Oficial american: Interzicerea uraniului din Rusia ajută SUA să-şi construiască capacitatea de combustibil nuclear

F.D.
Internaţional / 5 mai

Oficial american: Interzicerea uraniului din Rusia ajută SUA să-şi construiască capacitatea de combustibil nuclear

Statele Unite se pregătesc din 2022 pentru posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să înceteze să le mai vândă combustibil nuclear, iar o interdicţie în aşteptare a importurilor din Rusia va contribui la creşterea capacităţii interne de procesare a combustibilului cu uraniu, a declarat pentru Reuters un oficial de rang înalt în domeniul energiei nucleare, relatează Reuters.

Senatul SUA a adoptat marţi o legislaţie care interzice importurile din Rusia, cea mai recentă mişcare a Washingtonului de a perturba capacitatea lui Putin de a finanţa invazia în Ucraina, care a început în 2022.

Interdicţia, care este aşteaptată să fie semnată de preşedintele Joe Biden, va deveni efectivă la 90 de zile după promulgarea legii, deşi aceasta permite Departamentului de Energie să emită derogări în cazul problemelor de aprovizionare.

Mişcarea a condus la temeri că Putin ar putea riposta prin îngheţarea exporturilor către SUA, crescând preţurile uraniului.

Rusia a furnizat aproximativ 24% din uraniul folosit de reactoarele din SUA în 2022 şi a fost cel mai important furnizor străin.

Dar Kathryn Huff, secretarul adjunct al DOE pentru nuclear, care a demisionat vineri, a declarat pentru Reuters că SUA este pregătită pentru orice scenariu.

"Realitatea este următoarea: în ultimii ani a existat o posibilitate foarte reală şi actuală ca Rusia să înceteze brusc să trimită uraniu îmbogăţit în Statele Unite".

Ţări precum Canada, Franţa şi Japonia vor ajuta SUA să facă faţă unei "alternative aliate" la uraniul rusesc, a spus Huff.

Şi interzicerea importurilor ar debloca 2,7 miliarde de dolari din legislaţia anterioară pentru dezvoltarea industriei interne a uraniului.

"O structură pereche în care investim în noi capacităţi de conversie şi îmbogăţire şi apoi protejăm acele investiţii cu unele restricţii de import este ceea ce este necesar" pentru a reduce dependenţa de Rusia, a spus Huff, care se va întoarce la predarea universitară şi la cercetarea nucleară.

Centralele nucleare alimentează doar o dată la doi ani, iar contractele sunt încheiate cu ani în avans.

Huff a spus că SUA au "aproape suficient timp" sau aproximativ trei sau patru ani, pentru a susţine o nouă capacitate de conversie şi îmbogăţire a uraniului şi pentru a înlocui importurile ruseşti.

În SUA, centrala nucleară Vogtle, din statul Georgia, a fost deschisă săptămâna aceasta după ani de întârziere. Dar nu există nicio construcţie nouă, ceea ce duce la îngrijorarea că SUA nu vor putea îndeplini obiectivul lui Biden pentru 2050 de decarbonizare a economiei.

Huff se aşteaptă că următoarea centrală care va intra în funcţiune va fi Palisades, în Michigan. Holtec, proprietarul, încearcă să redeschidă o centrală nucleară pentru prima dată în istoria SUA.

Palisades s-a închis în 2022, cu 10 zile mai devreme, din cauza unei probleme tehnice. Oponenţii redeschiderii Palisades, care a fost deschisă în 1971, spun că vasul reactorului este vulnerabil la fisurare, o situaţie numită fragilizare.

Holtec, care a primit un împrumut DOE de 1,5 miliarde de dolari în martie, va trebui să recondiţioneze centrala pentru a obţine aprobarea autorităţilor de reglementare din SUA, a spus Huff.

"Mă aştept pe deplin că va funcţiona mai bine decât funcţiona înainte, odată ce vor finaliza acele renovări."

Purtătorul de cuvânt al Holtec, Patrick O'Brien, a declarat că Palisades, care are încă nevoie de reautorizare, va fi supusă unor inspecţii amănunţite înainte de orice repornire.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Si a trebuit sa treaca 2 ani,

    ptr. aceasta idee 

    1. Greșit! Ar fi fost mai bine dacă și-ar dat seama de situație din 2014, după ce Putler a anexat Crimeea.

      in 2014 uraniul era in deflatie de pret dar si pita cv caput la cerere…

      s c c r e t 

      Cu fiecare zi care trece se rup tot mai multe din relatiile comerciale pe care Rusia le-a construit in decenii. Evident ca pentru Occident a fost un soc economic urias si a avut nevoie de o perioada de tranzitie.

      Lucrurile nu vor mai fi niciodata la fel pentru Rusia, chiar si dupa domnia sangeroasa a lui Putin, va fi nevoie de zeci de ani sa se mai intoarca investitorii straini acolo.

      Chiar si dupa 2 ani, sanctiunile sunt inca la inceput, abia acum insa incepe sa se stranga surubul economic. Toate bancile, chiar si cele din China, se vor feri ca dracul de tamaie sa faciliteze transferuri de bani catre Kremlin.  

    eu stiu ca la uraniu cand pretul creste in bula volumul si cererea scade… dupa pret in bula in crash da deumul la peoductie in sus pret in jos cerere in sus capacitati noi livrate in sus…

    s c c r e t 

    SUA e pe nicaieri la productie energie nucleara si regenerabile. N au mai investit in capacitati noi de peste 1500 MW de 20 de ani. Tot hype ul cu AI va sfarsi prost din lipsa de curent.

    acelasi oficial a spus ca dupa ce Biden semneaza = minele de uraniu au nevoie de 3-5 ani sa poata produce uraniul care este important acum din rusia .

    numai avantaje , nici din Rusia , nici din Niger ....

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb