Iată că ieri a venit şi confirmarea oficială că ţara noastră este în recesiune, adică avem un al doilea trimestru de scădere a economiei. Astfel, potrivit primelor estimări ale Institutului Naţional de Statistică (INS), faţă de perioada corespunzătoare din anul 2008, produsul intern brut (serie brută) a înregistrat o scădere cu 8,8% în al doilea trimestru al anului 2009, după ce în primul trimestru scăderea a fost de 6,2%.
Comparativ cu primul trimestru din 2009, PIB s-a redus cu 1,2% (date ajustate sezonier) în perioada aprilie - iunie 2009, iar pentru întregul semestru I din 2009, scăderea PIB a fost de 7,6%, faţă de semestrul similar din 2008.
Deşi nimeni nu-şi făcea iluzii că am putea avea o creştere a PIB în trimestrul al doilea din 2009, toată lumea aştepta să vadă cât de mare este reculul înregistrat de economia românească.
Cifra de 8,8% este una moderată, în raport cu estimările, în condiţiile în care existau analişti care apreciau că am putea înregistra o cădere a PIB în trimestrul al doilea din 2009, de 10% sau chiar mai mult.
Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI în ţara noastră, afirma, luni, că economia s-a contractat în cel de-al doilea trimestru din 2009, cu aproape 10%, şi că punctul de minim al scăderii PIB va fi atins abia în ultimul trimestru din acest an sau în primul trimestru din 2010.
Dragoş Cabat, preşedintele CFA România (Asociaţia Analiştilor Financiari din România), explică: "Scăderea PIB este suficient de mare. Probabil că va fi scăderea trimestrială maximă pentru acest an".
În trimestrul al treilea, cred că vom avea o contracţie a economiei de aproximativ 7%, iar în ultimul trei luni ale anului, reducerea PIB va atinge o valoare de 5-6 puncte procentiuale, comparativ cu perioadele similare ale anului 2008".
• Achiziţiile de produse şi servicii au scăzut şi în trimestrul al doilea
Calculat prin metoda cererii, scăderea PIB din trimestrul I şi II a fost consecinţa reducerii cererii interne, după cum ne-o arată datele statistice publicate de INS pentru primul trimestru, dar şi realităţile economice (raportarea de companiile din comerţ a reducerii vânzărilor cu procente mai mari faţă de primul trimestru).
Specialiştii INS ne explicau: "La o diminuare a PIB cu 6,2% în primul trimestru din 2009, cererea internă a scăzut cu 13,7 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2008, în principal pe seama reducerii cu 9,1% a consumului final total. Cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-a diminuat cu 12,3 procente, consecinţă a reducerii volumului desfacerilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul (-16,0%) şi al serviciilor prestate populaţiei (-5,4%)". Defalcat, volumul desfacerilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul a scăzut cu 5,2% pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) şi cu 37,3% pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, conform datelor INS.
Pornind de la explicaţiile celor de la INS, deşi nu avem încă disponibile datele cu privire la evoluţia PIB pe componente, putem aprecia că pentru tot semestrul I din 2009, cererea internă a avut cel puţin o scădere similară, dacă nu mai amplă, calculat procentual. Ne-o arată datele INS, în condiţiile în care la nivelul primelor şase luni, reducerea volumului serviciilor prestate populaţiei a fost de 13,4%, iar în cazul comerţului cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) scăderea a fost de 9,7%, şi de 38,4% pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor.
Produsul intern brut pentru trimestrul al doilea şi semestrul I din 2009, în variantă provizorie va fi publicat în data de 1 septembrie 2009, iar datele finale le vom afla abia peste un an sau doi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de dan în data de 14.08.2009, 01:52)
E MOMENTUL SA REVINDEM TOATE ACTIUNILE BURSA VA INREGISTRA NOI MINIME CURAND