Introducerea la bursă a companiei petroliere saudite Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, ar putea să se deruleze atât pe pieţele locale cât şi pe cele internaţionale dar nu va include şi rezervele de ţiţei ale Arabiei Saudite, a declarat duminică preşedintele Aramco, Khalid al Falih pentru postul de televiziune al-Arabiya, preluat de Reuters.
La începutul acestei luni, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a declarat că Guvernul Arabiei Saudite analizează posibilitatea demarării unei operaţiuni de cotare publică iniţială la gigantului petrolier Aramco, în cadrul unei strategii de privatizare destinate strângerii de fonduri în contextul unor preţuri reduse la petrol.
"Ceea ce va fi oferit este valoarea economică a Aramco şi nu rezervele sale. Rezervele nu vor fi vândute pentru că aparţin statului. În consecinţă vom oferi capacitatea companiei de a produce din aceste rezerve", a declarat Al-Falih într-un interviu acordat duminică la Davos, Elveţia, unde zilele trecute a avut loc Forumul Economic Mondial, relatează Agerpres.
Aramco (prescurtare de la Arabian American Oil Company) este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Dacă se va organiza un IPO, analiştii estimează că Aramco ar putea deveni cea mai mare companie listată din lume cu o valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, având în vedere mărimea Aramco şi importanţa sa pentru politica petrolieră a Arabiei Saudite, analiştii sunt de părere că vânzarea de acţiuni la Aramco se va concentra pe diviziile de rafinare şi petrochimie dar este posibil să includă şi o parte din activele de explorare şi producţie.
Însă o cotare publică iniţială la Aramco vine într-un moment dificil pentru piaţa petrolului.