magistrat cu o vechime considerabilă în activitatea juridică, care cunoaşte ce înseamnă o normă imperativă, care este forţa juridică a acesteia şi de ce este necesar ca ea să fie pusă imediat în aplicare.

Din cauza acestui viciu flagrant de procedură penală privind compunerea completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ, la sfârşitul anului trecut, pedepsele definitive pronunţate în dosarele de mare corupţie, de completurile alcătuite ilegal, au fost suspendate şi Elena Udrea, Alina Bica, Rudel Obreja şi alţi infractori de rang înalt au scăpat, momentan, de executarea pedepselor penale pronunţate de instanţele de apel.

Un viciu care s-a întins pe parcursul a patru ani şi pentru care ar trebui să răs-pundă întregul Colegiu de conducere al Înaltei Curţi. Inclusiv preşedintele Cristina Tarcea, pe numele căreia, de altfel, Inspecţia Judiciară a declanşat o anchetă disciplinară trimiţând cauza respectivă către Consiliul Superior al Magistraturii, care se va pronunţa în legătură cu fapta săvârşită de şefa ÎCCJ.

În cauză nu poate fi vorba despre neglijenţă în serviciu şi nici despre greşita interpretare a legii, deoarece textul actului normativ din 2013 este clar, nu lasă loc la interpretări eronate şi nici vreunei decizii arbitrale.

Poate că ar fi cazul ca toţi cei care au greşit grav în legătură cu alcătuirea completurilor de 5 judecători să demisioneze din funcţiile de conducere pe care le deţin la ÎCCJ. Ar fi un gest de onoare - despre care a vorbit şi minis-trul Justiţiei, Tudorel Toader - pentru că nu au nicio scuză privind neaplicarea, timp de patru ani, a unei norme imperative.

Dosarul în care este inculpat Liviu Dragnea, la Completul 2 Penal stabilit în 13 decembrie

În privinţa tragerilor la sorţi de anul trecut, prima dintre ele a fost contestată de Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, care a susţinut că ÎCCJ a procedat ilegal, deoarece nu a aşteptat motivarea deciziei din 7 noiembrie a Curţii Constituţionale. Curtea de Apel Bucureşti a decis în favoarea liderului PSD şi a stabilit că Înalta Curte va relua procedura după motivarea deciziei CCR din 7 noiembrie. Astfel că a doua tragere la sorţi a avut loc pe 13 decembrie 2018, după ce, în 5 decembrie, Colegiul de conducere al ÎCCJ a mărit numărul completurilor de 5 judecători.

Componenţa noilor completuri în materie penală, trase la sorţi ieri este: Completul 1 alcătuit din magistraţii Iulian Dragomir, Ionuţ Mihai Matei, Alexandra Iuliana Rus, Constantin Epure şi Valentin Horia Şelaru; Completul 2 format din judecătorii Simona Cîrnaru, Oana Burnel, Anca Mădălina Alexandrescu, Dan Andrei Enescu, Simona Neniţă; Completul 3 alcătuit din Luciana Mela, Ioana Bogdana, Lavinia Lefterache, Marius Dan Foitoş şi Ana Hermina Iancu.

Tragerea la sorţi care a avut loc ieri nu se aplică apelurilor formulate în dosarele penale în care figurează ca inculpaţi Liviu Dragnea, Călin Popes-cu-Tăriceanu, Toni Greblă şi Sebas-tian Ghiţă. Toate aceste cauze vor fi judecate de completurile trase la sorţi pe 13 decembrie, potrivit deciziei dată, în 19 decembrie, de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

În consecinţă, la Completul 1 Penal alcătuit din magistraţii Simona Neniţă, Constantin Epure, Iulian Dragomir (vicepreşedinte ÎCCJ şi preşedinte al Secţiei penale), Marius Foitoş şi Ionuţ Matei, vor fi judecate procesele "Turceni- Rovinari" - în care sunt acuzaţi fostul premier Victor Ponta şi fostul senator Dan Şova, "Retrocedările de păduri" - în care sunt inculpaţi Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi Tudor Chiuariu, procesul fostului deputat PSD Sebastian Ghiţă referitor la dosarul legat de fostul primar al oraşului Ploieşti, cauzele în care au fost trimişi în judecată fostul senator PSD Victor Mocanu, fostul consilier prezidenţial George Scutaru şi foştii deputaţi Dan Motreanu şi Cristian Rizea.

La Completul 2 Penal format din magistraţii Luciana Mera, Simona Encean, Alexandra Iuliana Rus, Lucia Rog şi Aida Popa, vor fi judecate procesul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care inculpatul principal este liderul PSD, Liviu Dragnea, cauzele în care sunt acuzaţi Sebastian Ghiţă - judecat alături de şefi de poliţie şi parchete din Prahova, precum şi contestaţia în anulare făcută de Alina Bica, fost procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Completul 3 Penal, alcătuit din judecătorii Francisca Vasile, Silvia Cerbu, Hermina Iancu, Ioana Bogdan şi Anca Alexandrescu, va instrumenta apelurile din cauzele care îi vizează pe preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, pe secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, pe foştii deputaţi Constantin Adăscăliţei şi Mircea Roşca, pe fostul ministru de Interne, Cristian David, precum şi contestaţia în anulare întocmită de Elena udrea, fostul ministru al Dezvoltării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb