OCDE: Expansiunea economiei mondiale va încetini anul viitor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 mai 2006

Pentru anul în curs, estimările OCDE au fost modificate în creştere

Expansiunea economiei mondiale va încetini în 2007, din cauza creşterii dobînzilor băncilor centrale şi a ascensiunii preţului petrolului, estimează Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). În schimb, specialiştii OCDE şi-au modificat în creştere previziunile pentru expansiunea economică din acest an, dar şi cele referitoare la inflaţie.

Potrivit OCDE, creşterea economică a ţărilor membre ale organizaţiei (printre care America de Nord, Japonia, majoritatea statelor europene) va fi de numai 2,9% în 2007, faţă de 3,1% în 2006. Inflaţia va fi de 2% în ţările OECD, anul viitor, sub cea de 2,2% prognozată pentru 2006. La finele anului trecut, OCDE estima că economia ţărilor mai sus amintite va creşte cu 2,9% în 2006, iar inflaţia va fi de numai 1,9%.

OCDE anticipează că economia SUA, cea mai mare din lume, va creşte cu 3,1% în 2007, comparativ cu 3,6% în 2006. Anterior, OCDE estima o expansiune de 3,5% pentru anul 2006, respectiv de 3,3% pentru anul următor.

Conducerea OCDE arată că banca centrală a SUA (Rezerva Federală - Fed) ar trebui să continue să-şi majoreze dobînda de referinţă, însă Banca Centrală Europeană ar trebui să aştepte confirmarea unei "redresări reale" a regiunii, înainte să recurgă la aceas-tă măsură. În privinţa Japoniei, OCDE recomandă amînarea creşterii dobînzilor pînă cînd va dispărea riscul deflaţiei.

Pentru zona euro, OCDE aşteaptă o creştere de 2,1% în 2007, respectiv de 2,2% în 2006. Economia Japoniei va creşte, conform celor de la OCDE, cu 2,2% anul viitor şi cu 2,8% în 2006.

Volatilitatea pieţelor - normală în opinia celor de la OCDE

Economistul-şef al OCDE, Jean-Philippe Cotis, a afirmat că nu este îngrijorat din cauza volatilităţii recente a pieţelor financiare, întrucît, în opinia sa, aceasta nu reprezintă altceva decît întoarcerea la normalitate, după cîţiva ani de calm. Precizăm că, în ultimele zile, pieţele acţiunilor au scăzut continuu, la nivel mondial, pe fondul temerilor legate de creşterea inflaţiei şi a dobînzilor bancare. "Am avut ani întregi de calm relativ pe pieţele financiare, iar faptul că acum se mişcă ceva nu înseamnă că asistăm la o catastrofă", a concluzionat Cotis.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb