OANA OZMEN, DEPUTAT: Sunt necesare măsuri guvernamentale care să încurajeze utilizarea materialelor prietenoase cu mediul

G.B
Politică / 15 iulie 2021

Oana Ozmen

Oana Ozmen

Deputata USR PLUS, Oana Ozmen, a participat ieri la evenimentul "nZEB Roadshow Romania", organizat de clusterul pRO-nZEB împreună cu INCD URBAN-INCERC. În cadrul proiectului The nZEB Roadshow a fost organizată prima "'Săptămână nZEB''. Cu acest prilej, Oana Ozmen a vizitat două şcoli din sectorul 6, Şcolile Gimnaziale nr. 197 şi nr. 117, într-un tur ghidat privind soluţii de instalaţii pentru reducerea consumului, îndreptate către standardul nZEB (clădiri cu un consum 0 de energie) în incinta şcolilor, conform unui comunicat remis redacţiei.

Activităţile incluse în "săptămâna nZEB" au fost adresate mai multor categorii şi grupuri de interes, cu precădere din domeniile profesioniştilor în nZEB, dar şi administraţiilor publice (centrale şi locale) sau cetăţenilor interesaţi să locuiască pe viitor într-un mediu sănătos.

Oana Ozmen a declarat:"În cadrul Şcolii nr. 197, am fost impresionată de rezultatele lucrărilor de consolidare şi ale celor efectuate în direcţia eficientizării energetice. Fiecare clasă funcţionează cu sistem de încălzire pe recuperator de căldură. Tipul de produs ales permite functionarea acestuia în condiţii de temperaturi scăzute, până la -15 sau -20 grade, fără sa fie necesară preîncălzirea. De asemenea, am apreciat fiecare detaliu conectat în direcţia eficienţei energetice şi ales pentru a asigura o bună coordonare şi o integrare sinergică a tuturor elementelor: ferestrele păstrează coeficientul de căldură şi sunt prevăzute cu măsuri de siguranţă astfel încât geamurile să poată fi supervizate pentru a fi deschise, cu scopul de a educa elevi şi profesorii să utilizeze optim sistemul de climatizare.

Interesantă este şi soluţia pe care proiectanţii acestei şcoli au găsit-o pentru izolarea fonică a sistemului de ventilaţie şi anume o cutie care absoarbe sunetul şi zgomotul. Iniţial tubulatura a fost montată complet în exteriorul tavanului, însă efectul nu a fost doar unul neplăcut de ordin estetic, dar şi de poluare fonică accentuată. Prin urmare, s-a găsit o soluţie care a dus la ocuparea unui spaţiu mai mic şi a eliminării considerabile a zgomotelor, prin mascarea parţială a tubulaturii şi montare atenuator de zgomot. Deşi nu este complet acoperită, o mică parte din tubulatura recuperatorului de căldură fiind lăsată la vedere, întreaga soluţie oferă posibilitatea ca lucrările de mentenanţă să fie efectuate în mod practic şi uşor. Iar acest detaliu este unul foarte important pentru o bună funcţionare pe termen lung; este de dorit ca îmbunătăţirile aduse unei şcoli să fie de lungă durată şi să fie incluse de la bun început toate scenariile problematice ce ar putea interveni în timp.

Sunt detalii esenţiale care fac parte integrantă dintr-un sistem centralizat funcţional şi foarte bine coordonat, un exemplu care poate fi replicat la multe alte şcoli din Bucureşti şi din ţară.".

În cadrul Şcolii nr. 117, a avut loc o prezentare a şantierului şi a provocărilor implementării unui astfel de proiect. Aceasta este prima şcoală din România care se construieşte în direcţia standardului nZEB, iar etapele implementării fiecărui pas din proiect sunt pline de încercări şi provocări pentru echipa care s-a angajat să ducă la bun sfârşit acest proiect.

"M-am bucurat să văd că noua clădire care se construieşte în incinta Şcolii nr. 117 va respecta standardul nZEB, că utilizarea de vată minerală bazaltică este inclusă în planul de proiectare pentru termoizolare, dar şi că sistemul de ventilaţie ales este unul modern, construit pe sistemul pompelor de recuperare de căldură." a declarat deputata USR PLUS.

În plus, deputata USR PLUS a subliniat faptul că sunt necesare măsuri guvernamentale care să încurajeze utilizarea materialelor prietenoase cu mediul.

"În contextul actual mondial, preţul materialelor de construcţii înregistrează în ultima vreme o fluctuaţie constantă, iar acest aspect este unul extrem de problematic deoarece pune în dificultate implementarea coerentă şi eficientă a unui proiect. O piaţă a materialelor de construcţii care nu prezintă predictibilitate, unde preţul este fluctuant pe perioade scurte, va genera o creştere a costurilor la finalizarea construcţiei unei astfel de clădiri, deoarece bugetarea iniţială a planului proiectat se va confrunta, cel mai probabil, cu majorări greu de estimat." a mai adăugat Oana Ozmen, deputat USR PLUS şi membru în Comisia de Industrii şi Servicii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb