OFICIAL CHINEZ: Scutul anti-rachetă poate determina China să îşi modernizeze capacităţile nucleare

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iulie 2012

Scutul anti-rachetă poate determina China să îşi modernizeze capacităţile nucleare

China ar putea să fie nevoită să îşi modernizeze arsenalul nuclear pentru a răspunde efectului destabilizator al sistemului de apărare anti-rachetă susţinut de către SUA, a declarat General-Maior Zhu Chenghu de la Universitatea Naţională de Apărare a Chinei, transmite Reuters. "Acesta (n.r. sistemul anti-rachetă) subminează stabilitatea strategică", a adăugat domnia sa. Ofiţerul chinez a explicat agenţiei de ştiri, cu ocazia unei discuţii despre dezarmarea nucleară, care a avut loc la Viena, că ţara sa trebuie să păstreze "credibilitatea descurajării", referindu-se la doctrina militară potrivit căreia un inamic va fi descurajat să folosească arme atomice atât timp cât poate să fie distrus ca o consecinţă a acestei acţiuni.

Statele Unite intenţionează să cheltuiască aproximativ zece miliarde de dolari pentru a dezvolta, testa şi amplasa apărarea anti-rachetă, care ar urma să includă un scut european drept parte a unui sistem stratificat. Acesta va include şi interceptoare aflate pe vase care să poată fi deplasate în Orientul Mijlociu sau în zona Asia-Pacific - ca o măsură de protecţie în faţa Coreei de Nord, de exemplu - alături de rachete-interceptor la sol amplasate în Alaska şi California. SUA susţin că sistemul din Europa, care ar urma să fie realizat în patru faze până în anul 2020, are drept scop contracararea unor ameninţări potenţiale din partea Iranului, neprezentând niciun risc pentru Rusia.

Însă Moscova a declarat că rachetele-interceptor vor fi capabile să îi distrugă propriile focoase pe care intenţionează să le realizeze până în anul 2018, ceea ce ar deranja balanţa puterii din perioada de după finalizarea Războiului Rece. Comentariile făcute de către Zhu Chenghu, care a creat controverse în anul 2005, când a sugerat ca China ar putea să folosească arme nucleare în cazul în care Statele Unite ar interveni militar într-un conflict vizând Taiwan, indică faptul că acest argument rezonează şi la Beijing.

Domnia sa a explicat, în cadrul seminarului, că statul chinez va trebui să aducă îmbunătăţiri capacităţii sale de supravieţuire şi de penetrare, pentru că, altfel, îi va fi foarte dificil să rămână credibil din punctul de vedere al descurajării utilizării de arme nucleare.

Joseph Cirincione, preşedintele "Ploughshares Fund", o fundaţie în domeniul securităţii globale, a declarat că orice oficial american aflat în poziţia lui Zhu ar face aceleaşi declaraţii. Domnia sa a arătat că sis-temul anti-rachetă, precum şi alte progrese înregistrate în producţia de armament, ar permite, cel puţin teoretic, ca S.U.A. să lanseze un atac asupra Chinei, să îi distrugă majoritea rachetelor cu rază lungă, în jur de patruzeci la număr, şi să le intercepteze pe cele rămase şi care ar fi lansate ca răspuns. "Sistemele de apărare anti-rachetă, oricât de slabe ar părea celor care le construiesc, determină alte naţiuni să îşi îmbunătăţească şi să crească numărul armelor ofensive", a explicat Joseph Cirincione.

China păzeşte atent informaţiile cu privire la arsenalul său nuclear, însă Departamentul de Stat al SUA a declarat că aceasta deţine între 130 şi 195 de rachete balistice cu focoase nucleare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb