Uniunea Europeană este tot mai îngrijorată de ultimele evoluţii de pe frontul din Ucraina, a declarat astăzi presei la Bruxelles un oficial european de rang înalt, potrivit Agerpres.
Acest conflict aduce aminte de războiul de tranşee din Primul Război Mondial, iar trupele ucrainene sunt din punct de vedere numeric depăşite semnificativ de trupele ruse în unele sectoare esenţiale ale frontului, remarcă sursa de la Bruxelles, care a vorbit cu condiţia anonimatului. La începutul războiului, în urmă cu un an, efectivele armatei ucrainene le depăşeau pe cele angajate de armata rusă în invazia asupra Ucrainei, dar în prezent un mare număr de soldaţi luptă pe spaţii foarte mici, aşadar situaţia acolo, modest spus, "nu este uşoară", adaugă oficialul citat.
Acesta subliniază că acum Ucraina are cel mai mult nevoie de muniţii suplimentare, precum şi de sisteme antiaeriene avansate şi de artilerie cu rază lungă de acţiune. Rachetele furnizate Ucrainei de aliaţii săi occidentali pentru lansatoarele multiple HIMARS şi M270 au o rază de acţiune de 80 de kilometri, dar ţintele militare ruseşti de interes pentru armata ucraineană au fost deplasate la circa 120 de kilometri în spatele liniei frontului, deci Kievul are nevoie de arme cu rază mai lungă de acţiune, explică oficialul european.
Pentru a oferi Ucrainei muniţia de care are nevoie urgent, în special obuze de calibrul 155 mm, sunt în desfăşurare la Bruxelles discuţii referitoare inclusiv la plata acestora către statele UE care pot să le ofere, într-un document consultat de DPA şi aflat în dezbatere fiind propusă rambursarea până la 90% din aceste costuri.
În plus faţă de muniţiile din stocurile existente, dar deja diminuate, cele care sunt produse de industria de armament a statelor UE trebuie de asemenea să fie transferate imediat Ucrainei, se mai arată în document.
Potrivit aceluiaşi document, despre care a relatat de asemenea France Presse, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, le-a cerut statelor UE să contribuie cu încă un miliard de euro la fondul aşa-numit Facilitatea europeană pentru pace (FEP), bani din care să fie cumpărate obuze de 155 mm destinate Ucrainei.
Acest fond, finanţat tot de statele UE, este folosit pentru acoperirea parţială a costurilor de achiziţie pentru armele şi muniţiile oferite Kievului, precum şi pentru finanţarea instruirii soldaţilor ucraineni de către ţările blocului comunitar.
În perioada scursă de la începutul războiului, armata rusă a tras lunar între 600.000 şi 1,8 milioane de obuze, iar armata ucraineană doar între 60.000 şi 210.000, potrivit unui raport al guvernului eston. Dar armata ucraineană consumă de câteva ori mai multe muniţii decât pot produce statele NATO, ale căror stocuri de muniţii au fost, în plus, diminuate semnificativ în urma ajutorului militar oferit Ucrainei, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Actuala capacitate de producţie a industriilor de apărare ale statelor UE este de numai 20.000-25.000 de obuze pe lună, cu posibilitatea de a o creşte la circa 175.000 pe lună. Pentru a grăbi completarea stocurilor de muniţii şi suplimentarea producţiei, Comisia Europeană propune achiziţii comune ale statelor UE în viitor. Potrivit oficialului european citat de DPA, 26 din cele 27 de state membre ale UE şi-au manifestat deja interesul pentru astfel de achiziţii comune, iar primul acord ar putea fi semnat chiar luna aceasta.
Miniştrii europeni ai apărării vor discuta săptămâna viitoare la o reuniune la Stockholm modalităţi în vederea creşterii producţiei militare şi a ajutorului militar pentru Ucraina.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2023, 21:13)
"trupele ucrainene sunt din punct de vedere numeric
depăşite semnificativ de trupele ruse"
Serios,
pana acum ni-se comunica ca soldatii rusi dezerteaza,
sunt prost echipati,fura gaini sa nu moara de foame,
rusii nu au arme,ce au sunt ruginite,nu au rachete,obuze,
si acum cica MARELE ZELENSKI sta prost pe front
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Danusia în data de 02.03.2023, 21:58)
E ca la bursă,e volatilitate și lucrurile evoluează cănd așa,cănd altfel
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2023, 07:51)
A doua armata a lumii e suficient de mare sa includa si dezertori, soldati prost echipati si hoti de gaini.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 02.03.2023, 21:49)
Poate le vine ideea celor de la UE ca romănii și bulgarii să meargă la luptă în tranșeele UKR....că noi tot suntem țară de lumea III a și poate dacă luptăm cot la cot cu UKR vor rezolva și admiterea în Schengen și vizele de SUA
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2023, 21:52)
Eu cred ca deja SA HOTARAT, ca fraierii est-europeni sa
mearga pe front si sa moara in razboiul ALTORA
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Danusia în data de 02.03.2023, 21:57)
DA.,,,iar post portem oferă liber acces la Schengen,dacă scapi cu viață,nu.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2023, 07:54)
De idei crete se ocupa trolii.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2023, 10:59)
Est-europenii tolereaza mai bine sacii cu soldatii morti,
trimisi acasa
3. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 02.03.2023, 21:51)
Trebuie mărită să crească producția militară,cităm din Stoltenberg:la pace se ajunge prin înarmare.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Danusia în data de 02.03.2023, 21:53)
E ca și cum 2 aflați la divorț,pot ajunge la pace,dacă măcar unul are un cuțit asupra lui
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2023, 14:51)
E ca si cum 2 aflati la divort, pot ajunge la pace, daca si al doilea primeste un cutit
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2023, 23:47)
E clar ca birocratii marxisti bruxellezi prin masurile demente pe care le iau, si anume de a furniza ucrainienilor munitie (cu bani dintr-un fond numit Facilitatea europeană pentru pace (FEP)-hahaha) cu care sa loveasca teritoriul rusesc, pun populatiile europene sub riscul amenintarii nucleare rusesti!
Deja se observa in ultimele zile, miscari importante ale navelor, avioanelor strategice si a submarinelor rusesti inarmate cu rachete si torpile nucleare pe o axa extinsa, din Marea Mediterana, Marea Neagra, Marea Baltica, bazele din Artica si in apropierea coastelor SUA!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2023, 14:54)
Beton, sa inceapa dansul nuclear, in Rusia raman doar doi supravietuitori ca Adam cu Eva in buncar, Putin cel trecut cu mult mai juna Kabaeva, iar ei vor pune bazele noii stirpe rusesti. Aia mostenire.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2023, 07:25)
Vesticii, dupa proiectile de 155 si rachete cu raza lunga o sa trebnuiasca in final sa trimita in Ucraina si
soldati "ucraineni" si atunci, daca apar pe acolo si omuletii verzi, gata razboiul mondial