Obligaţiunile - plasamente de interes pentru administratorii de pe pilonul II

Corina Fraştelni
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 mai 2008

Obligaţiunile - plasamente de interes pentru administratorii de pe pilonul II

Obligaţiunile, instrument de investire pentru administratorii fondurilor de pensii private obligatorii, vor reprezenta cea mai importantă componentă a fondurilor de pe pilonul II, la fel ca şi în cazul pensiilor private facultative, ne-a declarat domnul Dorin Boboc, director de investiţii al "Allianz Ţiriac Pensii Private".

În primul trimestru din 2008, administratorii fondurilor de pensii facultative (pilonul III) şi-au diminuat ponderea investiţiilor în depozite bancare, în favoarea obligaţiunilor de stat şi municipale. Se pare că şi admnistratorii fondurilor de pensii private vor investi în obligaţiuni.

Fondurile de pensii private sunt, prin natura lor, instrumeote de economisire pe teroen lung, iar politicile de inves­tiţii ale administratorilor trebuie să asigure securitatea, lichiditatea şi profitabilitatea acestora.

Domnul Dorin Boboc ne-a spus: "Creşterea pieţei obligaţiunilor este posibilă, dar nu obligatorie - depinde de Guvern să emită astfel de instrumente după un program coerent şi să listeze la BVB măcar emisiunile tip benchmark". Domnia sa a subliniat că şi piaţa bursieră va avea importanţa ei: "Nu cred că se poate vorbi despre o creştere a unei pieţe în detrimentul celeilalte. Oricum, cele două pieţe sunt deja foarte diferite din punct de vedere al volumelor".

Şi domnul Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), consideră că obligaţiunile răspund foarte bine cerinţelor de investiţii ale fondurilor de pensii private, care au nevoie de instrumente performante şi stabile pe termen lung. Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii sunt îndreptăţiţi să îşi propună politici de investiţii în care plasamentele în titluri de stat au ponderi cuprinse între 51% şi 67,5% din total, a subliniat domnul Oancea.

Totuşi, investiţiile fondurilor de pensii private depind de oferta de titluri de stat de pe piaţă. Preşedintele CSSPP ne-a declarat: "Unul dintre obiectivele CSSPP pentru anul în curs este încurajarea instituţiilor prezente pe piaţa românească de capital pentru crearea şi diversificarea instrumentelor financiare cu rezultate investiţionale bune, necesare atragerii fondurilor disponibile în sistemul de pensii private şi construirii unor politici investiţionale echilibrate".

Domnul Mircea Oancea a subliniat că pensiile private reprezintă un motor care va stabiliza economia şi va stimula în primul rând dezvoltarea pieţei de obligaţiuni şi a pieţelor de capital.

În cadrul prospectului fiecărui fond de pensii se specifică portofoliul ţintă şi limitele investiţionale pe categorii de active. În plus, CSSPP a acordat o derogare de la limitele investiţionale din prospect pentru fiecare fond de pensii facultative, până la atingerea unei valori de un milion de lei a activului fondului.

Domnul Dorin Boboc ne-a declarat: "În primul trimestru, majoritatea fondurilor încă beneficiau de acea derogare, deci au investit cu

preponderenţă în depozite şi titluri de stat (obligaţiuni guvernamentale), iar fondurile care au ieşit de sub incidenţa derogării au investit conform prospectelor". Domnia sa ne-a spus: "În continuare vom investi conform prospectelor fondurilor pe care le administrăm, dar având grijă să reducem sau să creştem (în cadrul limitelor) expunerea pe anumite instrumente, în care identificăm un potenţial mai ridicat la acel moment".

Domnul Boboc a menţionat că deciziile investiţionale pentru fondurile de pensii nu sunt de tip absolut, adică acţiuni versus obligaţiuni: "Acestea sunt mai degrabă decizii relative, adică nivelul acţiunilor să fie la limita inferioară, la ţintă, la limita superioară şi, evident, oriunde între aceste limite". Dorin Boboc a mai spus că aceste decizii de alocare relativă se iau în funcţie de analizele administratorilor fondurilor de pensii asupra pieţelor financiare, pe termen scurt şi mediu.

Ponderea depozitelor în totalul plasamentelor efectuate de fondurile prezente pe pilonul III a scăzut de la 70%, la finele anului 2007, la aproape 15%, la sfârşitul lunii martie 2008. În acelaşi timp, ponderea obligaţiunilor de stat s-a majorat de la 21% la 72%.

În 2007, fondurile de pensii facultative au plasat aproape toţi banii disponibili din contribuţii în depozite bancare, aşteptând să atingă o masă critică pentru a diversifica plasamentele şi a se îndrepta către portofoliul-ţintă. În primele trei luni ale anului curent, se observă un interes din ce în ce mai sporit pentru obligaţiunile corporative tranzacţionate. Aceste instrumente au ajuns la o pondere de 5,3% din totalul plasamentelor, fiind achiziţionate atât de pe piaţa românească (BVB), cât şi de pe pieţele reglementate din statele membre UE. În privinţa acţiunilor, acestea sunt achiziţionate, în totalitate, de pe piaţa românească.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb