Oficialii români, fără replică la Putin

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Politică / 12 ianuarie 2009

Vladimir Putin a declarat, la finele săptămânii trecute, că nu are nimic împotrivă ca România şi Rusia să treacă la relaţii directe de livrare a gazului cu companiile de stat, fără a mai apela la intermediari. Domnia sa a precizat că nu se opune participării ţării noastre la proiectul South Stream, gazoduct ce ar aduce direct gazele din Rusia în Europa, proiectat să treacă pe la vecinii noştri bulgari.

Oficialii români au fost muţi la această declaraţie, pentru că Putin a însoţit-o de un comentariu ironic: "Am şi o contraofertă pentru Româ­nia, care este greu de refuzat... Transmiteţi, vă rog, preşedintelui Româ­niei: tot volumul de gaz anual destinat pentru consumul Ucrainei suntem de acord să-l vindem companiei de stat din România, iar voi să-l vindeţi mai departe Ucrainei...E bună oferta?".

Ministrul Economiei Adriean Videanu a spus că nu doreşte să comenteze declaraţia lui Putin. Premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu au tăcut mâlc. Nici Francisc Toth, directorul general al "Romgaz" (n.r. Singurul producător şi furnizor de gaze din proprietatea statului) nu a dorit să facă acest lucru, dar ne-a precizat: "Tema importurilor directe din Rusia este mai veche. Noi am depus, anul trecut, o scrisoare de intenţie în acest sens la conducerea Gazprom, cu ocazia unei vizite oficiale în Rusia. Cu Gazprom, ai căror oficiali ne-au vizitat la Bucureşti, la finele anului trecut, am dis­cutat mai multe proiecte, împreună cu Transgaz, care includ dezvoltarea de capacităţi de înmagazinare, dar şi a unor conducte de tranzit".

Participarea ţării noastre la South Stream ar scurta lungimea gazoductului şi ar ieftini proiectul, spun atât specialiştii ruşi, cât şi cei europeni. Dar majoritatea cred că Româ­nia este doar o sperietoare pentru Bulgaria în cadrul acestui proiect, întrucât ţara vecină nu este de acord cu anumite condiţii impuse de Gazprom.

Sistarea livrărilor de gaze ruseşti către Europa a revitalizat proiectele South Stream şi Nabucco. Rusia vrea să preseze statele europene să finanţeze South Stream, iar europenii vor să impulsioneze Nabucco, ce ar spori independenţa energetică de Rusia. Dacă South Stream este proiectat să alimenteze Italia prin Bulgaria , Ungaria şi Serbia, Nabucco a fost gândit ca o alternativă la gazul rusesc, cu surse din Marea Caspică. Nabucco trece prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb