OECD: creşterea economică globală, în dezechilibru

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 mai 2004

Creşterea economică mondială va aduce, în următorii doi ani, o redresare puternică şi sustenabilă, sînt de părere specialiştii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Aceştia şi-au revizuit, în raportul semestrial publicat ieri, estimările privind creşterea economică la nivel mondial, preconizînd că SUA va înregistra o expansiune de 4,7% în 2004 şi de 3,7% în 2005. Anterior, OECD anticipa o creştere de 4,1% pentru cea mai mare economie a lumii. În privinţa zonei euro, OECD aşteaptă o creştere de numai 1,6% în 2004 şi de 2,4% în 2005. În cazul zonei euro, OECD şi-a modificat în sens negativ previziunile, estimarea anterioară fiind de 1,8%.

Experţii OECD trag un semnal de alarmă, avertizînd că expansiunea economică globală nu este una echilibrată. În vreme ce China şi SUA sînt liderii mondiali ai creşterii, iar economiile lor sînt aproape "supraîncălzite", regiunea euro se mişcă anevoios.

Astfel, OECD subliniază că băncile din China şi SUA trebuie să-şi majoreze dobînzile, ca să domolească situaţia. Economistul şef al OECD, Jean-Philippe Cotis, consideră că luna iunie reprezintă un termen rezonabil pentru majorarea dobînzii Fed, aflată la nivelul minim al ultimilor 40 de ani (1%).

OECD nu a trecut cu vederea nici preţurile mari la petrol, nici deficitul comercial ridicat al SUA - riscuri ce ameninţă redresarea economică. Totodată, specialiştii OECD arată că toate preţurile materiilor prime sînt mari din cauza cererii crescute care vine, în primul rînd, din partea Chinei.

În ceea ce priveşte continentul european, OECD aşteaptă ca redresarea comerţului global să atragă creşterea exporturilor europene, fapt care va aduce beneficii economiei regiunii. În Europa, cererea internă, respectiv cheltuielile de consum, sînt la un nivel redus. OECD notează că autorităţile din zonă trebuie să acopere deficitele bugetare şi să nu amîne reforma pieţei muncii şi a sistemelor de pensii. În privinţa politicii Băncii Centrale Europene, OECD apreciază că aceasta ar trebui să-şi diminueze cît mai curînd dobînda de referinţă (cu 0,50%, la 1,50%) şi să recurgă la o majorare abia la jumătatea anului 2005.

Pentru ţările OECD, organizaţia anticipează o expansiune de 3,4% în 2004 şi de 3,3% în 2005. Ambele estimări sînt în creştere.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb