Observaţii privind OUG de plafonare a cotei de adaos comercial la produsele agricole, alimentare, inclusiv îngrăşăminte, furaje şi pesticide

R.S.
Politică / 25 octombrie

Observaţii privind OUG de plafonare a cotei de adaos comercial la produsele agricole, alimentare, inclusiv îngrăşăminte, furaje şi pesticide

Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) îşi exprimă, prin această scrisoare deschisă, îngrijorarea profundă faţă de perspectiva adoptării unei Ordonanţe de Urgenţă privind plafonarea adaosului comercial la produsele agricole şi alimentare, inclusiv la îngrăşăminte, furaje şi pesticide. Deşi proiectul este propus ca o măsură de protecţie socială pentru a asigura stabilitatea preţurilor în acest sector, Forumul APPR semnalează că pot exista efecte secundare negative care necesită o evaluare atentă pentru a preveni impactul asupra întregului lanţ de producţie şi distribuţie, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Considerăm, încă de la început, că o astfel de măsură încalcă flagrant Constituţia României, având în vedere că în Articolul 135, alineatul (1), se precizează că "Economia României este economie de piaţă, bazată pe libera iniţiativă şi concurenţă.", iar în alineatul (2) se stipulează obligaţia statului de a "asigura libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale" şi de a crea un cadru favorabil valorificării tuturor factorilor de producţie. Intervenţiile administrative care impun plafonarea adaosului comercial riscă să contravină acestor principii fundamentale, afectând buna funcţionare a pieţei şi iniţiativa privată, iar în acest sens ne raportăm la următoarele argumente:

Impactul asupra fermierilor: Plafonarea adaosului comercial poate exercita o presiune suplimentară asupra fermierilor, care deja operează cu marje de profit reduse şi se confruntă cu costuri de producţie ridicate. Reducerea veniturilor ar putea limita capacitatea acestora de a investi în tehnologii noi şi de a menţine o producţie agricolă de calitate pe termen lung. În loc să sprijine agricultorii, măsura ar putea descuraja operatorii economici, afectând oferta de produse. În plus, interdicţia reducerilor comerciale riscă să blocheze relaţiile comerciale şi să crească preţurile pentru toţi actorii implicaţi, în special pentru fermieri.

Efectele asupra sectorului îngrăşămintelor, furajelor şi pesticidelor: Produsele esenţiale pentru menţinerea productivităţii agricole ar putea deveni mai puţin accesibile. Plafonarea adaosului comercial pentru aceste inputuri ar putea descuraja distribuitorii şi importatorii să aducă produse de înaltă calitate, necesare pentru o agricultură modernă şi sustenabilă. O eventuală scădere a ofertei de produse de calitate ar putea conduce la creşterea indirectă a costurilor pentru fermieri, anulând beneficiile aşteptate ale plafonării.

Riscuri asupra calităţii produselor agricole şi alimentare: Furnizorii s-ar putea vedea nevoiţi să reducă investiţiile în calitate şi sustenabilitate pentru a respecta plafonul de adaos comercial impus. Acest lucru ar putea conduce la o scădere a standardelor de calitate a produselor oferite consumatorilor, cu posibile implicaţii asupra siguranţei alimentare şi sănătăţii.

Consecinţele asupra investiţiilor şi dezvoltării durabile: Pe termen lung, plafonarea adaosului comercial ar putea descuraja investiţiile în sectorul agricol şi alimentar din România, cu efecte asupra competitivităţii pe piaţa europeană. Fermierii şi producătorii locali ar avea resurse reduse pentru investiţii în tehnologii durabile şi procese inovative, absolut necesare pentru a concura eficient pe piaţa globală. În scenariul actual, ordonanţa ar aduce blocaje severe în aprovizionarea cu îngrăşăminte si alte tipuri de inputuri agricole, transformând-o într-un proces lent şi nesigur. Distribuitorii, dacă vor mai putea opera, vor solicita plata în avans, iar fermierii vor aştepta livrarea doar "când va fi posibil", după ce întregul lanţ logistic internaţional îşi urmează cursul. Conceptul de aprovizionare "just-in-time" va deveni imposibil, nimeni nefiind dispus să rişte prin stocuri neacoperite, inclusiv în porturi. Acest lanţ al incertitudinii va lăsa fermierii fără resurse esenţiale exact când au nevoie, punând în pericol campaniile agricole şi recoltele, potrivit comunicatului.

Forumul APPR avertizează că adoptarea unei asemenea măsuri, fără o analiză atentă şi un dialog real cu sectorul agricol, va genera consecinţe grave şi ireversibile asupra economiei rurale şi asupra siguranţei alimentare a României. Deciziile luate fără o bază solidă de consultare riscă să distrugă iniţiativa privată şi să compromită capacitatea producătorilor români de a rămâne competitivi. Din acest motiv, considerăm că acest proiect de act normativ trebuie analizat împreună cu reprezentanţii sectorului agricol şi cu organizaţiile relevante. În acest sens, solicităm stabilirea in regim de urgenta a unei întâlniri pentru a expune, în detaliu, aspectele şi riscurile potenţiale pentru piaţă şi pentru producătorii agricoli.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb