Oamenii au pus "ochii" pe o nouă planetă

O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 16 iulie 2015

NASA a confirmat în mod oficial succesul misiunii sondei New Horizons, care a reuşit să se apropie de Pluto, strângând date foarte importante legate de viaţa acestei planete.

Apropierea sondei la 12.500 de kilometri de Pluto este considerată de specialişti principalul eveniment spaţial al ultimilor ani. Sonda New Horizons a fost lansată de NASA în 2006 şi a călătorit până ieri 5,3 miliarde de kilometri. "Pluto a avut primul ei vizitator. Mulţumim, NASA. Aceasta este o zi mare pentru descoperirile ştiinţifice şi pentru supremaţia americană ", a anunţat pe Twitter preşedintele american Barack Obama. Cunoscutul astrofizician britanic Stephen Hawkinga avut şi el un mesaj, difuzat de NASA TV: "Acum, Sistemul Solar se va deschide şi mai mult în faţa noastră, dezvăluind secretele îndepărtatului Pluto. Continuăm să explorăm pentru că suntem oameni şi vrem să cunoaştem cât mai multe lucruri. Sper că Pluto ne va ajuta în această călătorie a noastră ".

Potrivit specialiştilor va fi nevoie de 16 luni pentru ca New Horizons să transmită pe Terra toate datele şi imaginile pe care le-a stocat la bordul său în timpul apropierii de Pluto. Conform Mediafax, după un zbor de 13 ore la mică distanţă de Pluto, sonda New Horizons a transmis primele date către Terra, confirmând astfel faptul că a supravieţuit acelei "întâlniri" spaţiale, pe durata căreia a navigat cu o viteză de 49.000 de kilometri pe oră, în interiorul sistemului de corpuri cereşti alcătuit din Pluto şi sateliţii săi. Directorii misiunii estimau că riscul de coliziune a sondei New Horizons cu un corp spaţial din acel sistem era de 1 la 10.000. Sonda americană a plutit la doar 12.472 kilometri deasupra lui Pluto - o distanţă echivalentă cu aceea dintre New York şi Mumbai. Considerată în trecut un corp ceresc îngheţat şi lipsit de viaţă, Pluto prezintă semne de activitate geologică, iar oamenii de ştiinţă au descoperit dovezi ale unor mişcări tectonice trecute sau prezente. De asemenea, savanţii americani consideră că ninsori cu zăpadă de azot şi metan au loc pe Pluto. Această planetă parcurge o rotaţie completă în jurul Soarelui în 248 de ani. De la trecerea sondei Voyager 2 pe lângă Neptun la sfârşitul anilor optzeci, nicio planetă nu a mai fost explorată de la o distanţă atât de mică. Datele obţinute de specialişti indică faptul că Pluto are un diametru de 2.370 de kilometri, reprezentând 18,5% din cel al Pământului, iar satelitul său Charon are un diametru de 1.208 kilometri, 9,5% din cel al Terrei.

De la descoperirea ei, în 1930, de astronomul american Clyde William Tombaugh, Pluto a rămas un mister pentru savanţi, care se chinuie să explice de ce o planetă cu o rază de doar 1.190 de kilometri ar putea exista dincolo de lumile uriaşe ale planetelor Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb