Oficialii Rezervei Federale din SUA au convenit în luna ianuarie că ar trebui să vadă o scădere mai accentuată a inflaţiei înainte de a reduce în continuare ratele dobânzilor şi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pe care l-ar putea avea tarifele impuse de fostul preşedinte Donald Trump asupra acestui proces, conform minutele întâlnirii publicate miercuri.
Membrii Comitetului Federal pentru Pieţe Deschise (FOMC) au decis în unanimitate, în cadrul întâlnirii, să menţină rata principală de politică monetară neschimbată după trei reduceri consecutive, totalizând un punct procentual complet în 2024.
Îngrijorări legate de impactul tarifelor asupra inflaţiei
În luarea deciziei, membrii comitetului au comentat potenţialele efecte ale noii administraţii, inclusiv discuţiile despre tarife, precum şi impactul scăderii reglementărilor şi a taxelor. Comitetul a notat că politica actuală este "semnificativ mai puţin restrictivă" decât înaintea reducerilor de rate, oferind membrilor timp să evalueze condiţiile economice înainte de a lua măsuri suplimentare.
Oficialii au subliniat că politica actuală le oferă "timp pentru a evalua perspectiva evoluţiei activităţii economice, a pieţei muncii şi a inflaţiei", majoritatea subliniind că politica rămâne restrictivă. Membrii au indicat că, atâta timp cât economia rămâne aproape de ocuparea maximă a forţei de muncă, vor dori să vadă progrese suplimentare în privinţa inflaţiei înainte de a ajusta din nou intervalul ţintă pentru rata dobânzii de referinţă.
Impactul tarifelor impuse de Trump
Preşedintele Trump a instituit deja unele tarife, dar a ameninţat recent că le va extinde. În declaraţiile făcute marţi, Trump a spus că analizează posibilitatea impunerii unor taxe vamale de 25% pe importurile de automobile, produse farmaceutice şi semiconductori, taxe care ar putea creşte progresiv pe parcursul anului.
Aceste tarife ar putea duce politica comercială la un alt nivel şi ar putea amplifica presiunile asupra preţurilor într-un moment în care inflaţia a scăzut, dar rămâne peste ţinta de 2% a Fed.
Membrii FOMC au citat, conform rezumatului întâlnirii, "efectele posibile ale schimbărilor în politica comercială şi de imigraţie, precum şi cererea puternică a consumatorilor."
Contactele de afaceri din mai multe districte au indicat că firmele ar putea încerca să transfere către consumatori costurile mai mari ale materiilor prime cauzate de potenţialele tarife.
Riscuri de creştere a inflaţiei şi incertitudine în politica monetară
Oficialii au remarcat "riscuri de creştere a inflaţiei" legate în special de schimbările potenţiale în politica comercială şi de imigraţie. În acelaşi timp, au fost exprimate îngrijorări cu privire la menţinerea inflaţiei peste ţinta Fed, pe fondul modificărilor politicilor fiscale şi comerciale anunţate de Trump.
Pe de altă parte, în ciuda preocupărilor legate de tarife şi inflaţie, minutele au consemnat şi un "optimism substanţial cu privire la perspectivele economice", bazat parţial pe aşteptările de relaxare a reglementărilor guvernamentale şi modificări ale politicilor fiscale.
Aşteptări privind viitoarele reduceri de rate
În prezent, rata de împrumut overnight a Fed este ţintită între 4,25% şi 4,5%. Oficialii băncii centrale au adoptat un ton prudent cu privire la direcţia politicii monetare. Cei mai mulţi consideră că nivelul actual al ratelor permite o evaluare detaliată a condiţiilor economice înainte de a lua alte măsuri.
În piaţă, se aşteaptă ca următoarea reducere a ratei dobânzii să aibă loc în iulie sau septembrie, însă oficialii Fed au precizat că decizia va depinde de modul în care tarifele vor influenţa inflaţia.
Opinia Cititorului