OECD: Programul de austeritate al guvernului ungar începe să dea roade

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 mai 2007

Măsurile de austeritate introduse de guvernul ungar încep să dea roade, însă există pericolul ca alegerile legislative din 2010 să majoreze presiunile pentru creşterea cheltuielilor publice, a anunţat ieri Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) într-un raport anual dedicat economiei ungare.

OECD a apreciat că Ungaria este în măsură să-şi reducă deficitul bugetar la nivelurile prognozate pentru 2007 şi 2008, însă a apreciat că este nevoie de continuarea reformelor pentru atingerea ţintelor de deficit prognozate pentru 2009 şi 2010. Printre măsurile de austeritate introduse de guvernul socialist al premierului Gyurcsany, OECD a lăudat în special reducerea subvenţiilor pentru gazele naturale şi medicamente, dar s-a arătat preocupată de concesiile făcute sindicatelor faţă de salariile funcţionarilor publici, precum şi de creşterea tradiţională a cheltuielilor publice în perioadele electorale, în perspectiva alegerilor legislative programate pentru 2010.

Reales în funcţie în luna aprilie 2006, Ferenc Gyurcsany a prezentat la începutul lunii iunie 2006 un plan de austeritate menit să conducă la economii de 350 miliarde forinţi (1,2 miliarde euro) în 2006 şi la economii de 1.000 miliarde forinţi în 2007, în ideea menţinerii Ungariei pe drumul care să-i permită să adere la zona euro în anul 2010, aşa cum şi-au propus autorităţile de la Budapesta, informează Rompres.

Reformele dureroase prevăzute de guvernul Gyurcsany se refereau la lupta împotriva economiei subterane, creşterea cu 2% a cotizaţiilor sociale, majorarea nivelului minim al TVA (la alimente şi serviciile de bază) de la 15 la 20%, şi creşteri ale preţurilor la gaze naturale (plus 30%) şi la electricitate (plus 8%).

În 2006, Ungaria a înregistrat un deficit bugetar de 9,2% din Produsul Intern Brut (PIB), cel mai mare din rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene. Ungaria a aderat la Uniunea Europeană în luna mai 2004, însă dacă vrea să treacă la euro în 2010, trebuie ca în 2008 să ajungă la un deficit public mai mic de trei la sută din PIB.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb