ODETA NESTOR, ŞEFA AOJND, DESPRE SUPRATAXAREA JOCURILOR DE NOROC: "Jucătorii vor migra spre zona ilegală"

S.B.
Miscellanea / 29 iunie 2022

"Jucătorii vor migra spre zona ilegală"

Jucătorii vor migra către zona ilegală a jocurilor de noroc iar taxele către stat plătite de operatorii din domeniu vor scădea cu aproximativ 50%, este de părere şefa AOJND, Odeta Nestor, potrivit playresponsibly.ro.

Conform sursei citate, Odeta Nestor afirmă că adoptarea acestei măsuri va avea efectul opus celui scontat de Guvern, astfel că numărul jucătorilor pe site-urile licenţiate în România se va reduce.

"Discutăm despre o majorare a taxelor pe retragerile jucătorilor de la 1%, 16%, 25% (impozit progresiv) cât este în prezent, la 40% fără alt prag. Adoptarea acestei măsuri va avea efectul opus celui scontat de Guvern, astfel că numărul jucătorilor pe site-urile licenţiate în România se va reduce. Toţi aceşti jucători care nu vor mai accesa site-urile legale, licenţiate în România vor migra spre o zonă ilegală, cea a site-urilor nelicenţiate. Pe termen scurt şi mediu vor exista pierderi pentru toate părţile, inclusiv pentru Guvern, ale cărui venituri, în loc să crească, se vor reduce. Pentru jucatori, protecţia va fi nulă în condiţiile în care vor juca pe site-uri nelicenţiate sau în locaţii care nu vor aplica această modificare" declară aceasta.

Cu privire la algoritmii de calcul privind impozitarea jocurilor de noroc, Odeta Nestor susţine că organizaţia pe care o reprezintă nu a primit până acum un document oficial clar în care să fie prezentate planurile guvernanţilor pentru acest domeniu.

"AOJND, asociaţia pe care o reprezint în calitate de preşedinte, nu a primit până în acest moment nici un document oficial care să prezinte măsurile planificate pentru zona de gambling, o eventulă formulă de calcul sau o analiză de piaţă pe care să se întemeieze această măsură. Asadar, nu putem spune. Termenii legali folosiţi trebuie să fie foarte clari şi baza de impozitare să poată fi identificată.În jocuri de noroc avem mai mulţi termeni folosiţi atât în Codul Fiscal cât şi în Legea specifică jocurilor de noroc" afirmă Nestor.

"Dacă se va aplica supraimpozitarea, se va ajunge la o reducere a numărului de jucători de pe site-urile licenţiate în România şi migrarea lor către site-uri ilegale. Acest lucru va însemna o pierdere pentru toate părţile, inclusiv pentru Guvern. De asemenea, va scădea interesul din partea operatorilor de a se mai licenţia în România, ceea ce, din nou, ar aduce pierderi inclusiv pentru Guvern. Marii operatori nu vor desfăşura actvitatea decât în jurisdicţii reglementate deoarece în ultimii ani ţările care urmăresc reglementarea şi desfăşurarea într-un cadru legal corect cer inclusiv la licenţiere un document care atestă bonitatea de la celelalte autorităţi unde mai sunt licenţiaţi. Ca o particularitate mai puţin cunoscută publicului larg, aş vrea să vă spun că domeniul jocurilor de noroc online în România nu este unul al câştigurilor ci al divertismentului. Acest lucru este dovedit de faptul că peste 80% din cei care retrag bani în urma participării la jocuri de noroc, retrag sume de până la maxim 1.000 de lei, majoritatea fiind însă mult mai mici, de ordinul a câtorva sute de lei. Aşadar, în zona online, discutăm în cea mai mare parte a cazurilor despre oameni care nu joacă pentru a se îmbogăţi ci pentru că sunt în căutarea unei experienţe plăcute, antrenante. Aceştia au nevoie de un cadru sigur, legal şi echitabil taxat. În condiţiile aplicării unei taxe de 40% pe retrageri, cu siguranţă climatul nu le-ar mai fi propice.

Teoria economică arată că o creştere a cotei de impozitare dincolo de un anumit nivel considerat optim nu mai are ca efect o creştere a colectării veniturilor, deoarece baza de impozitare se prăbuşeşte. Practic, dincolo de această rată optimă, veniturile fiscale tind să scadă pe fondul a trei fenomene: evaziune fiscală, evitare, scădere. În sistemul existent acum, România este un exemplu de buna reglementare a domeniului jocurilor de noroc, fapt care a adus venituri semnificative la buget, datorită taxelor plătite atât de jucători cât şi de operatori. Supra-impozitarea ar transforma România într-o ţară neatractivă atât pentru jucători cât şi pentru operatori. Ca efect, după estimările AOJND, discutăm despre o scădere cu aproximativ 50% a taxelor plătite de operatori prin reducerea activităţii, în cazul aplicăriii măsurii. În plus, o astfel de taxă ar obliga operatorii la reducerea drastică a investiţiilor în unităţi de dezvoltare de software locale, în publicitate, dar mai ales în ceeea ce priveşte sponsorizarea sportului românesc şi nu în ultimul rând analiza retragerii din România ceea ce ar lăsa loc site-urilor ilegale.

AOJND are expertiza şi disponibilitatea de a fi un partener al Guvernului pentru adoptarea celor mai bune soluţii în interesul tuturor părţilor. Prima condiţie este însă existenţa unui dialog real, susţinut şi onest. La momentul actual, nu simţim că acest lucru se întâmplă. Domeniul jocurilor de noroc este unul foarte complex, cu nenumărate zone care necesită o bună pregătire, expertiză şi experienţă. Iar specialiştii sunt destul de puţini. De aceea, poate mai mult decât în alte domenii, atunci când vorbim de reglementarea gamblingului este nevoie de cooperare între autorităţi şi industrie. În caz contrar lucrurile nu pot funcţiona corect" declară Odeta Nestor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La piata, alba-neagra!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb