Uniunea Europeană estimează că va avea toate reglementările finalizate la timp pentru introducerea, în data de 5 decembrie, a unui plan G7 privind plafonarea preţului la petrolul rusesc, a declarat vineri comisarul european pentru energie, Kadri Simson, transmite Reuters, conform Agerpres.
Tot începând cu data de 5 decembrie, UE va interzice importurile de ţiţei rusesc, urmând ca importurile de produse petroliere ruseşti să fie interzise din 5 februarie 2023, ceea ce va lipsi Rusia de veniturile importante din petrol şi va forţa unul din cei mai mari producători şi exportatori mondiali de petrol să caute alte pieţe de desfacere.
În plus, planul G7, care este destinat să se adauge embargoului UE, va permite furnizorilor de servicii de shipping să ajute la exportul de petrol rusesc, dar numai la preţuri plafonate mai jos. Şi această măsură ar urma să intre în vigoare tot la data de 5 decembrie.
"Sancţiunile noastre vor acoperi ţiţeiul brut pentru statele membre UE, deci nu vom mai cumpăra ţiţei rusesc începând din data de 5 decembrie, şi am acoperit posibilul decalaj de preţ pentru cumpărătorii internaţionali în cel de al optulea pachet de sancţiuni", a spus Kadri Simson la reuniunea pentru climă COP27 din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh.
"Dacă G7 va decide să introducă un plafon de preţ, avem nevoie de asemenea de un mandat din partea Consiliului", a adăugat Kadri Simson.
Cu toate acestea, comisarul european a apreciat că există suficient timp: "Am putut negocia în câteva zile, astfel că avem pus la punct cadrul general", a apreciat Kadri Simson.
Agenţia Internaţională a Energiei a avertizat recent că o mişcare ce va lipsi Moscova de veniturile din exporturile de petrol ar crea şi mai multă incertitudine pe pieţele petroliere şi va pune şi mai multe presiuni asupra preţurilor, inclusiv la motorină.
Autorităţile de la Washington intenţionează să emită în zilele următoare o serie de orientări cu privire la plafonarea preţurilor la petrolului rusesc şi sunt pregătite pentru unele dificultăţi în implementare, a declarat separat un oficial din cadrul Departamentului de Stat.
Un oficial UE a spus şi el că discuţiile cu G7 vor continua având în vedere termenul limită de 5 decembrie.
"Obiectivul este, desigur, să avem un acord finalizat cu G7 înainte de 5 decembrie", a precizat oficialul, adăugând că este conştient de faptul că nu mai există prea mult timp la dispoziţie. "Mă aştept să avem un anunţ în cursul săptămânii următoare", a adăugat acesta.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.11.2022, 18:51)
Plafonare de pret intr-o piata libera,
ce aberatie in capitalism
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.11.2022, 19:29)
il plafoneaza nominal mai sus la cat le convine Guvernelor sa poata recupera in taxe si accize nominale mai multe la buget!
Deci Cartel Gov cu Speculantii de pe bursa (liberalizare energie cand pret se ducea in negativ real in 2020 si creea simultan efect de "Bogatie" in buzunarele oamenilor).
Guvernele s epregatesc de DEFLATI in FATA la CV ANI!
Acum se axeaza pe plafonare nominala sus si ajutarea pietei libere de acum in colo sa isi impinga treptat costurile catre consumator final si reusind treptat sa isi echilibreze marginalul de profit; pe carca prabusirii consumului si a productivitatii (ceva mai in fata).
S c cret
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.11.2022, 15:20)
la cum pica pretul petrolului nu cred ca mai e nevoie de vreo plafonare. atat ca dc inteleg bine, rusia nu va mai vinde in europa petrol, ceea ce sper sa fie inca un cui in cosciugul lui pootin.