ODETA NESTOR, PREŞEDINTELE AOJND: "Autorităţile nici nu înţeleg, în acest moment, ce înseamnă gambling responsabil"

M.G.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 2 noiembrie 2021

Odeta Nestor, Preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă (AOJND)

Odeta Nestor, Preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă (AOJND)

"Probabil că vor veni de la Bruxelles reglementări pe acest subiect", spune preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă (AOJND)

În România există o problemă cu retail-ul când vine vorba de jocurile de noroc, iar autorităţile publice, în special cei din conducerea reglementatorului acestei pieţe, nici nu înţeleg ce înseamnă acest concept de gambling responsabil, a declarat, ieri, Odeta Nestor, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă (AOJND), în cadrul unui eveniment organizat în colaborare cu European Gambling and Betting Association (EGBA).

Odeta Nestor a declarat: "În România avem o problemă cu retail-ul. Autorităţile, reglementatorul, nu este foarte implicat în acest moment (pe acest subiect). Dacă mă întrebaţi pe mine nici nu înţeleg ce înseamnă acest gambling responsabil. Poate în viitor vom avea alţi oameni care vor înţelege piaţa şi care doresc să facă lucruri reale, să facă ceva, sau desigur vor veni nişte reglementări şi probabil că vor veni cât de curând de la Bruxelles unele unelte şi va exista un enforcement din partea Comisiei Europene să se introducă reglementări în legislaţie şi să se poată lua decizii împotriva operatorilor care nu respectă aceste reguli. Unibet este un exemplu foarte bun pe acest subiect al gamblingului responsabil şi desigur că ceilalţi operatori din România şi Europa pot lua Unibet ca un exemplu pentru această protecţie oferită jucătorilor. În acelaşi timp, operatorii online au foarte multe unelte pe partea tehnică pentru a urmări toate aceste aspecte care ţin de gamblingul responsabil. Retail-ul are foarte multe probleme şi nu se poate controla niciun client şi niciun fel de comportament sau probleme sociale".

Lucian Prisecaru, directorul general al Kindred Group Romania, firma ce deţine brandul Unibet, a prezentat un sistem de detectare a unor "steaguri roşii" care să atenţioneze operatorii de jocuri de noroc atunci când un client prezintă un comportament nociv.

"Mergem pe un drum în care dorim să ajungem la zero venituri din gambling nociv. Este o ţintă foarte ambiţioasă care necesită multă dedicare din partea noastră, din partea tuturor celorlalţi operatori, chit că sunt online sau nu, cât şi din partea ONG-urilor şi autorităţilor", a spus Prisecaru.

Câteva dintre aceste "steaguri roşii" în cazul jucătorilor cu probleme se referă la analizarea comportamentului, respectiv dacă un jucător exagerează cu riscurile, dacă încearcă să recupereze pierderile sau cât de des îşi retrage câştigurile.

Potrivit CEO-ului Kindred Group Romania, doar 3% din veniturile companiei provin din categoria "jucătorilor cu risc ridicat".

Membrii asociaţiilor europene prezenţi la eveniment au afirmat că sistemul prezentat de Prisecaru ar putea fi o referinţă pentru ceilalţi operatori din Europa.

"Cred că deficitul de cunoaştere este mai mult la reglementatori decât la operatori. Detaliile clare a ceea ce este posibil şi ce se poate face cu datele (stau la operator), deci din punct de vedere practic ar fi foarte dificil să implementăm reglementări la nivelul întregii Europe care să fie în linie cu cele mai recente posibilităţi tehnologice. În acelaşi timp o reglementare proprie completă din partea operatorilor nu cred că va funcţiona şi este nevoie zic eu de un cadru şi apoi de stabilirea unor standarde pe care să lucreze împreună operatorii, industria cu reglementatorii pe unele aspecte ale unui gambling mai sigur", a declarat Maarten Haijer, secretarul general al EGBA.

Acesta a adăugat: "Dar există mult scepticism din partea audienţei, dacă te uiţi la Twitter sau LinkedIn, sunt reacţii critice că demersurile nu sunt sincere şi se vede că există multă neîncredere în acest sector. Cred că, în ciuda acestor lucruri, trebuie să avem transparenţă, să fim ambiţioşi şi responsabili cu privire la ceea ce facem".

Gamblingul responsabil poate reprezenta un element de îmbunătăţire a competivităţii în industria jocurilor de noroc, potrivit lui Marteen.

"Un gambling mai sigur este o strategie pe termen lung şi ne îndreptăm către această direcţie pentru că se vede că este necesară. Nu ştiu dacă s-ar fi întâmplat aşa ceva în urmă cu cinci ani, dar dacă dorim să evităm plafoane pe cheltuieli care nu iau în calcul considerente individuale care sunt foarte nocive pentru business atunci trebuie să oferim ca industrie o alternativă la aceste măsuri (propuse de guverne). Deci trebuie să ne concentrăm ca sector şi să preluăm manşa pentru că dacă nu o facem limitele le vor stabili alţii şi nu ne va plăcea, asta este cu siguranţă", a spus secretarul general al European Gambling and Betting Association.

Totodată, Joe Chuschieri, fost membru al Parlamentului European şi fost preşedinte al Asociaţiei Malteze a Jocurilor de Noroc, a afirmat că trendul arată în mod clar că standardele de gambling responsabil vor fi un factor de competivitate pe viitor.

"Dacă vrei să ai gambling responsabil este nevoie să fie dedicate mai multe resurse inspecţiilor şi a unor review-uri de respectare a regulilor care să fie făcute la nivelul întregii industrii", a spus Cuschieri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Gambling responsabil nu exista.

    pai e normal, fata :))...

    autoritatile fac doar gambling iresponsabil :)))) uita-te la vietile noastre din ultimii 31 de ani  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb