O ţară europeană s-a oferit să trimită bombe cu dispersie Ucrainei, afirmând că aceste arme controversate, a căror utilizare de către Rusia a fost criticată, ar putea fi utile pe câmpul de luptă, a declarat ieri un oficial, transmite astăzi AFP, conform Agerpres.
Acest oficial dintr-o ţară europeană, care nu a dorit să fie identificat după nume sau ţara de origine, a spus că guvernul său a aprobat livrarea şi că urmăreşte aprobarea Germaniei, care a fost implicată în producţia muniţiilor.
Bombele cu dispersie (BASM) sunt alcătuite dintr-un container, asemănător unui obuz, care conţine proiectile explozive de dimensiuni mai mici, numite submuniţii. Cu o precizie foarte redusă, ele pot lovi foarte mulţi civili.
Utilizarea şi transferul lor sunt interzise de Convenţia de la Oslo din 2008, semnată de o mare parte a ţărilor occidentale. Rusia nu a semnat acest tratat, iar ONU a fost alarmată de utilizarea de către forţele ruse a acestor arme în zone populate încă de la începutul invadării Ucrainei anul trecut.
Potrivit oficialului european, bombele cu dispersie au devenit mai sofisticate, iar Occidentul trebuie să fie "orientat spre viitor" în sprijinul său pentru Kiev, care ar putea folosi aceste arme împotriva avansului trupe ruse.
"Ucrainenii le cer. Sunt arme legitime. Daunele colaterale nu mai sunt atât de importante. Erau extrem de importante în anii 1940 şi 1950; astăzi sunt destul de gestionabile", a spus oficialul în timpul unei vizite la Washington.
"Ruşii au folosit tot felul de arme care sunt de 100 de ori mai rele decât bombele cu dispersie", a spus el, asigurând că Ucraina "trebuie să câştige războiul". Obţinerea unei decizii din partea Germaniei ar putea dura, a recunoscut oficialul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2023, 08:23)
Ăștia sunt mai rai decât rusii
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2023, 09:18)
Asa patesti cand ataci o tara vecina. Chiar azi noapte rusii au bombardat din nou localitati civile si infrastructura de curent. Scopul e ingenuncherea Ucrainei, pentru ambitiile lui Putin de a reface URSS.
Umbla zvonul ca Ucraina e deja impartita toata la oligarhii rusi, fiecare stie deja ce va fi a lui, care ia mine care centrale atomice etc. are de-asta voteaza orice le zice Putler in acea Duma.
De-aia se zbate Prigozin ca un caine turbat sa ia Soledar si Herson, care sunt orasele miniere. Probabil i s-a spus, pe tot ce pui mana, e al tau.
Pacat ca tot oamenii saraci mor pentru ambitiile astea.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2023, 09:22)
Rusia nu a semnat accest tratat. Nici Statele Unite si nici Romania.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2023, 09:35)
Si acum li se sparge in cap la rusi faptul ca nu au semnat, in plus au folosit in Ucraina bombe cu fosfor care sunt interzise, si acele bombe cu vacuum termobarice tot interzise.
Ucrainienii vor evita pe cat posibil sa foloseasca astfel de bombe cu dispersie in zone populate de civili, pentru ca sunt la ei in tara.
Rusii vor fugi, nu vor sta sa fie macelariti, cum fugit de la Kiev, Herson si alte localitati.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2023, 11:31)
Oare zecile de mii de vaduve si orfani
chiar nu conteaza de loc,
numai profitul din razboi si interese globale