Numărul de copii care lucrează în lume a scăzut cu o treime din 2000, ajungând de la 246 de milioane la 168 de milioane, indică un raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), publicat luni, informează AFP.
"Mergem în direcţia bună, însă progresele sunt încă prea lente. Dacă vrem cu adevărat să punem capăt flagelului copiilor exploataţi prin muncă în viitorul apropiat, trebuie să ne dublăm eforturile la toate nivelurile. Există 168 de milioane de motive bune pentru acest lucru", a comentat directorul general al OIM, Guy Ryder.
Cea mai mare parte a progreselor înregistrate în acest domeniu a fost realizată între 2008 şi 2012, când numărul estimat al copiilor care lucrează a scăzut de la 215 la 168 de milioane.
Aproape jumătate din aceşti copii sunt angajaţi în activităţi periculoase, care le pun în pericol sănătatea, siguranţa şi dezvoltarea morală, potrivit raportului. În prezent, numărul de minori în această situaţie este de 85 de milioane, faţă de 171 de milioane în 2000.
Cel mai mare număr de copii care lucrează se află în regiunea Asia-Pacific (circa 78 de milioane), iar proporţia numărului de copii care muncesc raportat la populaţie este cea mai mare în Africa subsahariană (circa 59 de milioane-peste 21%). În Orientul Mijlociu şi Africa de Nord lucrează circa 9,2 milioane de minori, iar în America Latină şi Caraibe, 12 milioane.