Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat vineri că luna aceasta îi va prezenta preşedintelui american Joe Biden un "plan de victorie" împotriva Rusiei şi a susţinut că ofensiva ucraineană lansată pe 6 august în provincia rusă de graniţă Kursk a avut efectul scontat întrucât a încetinit înaintarea armatei ruse pe frontul din estul Ucrainei, scrie AFP.
"Sincer, a dat rezultatele aşteptate. În regiunea Harkov (nord-est), inamicul a fost oprit, iar înaintarea lui în regiunea Doneţk (est) a fost încetinită, chiar dacă acolo este foarte dificil', a afirmat la Kiev, în timpul unei conferinţe, preşedintele Zelenski, potrivit căruia armata rusă a fost nevoită să desfăşoare circa 40.000 de soldaţi în regiunea Kursk, unde trupele ruse au lansat săptămâna aceasta o contraofensivă, despre care preşedintele ucrainean a spus acum că până în prezent nu a condus la "niciun succes major" al Rusiei.
Armata rusă a susţinut că a recăpătat controlul asupra a circa zece localităţi în provincia Kursk într-o contraofensivă lansată săptămâna aceasta şi care continuă în partea de vest a teritoriului unde trupele ucrainene au pătruns pe 6 august într-o incursiune care a luat prin surprindere armata rusă. Aceasta din urmă avea în acea zonă un dispozitiv slab format mai ales din tineri recruţi, sute dintre aceştia fiind atunci luaţi uşor prizonieri de trupele ucrainene.
Potrivit bloggerilor militari ruşi, trupele ruse ar fi recuperat circa 150 de km pătraţi din cei aproximativ 1000 de km pătraţi de teritoriu pierdut în Kursk, dar există "zone gri" unde nu este clar care tabără deţine controlul. Ministerul rus al Apărării a susţinut în raportul său de vineri că ar fi recuperat şi oraşul Snagost, informaţie neconfirmată de surse independente, potrivit AFP.
O recucerire a oraşului Snagost, transformat rapid de armata ucraineană într-un avanpost fortificat, ar permite armatei ruse să deblocheze o mare unitate care este încolţită în districtul vecin Gluşkovo, între graniţa ucraineană şi râul Seim. Armata ucraineană a distrus în atacuri cu rachete în ultimele săptămâni mai multe poduri peste acest râu, obligând armata rusă să instaleze pontoane pentru a trece râul.
În pofida ofensivei din Kursk, prin care Kievul a sperat că va forţa Moscova să-şi mute trupe de pe frontul din estul Ucrainei pentru a putea astfel să oprească înaintarea armatei ruse acolo, aceasta a continuat să câştige teren pe acel front. Comentatorii militari remarcă faptul că, deşi comandamentul rus a retras unele unităţi din Ucraina pentru a consolida apărarea provinciei Kursk, nu a slăbit principalele axe de atac de pe frontul ucrainean.
Armata rusă se află acum la doar câţiva kilometri de oraşul Pokrovsk, un nod strategic feroviar şi rutier pentru armata ucraineană. Zelenski a admis în declaraţia sa de vineri că situaţia la Pokrovsk rămâne dificilă, vorbind însă despre o stabilizare a frontului în acel sector în ultima săptămână.
Pe de altă parte, el a confirmat că luna aceasta va avea o întâlnire cu omologul său american Joe Biden pentru a-i prezenta "un plan de victorie" a Ucrainei împotriva Rusiei. "Luna aceasta este prevăzută întâlnirea noastră cu preşedintele Biden. Îi voi prezenta un plan pentru victorie. Un set de soluţii interconectate care vor oferi Ucrainei suficientă putere, suficiente lucruri pentru a aduce acest război pe calea păcii', a spus Zelenski, a mai consemnat AFP.
Astfel, el le-a cerut din nou aliaţilor săi, în special SUA, să ridice restricţiile asupra folosirii de către Ucraina a rachetelor occidentale cu rază lungă de acţiune pentru lovituri asupra unor ţinte în interiorul Rusiei. "Oricine vede pe hartă de unde Rusia îşi lansează atacurile, unde îşi antrenează trupele, îşi menţine rezervele şi îşi amplasează infrastructura militară înţelege clar de ce Ucraina are nevoie de capabilităţi cu rază lungă de acţiune", a explicat el, înaintea unei întrevederi a preşedintelui Biden cu premierul britanic Keir Starmer la care aceştia ar putea decide dacă dau curs solicitării Kievului.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că o decizie favorabilă solicitării Kievului ar însemna implicarea directă a ţărilor NATO în conflictul din Ucraina. El a sesizat faptul că în această chestiune nu este vorba despre autorizarea Ucraina să folosească rachete occidentale cu rază lungă de acţiune, precum ATCAMS sau Storm Shadow, întrucât armata ucraineană nu are capacitatea tehnică de a folosi singură aceste rachete ce pot fi lansate asupra teritoriului rus numai pe baza datelor transmise de sateliţii americani sau europeni şi pot fi programate în lansarea către ţintă numai cu ajutorul militarilor din ţările care furnizează aceste sisteme.
Aşadar, a concluzionat Putin, "nu este vorba despre a permite sau nu regimului ucrainean să lovească Rusia cu aceste arme, ci despre a decide dacă statele NATO sunt sau nu direct implicate în conflictul militar", iar o asemenea decizie de implicare ar schimba "însăşi natura conflictului", caz în care "vom lua deciziile corespunzătoare plecând de la ameninţările pe care ni le creează", conform AFP.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.09.2024, 20:12)
Loveste si pleca este un semnal pozitiv .Imensitatea teritorilor sovietelor nu poate fi pazita .Ucraina doar trebuie sa identifice locurile si zonele vulnerabile si cu ajutorul trupelor mobile sa loveasca si apoi sa fuga cind rusii intra in ofensiva .Un razboi de gherila transferat pe teritoriul rusilor este de preferat .Pe de alta parte rachetele cu raza lunga distrug infrastructura rusilor carora le va fi greu sa aprovizioneze frontul .Abia dupa ce ucrinienii reusesc sa farimiteze si sa imprastie trupele sovieticilor pot trece la ofensiva acolo unde exista identificate slabiciuni .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.09.2024, 20:51)
Acest comentariu lipsit de orice logica omite care ar fi urmarile atacarii tot mai adanci a Rusiei, bravo Actorasul-2, nici pe tine nu te intereseaza distrugerea Europei
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.09.2024, 21:15)
Și cam care crezi tu ca ar fi urmările, mai mujic voinic?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.09.2024, 23:18)
O strategie excepțională, puțin probabil ca altcineva să se fi gândit la așa ceva, interesant,sincer, personal cred că l-ai citit pe Sun Tzu, sau ești fan Rambo!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 04:13)
Nu se va intampla nimic.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 08:59)
Teroriștii NATO și cu naziștii ucraineni au luat-o în buba tare...
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 09:10)
Au luat Kursk și l-au depodificat. Rușnacii tăi pot cuceri doar prin arături de toamnä. Așteptăm să-l radă, oricum e al lor. Altă bubă?
1.7. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 14.09.2024, 09:56)
...
2. zelenski e penibil
(mesaj trimis de Pintea Haiducul în data de 13.09.2024, 21:25)
Incursiunea din Kursk e un fel de batalia din Ardeni, atentie, cea din dec 44 nu cea din mai 40. Ucrainienii si-au irosit resurse militare valoroase ca sa ocupe o farama din teritoriul rusesc fara mare importanta si pe care nu o pot pastra mult.
Sperau ca rusii sunt asa prosti incat sa retraga unitati mari din Donetk si sa le duca in Kursk ca sa isi opreasca ofensiva, vise ridicole. Era mai logic ca trupele irosite in Kursk sa apere Pokrovsk dar cand nu e cap e vai de picioare...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.09.2024, 22:28)
Da, vedem asta de “trei…ani” si 600k mujici “lipsa la apel”:-)
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 01:02)
Nici Pristanda nu te intrece, mai mujicule. Numara tu inzecit pierderile ruse. Si imparte la 100 pe cele banderiste. Ca asa-i in Caragiale.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 04:19)
Da, stim.
Adevarul il aflam de la rusi.
Nava Moscova si-a pastra tflotabilitatea.
Razboiul mondial a inceput in 1941.
De fapt, cam orice spuneti este o minciuna
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 10:01)
Esti un tradator,pentru noi romanii ucrainienii sunt mai rai decat rusii idiotule,habar nu ai ce planuri au nationalistii ucrainieni.Apropo stii ce crede un ucrainean mediu despre tine?Ca esti un tigan jegos care practic ocupi un loc in civilizata Europa ,bineinteles locul lui.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 10:15)
N-am auzit asa ceva pe retelele de socializare de la ucrainieni, dar am auzit de la rusi. limitrofii asa ne spun noua romanilor.
gunoaiele nu inteleg ca acum ei sunt limuitrofii la UE(mai ales dupa ce intra si Ucraina)
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 10:16)
Iar se da honvedul “roman”:-)…Romanii nu pot uita ca mujicii au rupt din Romania, Basarabia si Nordul Bucovinei, mujicii ne-au furat tezaurul, mujicii ne-au obligat 20 de ani sa le platim “datorii de razboi”…deci mujicii nu ucrainienii. Nu am auzit un ucrainian sa ne ameninte tot la doua zile cu “atacuri nucleare”:-)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 07:17)
Curaj gaina ca te tai....Zele, ai pierdut, tati. Orice faci e inutil.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 08:57)
“In trei zile” mujicii sunt la Kiev…”totul decurge conform planului”:-)
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 09:12)
Până pe 25 februarie 2022.
Mujicii cuceritori!
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 10:16)
de-aia da putler interviuri dintr-o strada dosnica, si se tot uita peste umar speriat.
3.4. Mda (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 14.09.2024, 10:57)
Hai să mă amuz puțin. Cum e luna de miere cu consoarta gonflabilă, Putlerica? Sunteți făcuți unul pentru celălalt. Un cuplu sudat bine :)) Nu exagera totuși că ai lăsat-o fără aer. Pe o stradă dosnică de lângă Obregia e o vulcanizare. Roagă-i să o mai umfle puțin că a rămas doar pielea de ea. Și să-i pună niște petice în zonele sensibile. Iubaretule care ești Putlerica:))
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 14.09.2024, 14:04)
Iar am uitat pastilele. Putler ne oferă eliberarea nucleară și mă topesc de nerăbdare singur în salon. Gonflabila e o treime din idealul meu feminin, șoșo.
3.6. Mda (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 14.09.2024, 14:34)
Nu te mai da Oarecare, Putlerica. Hai să-ți fac un bine. Ai grijă că Putler a declarat Obregia punct strategic militar NATO și în special rezerva în care ai inceput de o săptămână viața în comun cu Gonfly. Pregătește-te. Înarmează-te până în dinți cu seringi. Dacă ajung mujicii la tine, apără-i onoarea de gonflabilă fidelă. Ai fost primul ei bărbat. Să sperăm că și ultimul.
Mujicii abia așteaptă să o reprofileze. Să o facă poștărita:)) Și uit-o pe Soso și relația toxică cu ea.
3.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.6)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 14.09.2024, 15:46)
Eu nu-l ascult pe Putler, aștept doar să apese butonul roșu.
Șoșo e singura care mă poate proteja de radiații.
3.8. Mda (răspuns la opinia nr. 3.7)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 14.09.2024, 16:37)
Pune-o pe Gonfly să facă pluta în baie. Așa o să vezi unde-i sunt găurile de la sârma ghimpată cu care ai înconjurat patul conjugal.
Exagerezi cu măsurile împotriva invaziei mujicesti. Si uite așa a devenit Gonfly pagubă colaterala Ai ciuruit-o, Putlerica care ești :)