Obama s-a întâlnit cu Trump la Casa Albă

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 noiembrie 2016

Donald Trump şi Barack Obama (Sursa foto: captură Youtube)

Donald Trump şi Barack Obama (Sursa foto: captură Youtube)

Miliardarul a declarat că abia aşteptă să-i ceară în viitor sfatul lui Barack Obama

--------

Actualizare 20:37

Republicanul Donald Trump a declarat în această seară că abia aşteaptă să primească sfatul preşedintelui Barack Obama şi vrea să colaboreze cu administraţia acestuia pentru a asigura tranziţia de putere de la Casa Albă.

Declaraţiile au avut loc în cadrul primei întâlniri dintre preşedintele ales Donald Trump şi actualul preşedinte al Statelor Unite, relatează News.ro.

"Am discutat mai multe subiecte, unele excelente şi altele ceva mai dificile.(...) Însă abia aştept să-i cer în viitor sfatul preşedintelui Obama", a afirmat Donald Trump, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu Barack Obama.

Actualul preşedinte a declarat că au discutat despre politica internă şi externă şi a subliniat faptul că doreşte să ducă la bun sfârşit tranziţia spre noua preşedinţie. Barack Obama a precizat: "Indiferent care sunt orientările noastre politice şi partidele noastre, cred că acum este important să ne unim şi să lucrăm împreună".

Întâlnirea dintre cei doi a durat aproximativ 90 de minute.

De asemenea, Michelle Obama s-a întâlnit, tot la Casa Albă, pentru a discuta cu Melania Trump.

(S.A.)

-----------

Actualizare 19:38 Obama l-a primit pe Trump la Casa Albă

Barack Obama l-a primit astăzi, în Biroul Oval, pe Donald Trump, pentru începerea unui transfer lin al puterii, în urma votului care a şocat lumea, scrie AFP.

Miliardarul de 70 de ani, ales preşedinte, a venit cu puţin timp înainte de ora locală 11.00 (16.00 GMT), folosind intrarea dinspre South Lawn, ferită de camerele de televiziune.

Procesul transferului de putere se va încheia pe 20 ianuarie, când Donald Trump va deveni, oficial, preşedintele SUA.

(I.S.)

-----------

Barack Obama va avea astăzi, la Casa Albă, o "întâlnire incomodă" cu Donald Trump, preşedintele ales, în ceea ce reprezintă primul pas public către un transfer lin al puterii după victoria surpriză a republicanului în alegeri, relatează agenţia Reuters.

Cei doi nu au avut aproape niciodată contacte directe până acum. Trump a condus mişcarea care a pus sub semnul întrebării cetăţenia americană a lui Obama şi a spus că va anula cele mai importante politici publice ale actualului preşedinte, după ce va fi învestit în funcţie, pe 20 ianuarie.

Obama a făcut campanie cu înflăcărare pentru rivalul democrat al lui Trump, Hillary Clinton, şi l-a descris pe republican drept o persoană cu un temperament nepotrivit pentru a deveni preşedinte şi cu o lipsă de pregătire periculoasă, care nu ar trebui să primească, în niciun caz, acces la codurile nucleare.

Cei doi vor încerca astăzi să depăşească aceste animozităţi, cel puţin în faţa camerelor de luat vederi, în întâlnirea din Biroul Oval, programată la ora locală 11 (18, ora României).

De asemenea, Prima Doamnă Michelle Obama se va întâlni în privat cu soţia lui Trump, Melania.

Obama a promis miercuri că, în pofida diferendelor majore pe care le are cu magnatul din New York, va urma exemplul fostului preşedinte republican George W. Bush şi va asigura o tranziţie lină.

"În urmă cu opt ani, preşedintele Bush şi cu mine am avut nişte diferenţe de opinie semnificative, dar echipa preşedintelui Bush a fost cât se poate de profesionistă şi amabilă, asigurându-se că avem o tranziţie lină", a declarat Obama.

"În concluzie, mi-am instruit echipa să urmeze exemplul oferit de echipa preşedintelui Bush", a precizat acesta.

Trump a petrecut ziua de miercuri concentrându-se pe tranziţie, în cadul unor întâlniri cu echipa sa la Trump Tower, în New York.

După ce va fi învestit în funcţie, el va avea susţinerea majorităţii republicane în ambele camere ale Congresului, ceea ce îi va permite să îşi implementeze agenda legislativă şi să anuleze politicile lui Obama care îi displac, precum Obamacare, acordul nuclear cu Iranul şi participarea SUA la Acordul de la Paris pentru combaterea efectelor încălzirii climatice.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a precizat că Obama îl va informa pe Trump în legătură cu beneficiile acestor politici în cursul întâlnirii de astăzi. "Există o tradiţie, în special în ceea ce priveşte acordurile executive, ca preşedinţii care se succed că păstreze elemente de continuitate. Nu ştiu dacă acest lucru se va aplica în acest caz", a afirmat Earnest.

Trump a spus, după victorie, că va depune eforturi să vindece divizările create de campania dură. La rândul său, Clinton i-a îndemnat pe simpatizanţii săi dezamăgiţi să îl accepte pe Trump cu "mintea deschisă", în timp ce Obama a afirmat că îl va sprijini pe succesorul său.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb