NATO şi Uniunea Europeană nu pot ţine pasul cu Federaţia Rusă în privinţa livrării de armament şi echipamente militare pe frontul din Ucraina, reiese dintr-o analiză întocmită pentru publicaţia France Soir de Oleg Nesterenko, preşedinte al Centrului European de Comerţ şi Industrie.
Sursa citată arată că, potrivit surselor occidentale şi informaţiilor prezentate de alianţa nord-atlantică, în acest moment Rusia produce în jur de 250.000 de obuze lunar, adică aproape 3 milioane de obuze pe an, ceea ce reprezintă, practic, triplul capacităţii de producţie a tuturor ţărilor membre NATO şi UE.
În analiza respectivă se precizează: "Aceste informaţii nu iau în considerare livrările de muniţii din ţările partenere Rusiei, livrări ale căror volume sunt necunoscute, dar sunt estimate a fi considerabile, şi nici faptul că industria de apărare rusă se află abia în stadiul de desfăşurare, vârful producţiei urmând a fi atins abia în anul 2025. Realitatea cu privire la capacităţile de producţie ruseşti şi accesul la muniţie poate fi aşadar şi mai neplăcută pentru adversarii Federaţiei Ruse".
Autorul analizei aminteşte că în 24 aprilie 2024, preşedintele american Joe Biden a aprobat proiectul de lege privind alocarea unui ajutor militar Ucrainei în valoare de 56 miliarde euro. La rândul său, Kremlinul şi-a adaptat economia la nevoile militare, prin creşterea cheltuielilor pentru apărare de la 3,9% în 2023 la 6% din PIB pentru anul 2024. Sursa citată arată că Bloomberg a raportat că cheltuielile pentru apărare ale Moscovei au crescut de la 6,4 trilioane ruble la 10,8 trilioane ruble - adică aproape 106 miliarde euro, ceea ce înseamnă o majorare de 2,5 ori comparativ cu 2021, anul precedent declanşării invaziei din Ucraina. Analiza din France-Soir atrage atenţia cu privire la modul în care funcţionează industria europeană de apărare comparativ cu industria de apărare a Federaţiei Ruse: "Pentru a nu face greşeli atunci când se evaluează paritatea şi proporţionalitatea investiţiilor în sectorul apărării în general şi, în conflictul din Ucraina, în special, este important să se ţină cont de un element-cheie: în timp ce activitatea companiilor din industria militară occidentală este guvernată, în principal, de obţinerea profiturilor - la fel ca în industria civilă -, situaţia în acest sector este radical diferită în Rusia, unde toate companiile din industria de apărare se află sub control direct al statului, ceea ce permite, printre altele, menţinerea unor costuri finale de producţie de cinci sau zece ori mai mici faţă de cele ale companiilor occidentale, pentru aceeaşi gamă de arme şi muniţii fabricate. Este cert că, dacă firmele occidentale din industria de apărare s-ar baza pe altceva decât pe generarea de marje de profit considerabile legate de producţia şi de vânzarea de arme şi muniţii, Kievul ar putea beneficia de livrările acestora din urmă într-o manieră mult mai consecventă decât aceea pe care o cunoaştem din 2014 încoace".
Sursa citată mai arată că, potrivit estimărilor Institutului Kiel pentru Economie Mondială, în doi ani de război, ţările occidentale au promis Ucrainei un sprijin de aproximativ 250 miliarde euro şi a alocat deja aproape ¾ din această sumă. Din totalul sumei, Ucraina a primit până la începutul lunii aprilie 2024 aproape 102 miliarde euro cu titlul de sprijin militar, din care 35 miliarde euro de la Uniunea Europeană, 43 miliarde euro de la SUA şi 24 miliarde euro de la statele membre ale UE şi de la alte state occidentale membre ale NATO.
Autorul analizei mai precizează că Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI) a publicat un raport privind bugetele militare ale diferitelor ţări pentru anul 2023, din care reiese că ajutorul militar deja acordat Ucrainei este comparabil cu bugetul militar al Franţei pe 2 ani, mai mare decât bugetul militar pe 2 ani al Coreei de Nord, bugetul militar pe 4 ani al Israelului şi bugetul militar al Turciei pe 7 ani. Principalii furnizori de ajutor militar Ucrainei sunt Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie, UE şi Norvegia. Dacă la începutul conflictului aliaţii au furnizat Ucrainei exclusiv cu echipamente sovietice rămase încă în ţările din Europa de Est, din cauza lipsei stocurilor epuizate, de anul trecut au început să transfere arme mai moderne.
La jumătatea anului 2023, jurnaliştii Forbes Ucraina au arătat că, din februarie 2022 şi până atunci, Ucraina a primit de la blocul NATO peste 3.000 de vehicule blindate, peste 2.000 de vehicule de luptă de infanterie şi transportoare blindate şi aproape 400 de unităţi de artilerie autopropulsată.
Sursa citată precizează: "Potrivit datelor publicate în decembrie 2023 de către jurnaliştii de la The Wall Street Journal, în timpul războiului împotriva Rusiei, Ucraina a primit peste 600 de obuziere, peste 800 de tancuri şi aproape 100 de sisteme de lansare de rachete multiple. Spre comparaţie, armata britanică, care este principalul aliat al Statelor Unite, mai are doar 150 de tancuri şi, probabil, o duzină de piese de artilerie cu rază lungă în stare de funcţionare, Franţa mai deţine un pic peste 90 de unităţi de artilerie grea, iar în Germania, în caz de război, muniţia disponibilă va fi suficientă doar pentru 2 zile de lupte intense".
În ceea ce priveşte livrările de avioane şi elicoptere, potrivit Forbes, Ucraina a primit 50 de elicoptere şi 80 de avioane de luptă sovietice Suhoi şi MIG. Danemarca, Olanda, Norvegia şi Belgia au promis că vor livra între 45 şi 60 de avioane de luptă F16, dar, deoarece o parte din livrările de arme şi echipamente nu sunt făcute publice, este dificil de estimat cu exactitate cantitatea exactă de aeronave care protejează astăzi cerul Ucrainei.
Sursa citată afirmă că, în ciuda volumului foarte mare de ajutor militar intensitatea luptei este de aşa natură încât echipamentul livrat este distrus continuu, iar penuria din partea ucraineană este constantă. Astfel, la finalul lunii aprilie 2024 Forbes titra: "Ucraina are nevoie de încă 1.000 de vehicule blindate de transport de trupe. Canada are nevoie de un an pentru a livra 50". Folosind Canada drept exemplu, jurnaliştii publicaţiei respective au dorit să scoată în evidenţă eşecul întregului sistem de sprijin militar occidental. În timp ce Canada livrează într-un an Ucrainei 50 de transportoare blindate, forţele Federaţie Ruse distrug din aer, la sol, aproximativ 500 de astfel de transportoare.
Concluzia autorului analizei este clară: dacă Occidentul nu îşi va intensifica ritmul de producţie sau dacă nu va trimite pe frontul din Ucraina echipamente de luptă mai performante decât cele deţinute de Federaţia Rusă va fi greu pentru forţele ucrainene să ţină linia frontului în actualele coordonate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 00:43)
“Economia” mujica:-)…ce economie are “benzinaria”…ca este “hei-Rupii”-zata:-)…Va mai amintiti cum la inceputul “Military Special Operation” propaganda mujica o tot tinea langa cu “15000” de tancuri mujice…Acum Maxar arata ca doua treimi din depozitele mujice de tancuri sunt golite. In ritmul in care pierd mujicii tancuri si piese de artilerie autopropulsata pana in 2025, mai raman cu masa de 7 metri a lui Putler si junk-ul ala singuratic de T-34 pe care de doi ani il tot scoate la parada de 9 Mai:-)
1.1. raspuns (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de eu în data de 07.06.2024, 00:48)
de unde ai informatii atat de exacte? ca statele nato nu le au atat de complete
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 05:42)
Dar totusi rusia cu economia si tehnica veche oarecum concureaza cu economia si cu super armele occidentalilor. Exista o zicala: Nu te certa niciodata cu un prost, ca te aduce la nivelul lui si te bate cu experienta !
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 07:52)
Un prost se bate singur! Problemele amiralului Putin sunt doar la inceput.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 08:06)
Un prost se bate singur!
Putin a vrut sa arate ce puternica este Rusia, dar a ajuns vasalul economic al Chinei. Iar China nu are niciun interes strategic sa investeasca in Rusia.
Putin a vrut sa slabeasca NATO, iar NATO va deveni de doua ori mai puternica si mai bine inarmata.
Putin a vrut sa slabeasca Occidentul, iar Occidentul a trecut rapid peste socul initial si devine tot mai puternic. Si economic si militar. Iar acum Occidentul se pregateste deja pentru socul urmator care va veni, probabil, din partea Chinei.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 10:00)
Spre comparaţie, armata britanică, care este principalul aliat al Statelor Unite, mai are doar 150 de tancuri şi, probabil, o duzină de piese de artilerie cu rază lungă în stare de funcţionare, Franţa mai deţine un pic peste 90 de unităţi de artilerie grea, iar în Germania, în caz de război, muniţia disponibilă va fi suficientă doar pentru 2 zile de lupte intense".
tare puternica a devenit nato
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 19:29)
Daca Rusia era atat de puternica cu milioanele ei de obuze ar fi cucerit Ucraina pana acum. Mai ales ca Putin nu face economie nici la carnea de tun.
Situatia nu este atat de simpla. Singurul avantaj pe care l-au avut rusii in 2024 au fost bombele KAB cu planare ghidata. Dar s-a cam terminat si cu avantajul asta, eroii ucraineni au doborat 9 avioane rusesti in luna mai.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 19:39)
Spui minciuni care contrazic articolul. Chiar nu te poti abtine?
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 21:37)
Din pacate multi europeni nu simt aceasta crestere economica decand a inceput razboiul asta. Deaccea statul a dat aproape 1.5 milioane vouchere de energie pentru ca economia duduie. In realitate o patura de vreo 20-30% duce mai bine, iar restul traieste prost sau foarte prost. Romania nu inseamna numai Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Brasov, etc.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 07:16)
ucraina face hording de materiale/echipamente..
nu isi consuma arseanlul pana nu va reusii sa se echilibreze… ataca strategic doar tinte cu minim 1 la 10…
rusia 600 bil rezerve usd
ucraina 60 bil rezerve…usd
s c c r e t
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 07:57)
Avem 300 mld usd bani rusesti in Europa si 150 mld usd in Elvetia. Daca agresiunea rusa mai dureaza ani de zile, oricum acolo se va ajunge, la sechestrarea totala a activelor rusesti. Juridic se gasesc solutii, nu este nici o problema, avem nevoie doar de putina vointa politica in Occident.
Cea mai simpla varianta juridica pt Occident este sa sechestreze ”temporar” activele rusesti pt 30 de ani. La 30 de ani de la incheierea agresiunii ruse in Ucraina banii vor fi restituiti Rusiei, dar fara dobanda.
Cei 30 de ani reprezinta si o garantie ca Rusia nu va mai declansa alte razboaie in Europa.
Iar Rusia nu merita sa primeasca dobanda pentru ca inflatia mare, respectiv dobanzile mari din piata, se datoreaza jocurilor geopolitice facute de Rusia pe piata petrolului.
Rusia a provocat niste costuri enorme Occidentului prin inflatie si prin cursa inarmarilor. Acum vine vremea sa plateasca.
Adica Rusia nu are nicio jena, de 2 ani tot sechestreaza active occidentale si noi stam si dam marunt din buze. Renault si-a vandut fabricile din Rusia in 2022 pentru 1 euro. La fel, alti 9 producatori auto. Sunt sute de producatori occidentali care au fugit din Rusia cu dauna totala.
Saptamana trecuta Putin a sechestrat activele Deutsche Bank, Unicredit si Commerzbank.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 08:09)
tehnic… sechestrarea activelor inseamna si defaulte…. cel ce sechestreaza activele poate directiona fluxurile din ele catre plati bonduri/cdouri/mbouri…. si inseamna default tehnic de partea celui ce sechestreaza pentru ca nu se va folosii de fluxurile si obligatiile lui la plata ci de fluxurile si actevele altora ca sa isi rastogoleasca total plata…. dar asta e alta discutie…
fluxurile din activele rusesti blocate - ca sa nu declaram default tehnic de partea celui ce sechestreaza - trebuie sa curga in alta economie si alte capacitati productie/consum…. in cazul nostru ideal de curs pe teritoriul ucrainean…, si asa statele partenere nu vor simti povara financiara in ajutorare stat… pentru ca nu vor avea… daca activele genereaza la o cadenta constanta fluxurile necesare atunci ele pot curge mai departe in noi forme de capacitati productie/consum… de unde dupa livrate catre ucraina… fara a indatora ucraina… pentru ca ce s-a livrat nu e din povara financiara /si /sau activele /fluxurile statului ce a “ajutat”… ci din activele sechestrate…
sechestru la “gaste care fac oua de aur”….
pana devin sterpe…
s c c r e t
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 08:14)
si inflatia e tot un default, ca iti da inapoi principalul, minus inflatia, dar nu s-a plans nimeni
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 08:25)
un activ sechestrat poate avea o cadenta de flux per luna de 0,3-1% (in cel mai bun caz) sau 1%-2,5% (cu deprecieri contabile) din “valuarea” sechestrului / activului…
si deci putem desuce ochiometric ca 300 miliarde blocati usd pot genera fara probleme intre 1-3 miliarde pe luna lejer… in fluxuri… plus alti 150 miliarde blocati 0,5 si 1,5 miliarde pe luna….
daca aplicam si tehnicile contabile de depreciere si apreciere fluxurile finale cresc cu mai mult… dar din care se scade si creditul de dus…. cand dobans sus sa zicem 70-80% credit de dus (plus alte costuri etc) cand dobanzi jos 30-50% credit de dus dar si fluxuri in scadere sau incetinite… dupa caz…
deci la 3 miliarde pe luna plus 1,5 = 4,5 miliarde pe luna … scadem creditul 80% (3,6) = 4,5 - 3,6 = 0,9 miliarde… minus ate costuri => net 0,6-0,5 miliarde
4,5 minus 2,25 = 2,25 miliarde … minus alte costuri net 1,25-1 miliarde…
exemplu de sus este de vizualizare… el poate sa fie mai complex… iar cifrele finale sa fie mai mari sau mai mici… in raport cu activele blocate cu fluxurile generate cu costurile de dobanzi de dus cu costurile de functionare cu puterea refionala de apreciere sau depreciere a valori activelor… etc…
deci ochiometric sunt intre 1 si 2 miliarde de dolari lunar de luat din active…. doar ca aceasta deplasare de flux poate insemna in viitor amanare de ate costuri si sau investitii in activele blocate … si deci poate uzura lor “finala”… prin “mulgere de fluxuri”… cat tine razboiul…. iar dupa ce se va scoate (daca se va scoate) sechestrul… activul se va preda in depreciere grava… sau depasit tehnologic vremurilor respective…. bine sunt multe scenarii… economice… doar ne jucam cu imaginatia…
la 2 miliarde x12 luni = 24 miliarde per an… sau 12 miliarde per an ….
s c c r e t
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 08:33)
exista si varianta mai dura / drastica de vanzare active din scurt la 50-60% din valuare si deci … 450 miliarde pus mana rapid pe lichiditate 225-270 miliarde… “cash”…
de unde aceasta lichiditate investita instant in etc cele necesare ucrainei …. si deci impartit la 5 ani da 54 sau la 10 ani 27….
si cum o dai… cum o joci…. odata vandute… sunt vandute… iar noile capacitati formate pentru razboi poate nu iti vor mai folosii ca intensitate dupa razboi…. dar si activele actuale in formele lor pot sa nu mai fie potrivite in vremuri de razboi…. si tot asa… ne jucam cu imaginatia si cu strategii economice …
s c c r e t
2.6. Vorbesti tampenii (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 11:26)
Vorbesti tampenii. Dobanda ce rol are? Crezi ca e ca la cardu StarBt in rate fara dobanda?
2.7. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 07.06.2024, 12:29)
...
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 14:29)
Sa explicam acum mecanica inflatiei si a deflatiei... cum apare "inflatie" nedeclarata.... ne spusa...direct din scaunele principale... variatiile sunt multiple... in exemplul de mai jos ma voi limita la cateva....
cand ai munte de NPL si incepi sa il speli... PPIul ramane relatic stagnat sau creste la o viteza mica...asta se poate traduce prin inflatei mica sau chiar deflatie.... depasita valea deflatiei...costurile se stabilizeaza iar creditele neperformante sunt vandute la discount...discountul mentine rata inflatiei mica... simultan populatia prinde putere de cumparare caci veniturile lor relale vor creste la o rata mai mare ca a inflatiei...angrenata si de revenirea cererii ce va cauta sa cumpere cum poate cele inca ieftine si accesibile....
Cand creditele neperformante sunt aproape vandute in totalitate (in realitate nu se intampla asta-sunt tinute in spate) si figureaza NPLuri pe minime... atunci se poate declansa un soc de inflatie cauzat de intersectarea puterii de cumparare castigata cu preturile reale inca stagnate cu vanzarea abrupta si cam finala de credite toxice... de aici venitul real nu va mai creste... pretul bunurilor va incepe sa recupereze din latg... necontinuarea de vanzare/executare la discount de credite toxice/active... in piata... va incepe sa puna preisune ascendenta pe costurile viitoare de credite...
simultan in ecuatia de mai sus se intampla si alte fenomene economice: somajul pleaca din depresiv (din deflatii/rata a inflatie scazuta) spre revenire -minim somaj....
simultan profiturile bancilor comerciale incep sa se imbunatateasca cand somajul atinge minime...iar din cauza spredului de dobanzi (comerciale sus banca centrala jos) bancile comerciale vor declara profit bomba (si nu doare le si corportatiile si cv muritori de rand)... acest spred contribuia inca o tura la bufeul de inflatie ... odata citita in date (in oglinda retrovizoare) a inflatiei bancie centrale incep sa ridice dobanzile si sa ingusteze spredul bancilor comerciale... doar ca unele banci comerciale angrenate in frenezie vor ridica dobanzile totale livrate la "consumator final" ca inca ceva procente mega peste dobanda banci centrale... acesta frenezie ...incepe sa manance din cresterea reala a economieie... incepe sa mute economia intr-o / intr-un fel de stagnare sau "mlastina".... cu multe proiecte incepute si cu toate impinse tot mai greu la deal ... multe din proiecte incep sa se blocheze atat la privat cat si la "stat".... cetatenii ingreunati de costurile propagarii "inflatiei - repricing" si a "dobanzilor" incep sa piarda puterea reala de cumparare...dar au inca de terminat/de livrat cele accesate in boomul de credit....
Guvernul poate "inlesnii" povara perceputa de "indatorati" daca mai varsa in piata banet cu tot cu "mocirla economica" perceputa... de siiiii.... declarat pe "minime somaj/maxim expansiune"... unde in varf stim ca niciodata nu ajung cu totii... majoritatea cetatenilor se opres pe un platou mai jos... caci e risc si spre / in varf...si dupa la coborare... doar cei antrenati sau cu conditie "fizica/economica/financiara". .. pot rezista caruselului complet....
Asta e o forma de explicare a "inflatiei"....
O alta forma (care pote fi combinata cu cele de mai sus cu variatii diferite) a inflatiei daca ai soc de inchideri ori livrari capacitati si explozie de cetateni ce cauta de munca/consum.... la aceeasi masa monetara si/sau chiar daca masa monetara creste sau scade la o rata suboptima celor necesare rezolvarii si sadisfacerii cerintelor din piata....
O alta forma (la fel combinate si co variatiile de mai sus) de inflatie poti sa o ai.... daca ai livrate excesiv de multe capacitat - capital fix format - ce stau goale .... in anticipare ai tinerii someri ce tre sa intre la categoria someri... ori ai familii / persoane... ce urmeaza sa impacteze cererea respectiva de capacitati livrate.... iar ca sa nu propagi deflatie gov /banca centrala este fortata sa inlesneasca accesul la bani pentru a se absorbii la o rata "optima sau nu" a capacitatilor respective.... exemplul cel mai bun de vizualizare Romania 90 cu munte de betoane goale livrate si hiperinflatia de duba varsata in piata ca sa absoarba capitalul fix format.... simultan am avut crash in numar "angajati" deveniti boom somaj si altii mutati pe nisa de capitalisti... dupa valul de hiperinflatie tot am ramas cu peste 70-90% (depinde de ce rapoarte citesti) in NPLuri bomba ... si falimentele aferente... doar ca a fost ca pondere in industrii / servicii... monopol de stat...de unde trendul descendent in numar angajati a tinut pana in 2000 din varful lui 88-89...
Din acest motiv GOV a fost fortat de context sa externalizeze "active".....
O alta forma de "inflatie" recenta in Turcia e cu Muri (livrare de bani) in luna pe VERTICALA (idem ca marca germana)...dar ce a contribuiti la reglarea cazaturii in somaj din cov 2020... si chiar a depasit numarul de participati la munca...adica somaj spre pe minime cu hiperinflatie si cu livrari si absorbtii de capactiati fixe formate.... adica ... "muncitorimea" a crescut exploziv.... consumul a crescut...capacitati fixe formate au crescut dar sunt si absorbite... capacitatile la bunuri si servicii de consum imediat ...cv in crash ...inchise... din cv bazare... multi ambulanti comercianti au iesit din piata contribuind simultan la efectul de hiperinflatie in timp ce Murile se catapulteaza...
Atunci cand anumite nise de comercianti/servicii cedeaza /renunta de a mai participa si a oferii in concurenta anuite bunuri servicii.... masa monetara chiar si "stabila"... va fugarii mai putine bunuri si comercianti... catapultand preturile...si exacerband chiar multiplicatorul financiar de creeare "bani/credit".... pentru ca cei "putini" ce raman constata ca unele nevoi reale raman active in piata ca cerere...sau chiar sa constate ca numarul de populatie/participanti a crescut ... in timp e din concurenta a "fugit"... acesti /aceste comercianti / servicii... vor beneficia de o masa monetara suplimentara...reusind chiar sa le stinga vechile creditari si stimuland-ui sa faca altee noi peste... unde odata dusi la banca comerciala cu surplusul de cash... banca comerciale este multiplicatorul final de cash... plus si cv shadow banking.... ce accelereaza edeftul devalorizarii banilor circulati....
In hiperinflatia din germania increderea "comerciantilor si a consumatorilor a cazut"...si deci intr-o piata pesimista...anumiti contrarieni au beneficiat de mutare a activelor si a cotei de piata intre generatii.... cu cateva sute de grame de aur la conversia interna cumparari 1-2 bulevarde de betoane goale....
cam asta e treaba cu inflatia... si cu economia...
Inflatia are multe feluri ... si multe variatii.... pentru ca poti declara "inflatie" si in real sa vezi ca puterea veniturilor e cu mult mai mare... in cat sa constati ca in cosul de consum final intra mai multe bunuri de consum...ceea ce inseamna real deflarea preturilor la comoditati....
Inflatia care doare e atunci cand in cos consum incepe sa intre cat mai putine bunuri de consum.... aceste cicluri sunt lungi ... si tin de ciclurile de industrii si capacitati.... cat si de saturatii gereri pe generatii si... lipsa saturatie cerere pe generatii....in raport cu nevoile reale repetate pe glob si cu nevoile de fond ce impaturesc nevoile reale mereu...dar sunt vinovate de avansul "tehnologic/de fond/de haine/ideologic/cultural/polit ic/militar/etc"...
Inflatia si Deflatia este OMUL...comportamentul /nevoile reale/fond lui pe pamant/in economie... cu cat economia este mai deszoltata sau nu...cu atat variatiile si socurile aferente...
s c c r e t
3. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 07.06.2024, 09:08)
...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 09:17)
Hai sa vedem ce se intampla in Elvetia la conferinta de pace, poate totusi se poate pune punct la nebunia asta.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 09:53)
Pentru a intelege situatia si a putea "aplana"... este nevoie de diplomati si abilitati desavarsite:
Matrice repetitive:
1) Conflict Escaladation:
Disagreement - "I do not agree with you"
Personification - "You are Guillty"
The Problem Expands - "This is really not the first time"
Dialogue is abandoned - "What cand be the benefits?"
Enemy images - "You are my enemy only"
Open Hostility - "All well that ends well"
Polarization - "Let us move away".
2 Use of Force Continuum:
Level 1 Officer Presence
Lv2 Tactical Communication
Lv3 Physical Control
Lv4 Defensive / Intermediate Weapons
Lv5 Disengagement
Lv 6 Lethal Force
3) Conflict Intensitey in Time:
Underlying Conflict -> Conflict Development -> Conflict Stalemate -> Conflict Resolution -> Reconciliation
4) Aspects of Comunications / Comunication (Very Important!!!) :
Non Verbal / Body Language - 55%
Tone - 38%
Words / Words Choice - 7%
Pe baza matricelor de mai sus poti stabili singur in ce vaza se afla conflictul si comunicarea intre partile implicate la scandal :D.
s c c r e t
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 09:55)
Matricele de mai sus se pot folosi si in cazul Chinei cu Taiwan...
Asa ca sa nu se spuna ca nu s-a stiut...sau ca "surprinsi"... "unii"....
s c c r e t
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 19:41)
Omule schimba canalele. Cand doar Kamala vine la "conferinta" si China nu vine, poate intelegi si tu ca este o facatura. Schimba sursele de stiri. Altfel, somn usor.
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 21:13)
Ti-a raspuns Scholtz. In parlamentul german a spus ca nu vor fi negocieri de pace in Elvetia la pseudo-conferinta lui peste prajit.
"There will be no peace negotiations there. We are still a long way fr om that as long as Russia believes it can achieve its goals on the battlefield
Scholz said in the Bundestag."
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 22:19)
Mai degrabă discuții de anihilare a Sovietului. :
5. Istoria trebuie citita
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 09:34)
Ati afla ca in 1941 Germania si URSS aveau tancuri si avioane comparabile, dar tacticile faceau diferenta in favoarea primei. In 2 ani, rusii si au schimbat tactics de lupta, concentrand tancurile in fata infanteriei si evitand angajarea frontala cu puternicile Tiger. Acum rusii invata din greseli iar livrarile de tehnica vor prelungi razboiul la infinit.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 10:44)
asa e, se poate prelungi la infinit, dar parca poti negocia cu nebunul? sa speram ca da, desi s-a mai incercat, si degeaba.
poate ca mai sunt si oameni cu capul pe umeri in rusia.
dictatorii sun pusi pe razboi, mai nou si china face valuri pe langa Taiwan, coreea de nord, la fel , iranul cu acele sute de bombe trimise catre israel. nu vad cum se va termina asta, pare doar inceputul , din pacate.
5.2. Nu ti se pare dubios (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 11:28)
Nu ti se pare dubios ca, dupa ce ne-am chinuit sa dezarmam Germania cu ajutorul Rusiei, acum o inarmam la loc ??
5.3. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 07.06.2024, 12:31)
...
5.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 12:32)
A 2 a oara Germania nu v-a mai greși!
Evident..posibil sa mai dureze si 100 de ani...
5.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 14:51)
cand dezadmezi sau inarmezi.... nu pe "Germania" o... ci fiecare ciclu ideologic politic militar din era respectiva.... ele nu sunt si nici nu raman fixe... asta e "frumusetea sau uratenia" omului pe pamant....
in vremea lu Hitlar nu "germania" a fost "militarizata"... ci Hitler s-a mitilarizat... la inceput spaland pe creier idologic populatia... inainte de acest pas s-a asigurat ca anihileaza tot ce era vechi...si concurenta ideologica precedenta....
Ca sa Domin o Natie tre sa o domini Ideologic!
Ca sa o domini idologic tre sa controlez toate canalele de "informare/educare"...
Doar ca aceasta "utopie"... nu ma rezolva nicidata nevoiele reale / de fond ale cetatenilor... chiar daca anihilezi toata generatia si faci sistemul de la zero cu noii "prunci/tineri"....
Odata ce astesti tineri vor creste...instinctiv...creierul uman este setat sa observe neregulile si sa se alieze in credinte ori ideologii ..... in contracararea celor "rele observate sau percepute"... chiar si in bunastarea erei ideologice din care face parte....
Frumuesetea libertatii ideologice si de exprimare... e ca nu permite acumulare de densiuni mari in societate...aceste tensiuni explodeaza periodic...ceea ce este destul de "natural" pentru sistem...
Sunt necesare revolutii si proteste periodice... altfel...cu cat manipulezi si controlez o vasta populatie...sistemul economic respectiv va incepe sa aiba perceptia de stagnare...chiar si atunci cand majoritatea nevoilor umane sunt rezolvate...(piramida lui maslow) ... asta e firea umana....
Unde mai pui ca sistemele "totalitare" anihileaza ca pondere mare "liberul arbitru" ce este responsabil pentru marile evolutii umane / tehnologice/etc......
Cu cat economiile vor atinge nivelurile din Piramida lui Maslow cu atat prezentului sistem ce va face parte ... ii va fi mai greu sa se mai mentina....
Fiecare sistem economic /ideologic... va atinge la ceva generatii .... cele de jos si cele de sus (poate nu mereu si varful ca intensitate) din piramida.
Tot pe baza acestei priramide putem privii in viitor...chiar daca pot exista variatii multiple.... directia in care poate merge economia / cetatenii respectiva/respectivi.
Isto ria ne invata ca mai toate imperiile ce au existat... au plecat de la baza piramidei ca pondere sociala si au urcat pe cat au putut de mult spre varf... ca sa se dastrame iar...
s c c r e t
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 10:51)
Un articol bine documentat care prezinta o realitate din pacate nefavorabila pt Ucraina.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 13:00)
Învățați și voi să distingeți o manipulare ca la carte. :
Concluzia autorului analizei este clară, un nene a scornit niște baliverne pe care le-a preluat GM. : Ucraina mătură cu rușnaici, independent de producția de obuze declarată de către mujici.
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 19:42)
Ucraina a pierdut razboiul. Citeste si tu WSJ si WaPo.
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 22:08)
hahaha, iar scrii după dușuri cu pufoaică.
7. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 07.06.2024, 16:05)
Mișcarea surpriză ar fi ca Nato să ordone Poloniei sau Romaniei să atace Rusia,ar fi super fain.
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 17:05)
De ce ar fi fain sa intre România în război,
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 18:13)
Pentru că e un bot al propagandei sovietice.
7.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 19:51)
Iar tu un bot al propagandei naziste natoiste.
7.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 22:09)
Vezi-ți de nazistul Putler că ar trebui să-ți ajungă, sărăcie! :
8. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 07.06.2024, 16:09)
Ar fi interesant și un război mondial,să avem știri de la CNN,FOX,BBC....de ce se îbtărzie atăt de mult propagarea războiului?
Trupe sunt,arme sunt,va fi și int.arfificială
Sper.mințil e lumii să declanșeze războiul la scară mondială,asta cu Ukraina e deja plictisitor
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 18:14)
Un război mondial presupune existența a minim două forțe cu puteri comparabile. China e legată de organ fără piețe de desfacere, iar Rușnacia ta n-are organ.
9. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 07.06.2024, 17:43)
Trebuie extins războiul la nivel global.Asta aduce cu sine avantaje și chiar bursiere:cresc acțiunile producătorilor de armament,celor de proteze(brațe/picioare).
Ră zboiul e funny.Va fi fain să vedem la știri cine e mai tare.
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 18:15)
Mai fain ar fi ca prostia să doară. Nimeni n-ar mai face propagandă sovietică.
9.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2024, 20:09)
si daca dai bombite la capacitatile ce produc armament...firme listate pe bursa... sa vezi cu se prabusesc actiunile... sau daca lovesti in nucleul central financiar..unde sunt stocate cat mai multe tranzactii si colaterale financiare... sa vezi distractione....
razboiul e bun pana nu mai e bun ci nebun....
s c c r e t