O sută de reprezentanţi Petrom vor protesta mâine la sediul OMV din Viena

A.C.
Companii / 22 mai 2014

O delegaţie alcătuită din o sută de reprezentanţi ai salariaţilor din OMV Petrom România va participa la un protest în faţa sediului companiei din Viena şi va înmâna directorului general o scrisoare din partea lucrătorilor români, potrivit unui comunicat al Blocului Naţional Sindical.

Protestul este organizat de Sindicatul Liber şi Independent Petrom Suplac - Marghita, Sindicatul Petroliştilor Drăgăşani, Sindicatul Liber Independent Petrosind Craiova, Sindicatul Liber Petrom Găieşti şi Sindicatul Liber Independent Petromar.

Aceasta vine în urma unei lungi perioade în care organizaţiile sindicale menţionate "au încercat să oprească abuzurile săvârşite împotriva salariaţilor de administraţia OMV Petrom România împreună cu Sindicatul Naţional Petrom, o organizaţie a cărei existenţă nu este încă certificată de justiţie", se arată în comunicat.

Directorul general OMV va primi din partea lucrătorilor români o scrisoare în care îi va fi prezentată "situaţia de batjocură" din România, o situaţie care a fost agravată la începutul lunii mai de un contract colectiv de muncă semnat de companie cu sindicatul galben (constituit din 23 de apropiaţi ai reprezentanţilor administraţiei), fără ştiinţa membrilor celorlalte structuri sindicale.

"Semnarea actualului CCM este încununarea unei lungi campanii de ciuntire a drepturilor lucrătorilor dusă de OMV Petrom România şi Sindicatul Naţional Petrom, iar efectele acestui nou contract sunt devastatoare pentru cei circa 18.000 de lucrători români. Începând cu luna mai, mii de lucrători din companie se apropie de statutul de sclav. Prin < negocierea > dintre sindicatul galben şi administraţie s-a convenit să nu mai existe o negociere anuală care să reglementeze majorarea salariilor, durata timpului de lucru, programul de lucru şi condiţiile de muncă! Au fost eliminate aceste obligativităţi iar administraţia va putea modifica programul de lucru pentru orice salariat fără acordul sindicatului, implicit al salariatului", se mai arată în comunicat.

Cu semnătura Sindicatului Naţional Petrom pe contractul colectiv de muncă, creşterea salarială pentru anul viitor va fi de aproximativ 55 lei pentru fiecare salariat, adică puţin peste 12 euro. Totodată ajutorul de deces s-a redus cu 50%, facţiunea principală de concediu de odihnă a scăzut de la 15 zile la 10 zile iar un număr mai mare de responsabilităţi au fost tăiate din dreptul companiei: angajatorul nu mai are obligaţia de a reangaja pe acelaşi post persoana care revine din concediul de îngrijire a copilului până la vârsta de 2 ani; angajatorul nu mai are obligaţia să ia măsuri pentru ameliorarea condiţiilor de muncă şi nu mai are obligaţia de a le discuta în Comisia de Sănătate şi Securitate în Muncă; angajatorul nu mai are obligaţia să asigure participarea salariaţilor la cursuri de formare în domeniul relaţiilor de muncă şi activităţilor sindicale; angajatorul nu mai are obligaţia de a păstra timp de 3 luni salariul angajatului care beneficiază de schimbarea locului de muncă din motive medicale; angajatorul nu mai are obligaţia de a plăti integral biletele de tratament şi transport angajaţilor care sunt nevoiţi să trateze boli profesionale; angajatorul nu mai are obligaţia să coreleze ajutorul de căsătorie/naştere/adopţie cu nivelul salariului minim pe companie.

"Acestea sunt doar câteva dintre obligaţiile tăiate din sarcina administraţiei OMV Petrom România, informaţii pe care directorul general al OMV le va primi de la protestatari", transmit reprezentanţii Blocului Naţional Sindical.

Sindicatele organizatoare ale acţiunii de la Viena au deschis acţiuni în instanţă împotriva companiei OMV Petrom şi împotriva Sindicatului Naţional Petrom şi au anunţat că vor face toate demersurile legale pe care le au la dispoziţie pentru a apăra drepturile celor circa 18.000 de lucrători pe care îi reprezintă.

La începutul săptămânii viitoare angajaţii de la Petromar (platformele marine ce aparţin de OMV Petrom) au anunţat că vor purta banderole albe în semn de protest.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb