Obama renunţă la proiectul de scut antirachetă propus de Bush

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 septembrie 2009

Barack Obama şi Dimitri Medvedev, la Moscova, în luna iulie. Acesta este momentul considerat de specialişti că ar sta la baza deciziei actuale a administraţiei americane.

Barack Obama şi Dimitri Medvedev, la Moscova, în luna iulie. Acesta este momentul considerat de specialişti că ar sta la baza deciziei actuale a administraţiei americane.

Statele Unite renunţă la proiectul lor actual de scut antirachetă în Europa Centrală, după ce au revizuit în scădere ameninţarea iraniană, au anunţat ieri surse concordante, citate de AFP, după ce şi oficialii celor două ţări, Polonia şi Cehia, implicate în proiect, anunţaseră, cu regret, iminenta decizie a Washingtonului.

Informaţia fusese publicată anterior în influenta publicaţie "Wall Street Journal". Casa Albă urma să anunţe oficial aseară o decizie finală în acest sens, dar oficialii americani vorbeau deja în cursul zilei de ieri de o ajustare majoră şi o îmbunătăţire a sistemului european de apărare antirachetă, care prevedea desfăşurarea, până în 2013, a unui radar în Cehia şi a unor rachete de interceptare în Polonia.

Tot ieri, premierul ceh Jan Fischer a declarat că preşedintele american Barack Obama l-a sunat pentru a-l anunţa că Washingtonul renunţă la proiect. "Cehia a luat act de această decizie", a adăugat Fischer. O delegaţie americană a discutat joi după-amiază cu responsabili polonezi, la Varşovia, în dosarul scutului.

Participanţii la reuniune au refuzat, însă, orice comentariu. Pentagonul a negat că ar fi cedat în faţa cererilor Moscovei, care s-a opus întotdeauna vehement proiectului american de apărare antirachetă, lansat de administraţia Bush.

Schimbările în acest dosar nu au nicio legătură cu Rusia, a subliniat Morrell. "Nu este o veste bună pentru statul ceh, pentru libertatea şi independenţa Cehiei", a declarat şi fostul premier ceh Mirek Topolanek, al cărui guvern de centru-dreapta a semnat cu Washingtonul un acord privind instalarea unui radar în ţara sa, în cadrul proiectului.

Alte voci vorbesc şi de o refacere a strategiei americane, după întâlnirea Obama-Medvedev din această vară.

Iulian Fota: Decizia nu ne afectează

Consilierul prezidenţial pentru apărare şi securitate, Iulian Fota, a declarat pentru ziarul BURSA că recenta decizie a Casei Albe cu privire la scutul antirachetă reprezintă o nouă abordare în politica externă americană în spiritul şcolii idealiste tradiţionale a Partidului Democrat care pune accentul pe cooperare, iar nu pe confruntare. "Administraţia Obama doreşte să se delimiteze de politica administraţiei Bush sperând să atragă Rusia într-o relaţie de colaborare strategică cu SUA prin concesii pe chestiuni considerate extrem de importante de către Rusia", ne-a mai precizat domnul Fota, adăugând:

"Acesta este înţelesul american al conceptului de "reset button", adică acela de a relansa relaţiile americano-ruso printr-un nou început. Rămâne de văzut cum va răspunde Rusia şi ce va însemna "reset button" în varianta rusească.

Pe de altă parte această decizie nu poate fi interpretată, viziunea domnului Iulian Fota, ca o lipsă de angajament a SUA faţă de ţările Europei Centrale, un argument fiind ultima vizită a preşedintelui Obama în Cehia.

În final, consilierul prezidenţial subliniază că dosarul scutului antirachetă nu ne afectează şi că nu are nicio legătură cu prezenţa bazelor militare americane în România şi Bulgaria (care nu sunt amplasate într-o logică antirusească).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb