OFICIUL REPREZENTANTULUI PENTRU COMERŢ AL SUA: "Statele Unite vor continua abordarea unilaterală cu China"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 februarie 2019

Statele Unite consideră că negocierea de noi reguli comerciale în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) este o politică care nu va oferi rezultate pozitive, a subliniat Oficiul Reprezentantului pentru Comerţ al SUA (USTR), instituţia aflată în fruntea tutoror negocierilor comerciale ale Statelor Unite, într-un raport anual transmis, ieri, Congresului american, scrie Reuters.

Totodată, în raportul cu privire la conformitatea Beijingului cu regulile OMC se adaugă că administraţia Trump îşi va continua abordarea unilaterală menită să "protejeze muncitorii, fermierii şi întreprinderile din SUA" şi să forţeze China să-şi modifice modelul economic.

În raportul USTR se arată: "Este nerealist să ne aşteptăm la un succes în orice negociere a unor noi reguli ale OMC care caută să restricţioneze abordarea curentă a Chinei faţă de economie şi comerţ într-un mod semnificativ".

În septembrie 2018, Statele Unite au ajuns la un acord cu Uniunea Europeană şi Japonia cu privire la necesitatea reînoirii regulilor comerciale internaţionale, în contextul presiunii aplicată de SUA împotriva politicilor comerciale mercantiliste ale Chinei, care, potrivit Washingtonului, includ subvenţii industriale pentru exporturi şi întreprinderile de stat şi transferul forţat de tehnologie.

Orice schimbare a regulilor OMC trebuie să fie aprobată de toate cele 164 de state membre, iar raportul USTR subliniază că este "foarte puţin probabil" ca Beijingul să fie de acord cu noi norme care vizează schimbări în practicile sale comerciale şi în sistemul economic.

Raportul vine în contextul în care vice-premierul chinez Liu He, principalul negociator al Chinei, s-a aflat săptămâna trecută la Washington timp de două zile pentru negocieri comerciale cu reprezentanţi ai administraţiei Trump.

Washington şi Beijing au termen până pe 2 martie să ajungă la o înţelegere comercială de principiu, în caz contrar SUA urmând să crească de la 10% la 25% tarifele vamale aplicate pe importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari.

Vinerea trecută, preşedintele american Donald Trump a anunţat că se va întâlni în curând cu omologul său chinez, Xi Jingping, pentru a încerca să încheie un acord comercial. De asemenea, Robert Lighthizer, reprezentantul comercial al SUA şi secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, au fost invitaţi alături de o echipă de negociatori la Beijing la mijlocul lui februarie.

Raportul mai trece în revistă principalele diferenţe structurale ale negocierilor dintre cele două părţi, printre care şi o nouă lege a Chinei privind securitatea informatică şi aşa-numite practici de reglementare discriminatorii, drept exemple ale modului în care China susţine companiile domestice în detrimentul concurenţilor străini în modalităţi care nu încalcă ci ocolesc normele OMC, adăugând că Beijingul a devenit "o problemă unică şi presantă pentru OMC şi sistemul comercial multilateral".

"Până când China îşi va modifica abordarea în ceea ce priveşte modelul economic şi comerţul, Statele Unite vor lua măsurile adecvate pentru a se asigura că toate costurile (n.r. implementării) unui sistem de economie planificată sunt suportate de China şi nu de Statele Unite", subliniază USTR adăugând: "China îşi păstrează (n.r. în momentul de faţă) structura de economie planificată şi abordarea comercială mercantilistă, condusă de stat, în detrimentul partenerilor săi comerciali".

Agenţia a reiterat în raport, de asemenea, o gamă largă de preocupări ale administraţiei americane cu privire la ceea ce aceasta consideră «probleme structurale cheie» ale Chinei, cum ar fi planul său de investiţii în industriile viitorului Made in China 2025 şi nerespectarea principiilor economiei de piaţă aşteptată de la membrii OMC.

Săptămâna trecută, în ambele camere ale Congresului SUA a fost prezentat un proiect de lege (Bicameral Congressional Trade Authority Act) menit să reducă din puterile preşedintelui de a impune tarife vamale pe motive de securitate naţională, acest proiect având susţinere şi din partea multor republicani din Congres.

Noua legislaţie ar cere atât preşedintelui să primească acordul Congresului înainte de a impune tarife vamale, cât şi Congresului să aprobe sau respingă noile tarife, prin vot, în termen de 60 de zile.

Măsura s-ar aplica şi retroactiv pe tarifele vamale aplicate în ultimii patru ani, iar investigaţiile premergătoare majorării sau impunerii tarifelor vamale, în viitor, ar fi derulate de către Departamentul Apărării în locul Departamentului Comerţului.

Orice proiect de lege care este votat de către Congresul american trebuie promulgat de către preşedinte.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb