După o evoluţie modestă în prima şedinţă a săptămînii, în cursul zilei de ieri, cotaţiile celor cinci societăţi de investiţii financiare au înregistrat creşteri susţinute, pe volume ridicate de acţiuni.
Valentin Ionescu, director de tranzacţionare al "Euro Invest Vision", ne-a declarat: "Preţul acţiunilor SIF a suferit corecţii în ultima perioadă pe fondul unui număr ridicat de ordine la vînzare. Acest lucru a condus la cotaţii atractive în prezent pentru acţiunile societaţilor de investiţii financiare. Comparativ cu profitul net, profitul raportat la preţul pe acţiune şi activele nete, cotaţiile titlurilor SIF sînt scăzute, fapt care a determinat investitorii să-şi orienteze atenţia către acestea".
Ca urmare a anunţului demisiei Guvernului şi al organizării de alegeri anticipate în toamnă, toate acţiunile SIF au cunoscut scăderi semnificative. Aceasta a făcut ca timp de trei - patru şedinţe bursiere indicele BET - FI să evolueze complet divergent faţă de ceilalţi doi indici ai pieţei bursiere bucureştene.
Iulian Panait, preşedintele "KTD Invest", ne-a declarat: "Începînd de luni, cotaţiile SIF par hotărîte să recupereze terenul pierdut, înregistrînd o revenire destul de importantă după ce în prealabil revizitaseră, unele dintre ele pentru a cincea oară, minimele din ultimele patru luni".
În urmă cu două zile, nu au fost înregistrate evoluţii semnificative. Mai precis, în prima parte a zilei de luni, preţul a scăzut, însă spre finalul şedinţei cumpărătorii au intervenit pe Bursă conducînd la finalul zilei la cotaţii în creştere pentru toate acţiunile SIF. Tendinţa s-a menţinut şi ieri, cotaţiile titlurilor SIF au susţinut piaţa prin creşterile înregistrate pe fondul cumpărărilor masive.
Domnul Panait afirmă: "Exclusiv din punct de vedere al analizei tehnice, constatăm că în cazul SIF2 < Moldova > şi SIF5 < Oltenia >, palierele de 0,9850 RON şi respectiv 1,1500 RON se dovedesc niveluri suport redutabile care, pînă în prezent, reuşesc să stopeze toate oscilaţiile descendente şi să atragă suficiente ordine de cumpărare pentru a propulsa din nou cotaţiile în sus către maximele de 1,1600 RON şi respectiv 1,3900 RON/acţiune".
Domnia sa susţine că pînă în prezent aceste maxime nu au reuşit să fie depăşite.
Timp de patru luni piaţa acţiunilor SIF este una în care preţurile oscilează cu o periodicitate de patru - cinci săptămîni între maxime şi minime stabilite încă de la mijlocul lunii aprilie. Preşedintele "KTD Invest" opinează: "Raţional ar fi să presupunem că această evoluţie va continua şi pe mai departe pînă la momentul în care unul dintre cele două praguri va ceda şi un nou trend (ascendent sau descendent) se va instala în piaţă".
Evoluţia de ieri a cotaţiilor SIF a condus piaţa la o creştere generală.
Alin Brendea, director de tranzacţionare al "Prime Transaction", ne-a declarat: "Pe fondul evoluţiei bune de luni a sectorului petrolier, pe Bursă se poate observa intervenţia cumpărătorilor mai mari, fapt care a condus la inhibarea vînzătorilor. Acest lucru s-a reflectat în creşteri ale preţurilor acţiunilor SIF".
În următoarele şedinţe vom putea observa dacă este vorba de o recuperare a pierderilor anterioare ale cotaţiilor SIF sau de încadrarea acestora pe trend crescător.