OCDE: Recesiunea din zona euro - cea mai mare ameninţare pentru economia mondială

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 noiembrie 2012

OCDE: "Băncile centrale ar trebui să fie pregătite să adopte noi măsuri pe termen scurt, dacă situaţia se deteriorează".

OCDE: "Băncile centrale ar trebui să fie pregătite să adopte noi măsuri pe termen scurt, dacă situaţia se deteriorează".

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi-a revizuit ieri, în sens negativ, estimările privind creşterea PIB-ului mondial în 2012 şi 2013, avertizând că recesiunea din zona euro este cea mai mare ameninţare la adresa economiei globale.

Având în vedere aceste prognoze economice sumbre, OCDE le-a cerut băncilor centrale să pregătească măsuri excepţionale adiţionale de relaxare cantitativă, în situaţia în care responsabilii politici nu vor reuşi să stabilească un plan credibil pentru soluţionarea crizei datoriilor.

În raportul său semestrial intitulat "Perspectivele Economiei Mondiale", OCDE estimează că economia globală va înregistra o creştere de 2,9% în acest an, urmată de un avans de 3,4% în 2013. Noile estimări reprezintă o revizuire semnificativă în sens negativ faţă de previziunile lansate în luna mai: o creştere de 3,4% în 2012, respectiv de 4,2% în 2013.

OCDE atrage atenţia că zona euro se va confrunta cu doi ani de scădere economică: -0,4% în 2012 şi -0,1% în 2013. Anterior, organizaţia preconiza o scădere de 0,1% pentru 2012, urmată de un avans de 0,9% anul următor.

OCDE şi-a revizuit în scădere estimările de creştere pentru economiile globale majore. În cazul, SUA, OCDE preconizează o creştere de 2,2% în acest an şi un avans de 2% în 2013. Estimările precedente arătau o expansiune de 2,4% anul acesta, urmată de o creştere de 2,6% în 2013.

Organizaţia avertizează că SUA riscă să intre în recesiune dacă parlamentarii americani nu vor reuşi să ajungă la o înţelegere în privinţa evitării aşa-numitului "vârf fiscal", aşteptat în 2013. "Vârful fiscal din SUA este o sursă importantă de îngrijorare, însă cel mai mare risc rămâne zona euro", a declarat Pier Carlo Padoan, economist şef al OCDE, adăugând că în situaţia actuală ar fi prematur pentru băncile centrale să retragă măsurile monetare excepţionale.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb