O posibilă înţelegere între producătorii agricoli, procesatori şi distribuitori?

Nataşa Negru
Ziarul BURSA #Materii Prime / 11 iunie 2008

Procesatorii, producătorii şi distribuitorii din agricultură şi industrie alimentară se vor grupa în organizaţii interprofesionale pentru a asigura transparenţa în stabilirea preţurilor pe filieră de produs, potrivit unui proiect de act normativ emis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Rolul Organizaţiilor Interprofesionale pe Produse Agroalimentare (OIPA) va fi stabilirea unor acorduri interprofesionale asupra preţului unui produs din cadrul aceleiaşi filiere.

Preşedintele Asociaţiei Patronatului Roman din Industria Laptelui (APRIL), Valentin Blănaru, ne-a declarat că funcţionarea unei astfel de organizaţii depinde de existenţa reprezentanţilor cu drepturi depline din partea producătorilor, procesatorilor şi distribuitorilor, precum şi existenţa unui mediu transparent de negociere.

Domnia sa ne-a declarat că proiectul de înfiinţare a unei astfel de organizaţii (pe filiera laptelui) este mai vechi: "Am avut (n.r. noi, procesatorii) o discuţie cu fermierii despre înfiinţarea unei astfel de organizaţii încă din martie, dar fermierii s-au opus".

Valentin Blănaru a spus că înainte de înfiinţarea unei astfel de organizaţii, producătorii de lapte doreau stabilirea unui preţ de referinţă pentru lapte, fapt ce contravine legii concurenţei: preţul materiilor prime, inclusiv al laptelui se stabileşte pe baza raportului cerere-ofertă. Ori, negocierea unui preţ pentru lapte trebuie să se realizeze în cadrul unei organizaţii interprofesionale pe filieră de produs, şi nu în afara acesteia, consideră Valentin Blănaru. Din martie până în prezent, procesatorii s-au întâlnit cu producătorii încă de patru ori în scopul înfiinţării acestei organizaţii, dar fără niciun rezultat.

Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, este de părere că înfiinţarea acestor organizaţii interprofesionale reprezintă doar un început în ceea ce priveşte comunicarea dintre producători, procesatori sau comercianţi, dar este puţin probabil că va duce la rezolvarea problemelor.

"Este puţin probabil că aceste organizaţii vor fi eficiente în perioada imediat următoare, dar este un început în privinţa comunicării dintre noi. Putem să ne întâlnim, să discutăm dar acest fapt nu va rezolva problemele. În primul rând, producătorii agricoli nu sunt grupaţi în asociaţii mari şi nici retailerii. În al doilea rând, un astfel de proiect are şansă de reuşită într-o economie de piaţă care este pe deplin funcţională, ceea ce nu prea e cazul", a declarat preşedintele Romalimenta.

MADR va recunoaşte această organizaţie doar dacă printre obiectivele acesteia se va afla şi "asigurarea transparenţei necesare în funcţionarea corectă a organizării pieţei şi în constituirea preţului pe filieră". Potrivit proiectului de act normativ emis de MADR, organizaţia nou înfiinţată va asigura valorificarea eficientă a produselor agroalimentare prin acţiuni de marketing şi cercetare de piaţă şi buna funcţionare a pieţei prin promovarea unor produse adoptate cerinţelor acesteia din punct de vedere calitativ şi cantitativ.

"O organizaţie interprofesională (...) poate solicita MADR să recunoască drept obligatorii unele dintre acordurile convenite, pe o perioadă limitată, pentru toţi operatorii ce activează în regiunea respectivă, indiferent dacă aceştia aparţin sau nu organizaţiei, în măsura în care acodurile sunt în interes public", se precizează în proiectul de act normativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb